![]() |
Dilenci Kim Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dilenci Kim HikayesiDilenci Kim Hikayesi Saltanatının sınırları geniş diyarlara uzanan bir hükümdardı ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç kimse ondan bir gün olsun “yeterli” veya “buna da şükür” sözünü duymamıştı ![]() Yeme-içmede, eğlenmede, hakarette, haksızlıkta hep dünden bir adım ileriye gidiyordu ![]() Öyle bencildi ki, iyilik yaparken bile başkalarına ne kadar cömert olduğunu sergilemek isterdi ![]() İşte bu hükümdar, bir gün sarayının önündeki bahçede yürüyüşe çıkmış gezinirken, yanına başı önünde eğik, elinde dilenci kabı taşıyan bir adam yaklaştı ![]() ![]() Hükümdar, adamlarına o ana dek hiç konuşmayan dilenciyi bırakmalarını emretti ![]() “ne istiyorsun?” diye büyüklenerek sordu hükümdar ![]() Adamın onun yanına dilenmek için geldiği besbelliydi, ama o bu soruyu yine de sordu, çünkü karşısındakinin kendisine yalvarmasını istiyordu ![]() ![]() Fakirler, dilenciler bir şeyler ister, o onlara fazlasıyla ihsanda bulunur, adamlar bindir teşekkürle ve minnetle yanından ayrılırken o “var mı benim gibi cömert?” dercesine sağına soluna bakınır ve etraftaki yağcıların övgü dolu sözlerini kendinden geçerek dinlerdi ![]() Ama bu defa öyle olmadı! Dilenci güldü ve başını kaldırıp hükümdarın gözlerinin içine bakarak şöyle dedi: “sultan hazretleri yoksa benim arzumu yerine getirebileceklerini mi sanıyorlar?” Böylesine küstahça bir söz karşısında önce ne yapacağını bilemedi hükümdar ![]() ![]() ![]() ![]() “elbette ki senin arzunu yerine getirebilirim ey dilenci! Ne olduğunu söyle yeter ![]() “çok basit,” dedi dilenci ve dilenirken kullandığı kabı uzattı: “bu kabı bir şeyle doldurmanın istiyorum ![]() Bu kadar basit bir isteği duyunca rahatlayan hükümdar kahkahalarla güldü: “bundan kolay ne var?” Yanındaki vezirlerden birisine dönüp emretti: “bu adamın kabını parayla doldurun ![]() Vezir saraya gitti, dönüşte getirdiği büyükçe bir kese Altını dilencinin kabına boşalttı ![]() ![]() Hükümdar ve etrafındakiler gördüklerine inanamadılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne kadar Altın ve gümüş boşaltırsa boşalsın, hükümdar dilencinin küçük kabını dolduramıyordu ![]() ![]() ![]() Gerçekten de, altınlar, gümüşler, elmaslar, yakutlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En sonunda, hükümdar dilencinin ayağına kapandı ve mağlubiyetini ilan etti: “sen kazandın, ama gitmeden önce bana tek bir şey söyle ![]() ![]() Gerçekte, bir dilenci değildi karşısındaki ![]() ![]() Melek “bu kap” dedi, “insan hırsından yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|