Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dikdörtgenler, prizmasının, özellikleri

Dikdörtgenler Prizmasının Özellikleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dikdörtgenler Prizmasının Özellikleri

Dikdörtgenler Prizmasının Özellikleri - Dikdörtgenler Prizmasının Alanı - Dikdörtgenler Prizmasının Hacmi

6 tane dikdörtgensel bölgenin birleşmesi sonucu meydana gelen prizmaya dikdörtgenler prizması denir

Dikdörtgenler prizması yan yüzeyleri karşılıklı ikişer ikişer eş olan altı adet dikdörtgenden oluşan prizmadır Burada hacim taban alanı olan (ab) ile yükseklik olan (c) nin çarpımıdır Alan ise (ab) (bc) ve (ac) yüzey alanlarının ikişer katlarının toplamıdır Dikdörtgenler prizmasında birbirine en uzak iki köşeyi birleştiren doğru parçasına cisim köşegeni denir

Cisim köşegeni daima prizmanın içinden geçer Yüzeylerinden geçmez Sadece bir yüzeyden geçen köşegene o yüze ait yüzey köşegeni denir

Burada köşegenlerin uzunlukları

|AC'| = |A'C| = |BD'| = |B'D| = e (cisim köşegeni)

|BD| = f (Yüzey köşegeni) olsun

Dikdörtgenler Prizmasının Cisim Köşegeni: (a^2 + b^2 + c^2)

Dikdörtgenler Prizmasının Yüzey Köşegeni: (a^2 + b^2)

Dikdörtgenler Prizmasının Hacmi = abc

Dikdörtgenler Prizmasının Alanı =2(ab+bc+ac)

Dikdörtgenler Prizmasının Özellikleri:

Yüz Sayısı=6
Yanal Yüz Sayısı=4
Taban Sayısı=2
Köşe Sayısı=8
Yanal Ayrıt Sayısı=4
Taban Ayrıt Sayısı=8
Toplam Ayrıt Sayısı=12
Tabanlar ve yanal yüzler dikdörtgendir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com