Güzeloluk Köyü Torul Gümüşhane |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Güzeloluk Köyü Torul Gümüşhanegüzeloluk köyü bilgileri - güzeloluk resimleri - güzeloluk köyü resimleri Güzeloluk, Gümüşhane ilinin Torul ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün diğer adının Beşkilise olup, bu ismin burada 5 tane kilise olmasından esinlenerek verildiğidir 1516 yılındaOsmanlıların tutmuş olduğu tapu tahrir mühimme defterlerinde buranın isminin Beşkilse olarak kayıtlara geçtiğidir Daha önceki yıllara ait adının ne olduğu bilinmemektedir Bu köyümüz yazlaraı bu köye ait halk tarafından gelerek sayfiye ve dinlenme olarak yayla yaparlar, buranın halkı gurbetçilik, hayvancılıkla geçimlerini sağlar Gençlerin çoğunluğu okumuş ve yüksek tahsilli kimselerdir Kültür Köyün adı; içmesuyu kaynak sularının güzelliğinden dolayı verilmiştirEski adı ise köyde beş kilise bulunmasından dolayı "Beşkilise"dir Karadeniz yöresine özgü yemeklerimiz vardır Bunların başında siron, pancar çorbası,pişi, erişte, kavut, burmalı börek, kalencoş, tıkıl herle ve benzerleri gelir Her derde deva ısıgan otu ve endemik pek çok bitki yörenin kültüründe önemli yer tutar Coğrafya Gümüşhane iline 55 km, Torul ilçesine 32 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir ===Nüfus=== Nüfusun büyük kısmı, Tirebolu, Ordu, İstanbul ve Samsun'a göç etmiştir Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 50 1997 95 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığaözellile arıcılığa dayalıdır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 Dursun (İsmail) Ayvaz 2004 fazlı pir 1999 bekir aydoğan [[1994] hüseyin çakmak 1989 1984 Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır, fakat eğitim yapılmamaktadır Köyün içme suyu şebekesi , kanalizasyon ve sulama suyu şebekesi vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardırTüm uğraşlara ramen cep telefonu çalışmamaktadır Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
|