Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
metinler, sözlü, yazılı

Sözlü Ve Yazılı Metinler

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sözlü Ve Yazılı Metinler

Sözlü ve Yazılı Metinler

Sözlü Metinler - Yazılı Metinler - Sözlü ve Yazılı Metnin Özellikleri

Komposizyon ile ilgili konular

Sözlü Metnin Özellikleri

1 Bir konuyu, sahip olduğumuz birikimi kullanarak bir plân çerçevesinde anlatmadır
2 Anlatılacak konu dinleyicileri ilgilendirmelidir
3 Anlatıcı konuyu detaylarıyla kavramış olmalıdır
4 Anlatılacaklar, bir plâna göre sıralanmalıdır
5 Dilin, açık ve anlaşılır olmasına dikkat edilmelidir
6 İfadeler, duygu düşünce ve hayallerle zenginleştirilmelidir
7 Kelimelerin ses vurgu ve tonlamalarına uyulmalıdır ve buna dikkat edilmelidir

Yazılı Metnin Özellikleri

1 Bir konuyu, sahip olduğumuz birikimi kullanarak, bir plân çerçevesinde yazıyla ifade etmektir
2 Metinde anlatılanlar, kalıcı özelliğe sahiptir
3 Yazılı bir metnin oluşturulabilmesi için kişinin belli bir kültürel birikime sahip olması gerekir
4 Yazacağı türün özelliklerini bilmesi ve bu özelliklere uygun bir yazı oluşturması gerekir
5 Dilin yapısına ait özelliklerin bilinmesi, cümlelerin kuruluş biçimlerinin doğru olması gerekir
6 Metnin anlaşılır bir dil ile oluşturulması, metinde sanatlı ifadelerin kullanılmasına engel teşkil etmez
7 İfade yazlı olarak okuyucunun gözünün önünde olması sebebiyle ilgi takip oranı daha elverişlidir
8 Duygu ve düşüncelerin daha iyi anlaşılabilmesi için değişik anlatım biçimleri kullanılmalıdır ve kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com