Cevap : Türk Sanat Müziği'nden Esintiler |
02-23-2008 | #31 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerMİHRABIM DİYEREK Mihrabım diyerek sana yüz vurdum Gönlünün dalında bir yuva kurdum Yıllardan beridir yalvarıp durdum Sevgilim demeyi öğretemedim Gönlünde sevgime yer vermedinde Yaban güllerini hep derledinde Ellerin ismini ezberledinde Bir benim adımı öğretemedim Sonunda hicranı öğrettin bana Ben sana sevmeyi öğretemedim Güfte: Turgut Yarkınt, Beste: Avni Anıl
02-23-2008 | #32 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerMEVSİMLER YAS TUTUP Mevsimler yas tutup güller ağlasın Ahımla inleyen eller ağlasın Mademki sen yoksun şimdi yanımda Leylaklar dökülüp güller ağlasın Sevgilim bu yerden gittin gideli Ilgıt ılgıt eser sevdanın yeli Bu öksüz ruhumun sensin emeli Leylaklar dökülüp güller ağlasın Güfte: Mustafa Sevilen, Beste: Yıldırım Gürses
02-23-2008 | #33 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerKADEHİNDE ZEHİR OLSA Kadehinde zehir olsa, ben içerim bana getir Dudakların mühür olsa, ben açarım bana getir Ağladığın geceleri, kalbindeki acıları Çekinmeden bana getir, sen tükenme beni bitir Aşk bağının gülü ol da, dikenini bana batır Bakma canım yandığına, sorma benim halim nedir Ağladığın geceleri, kalbindeki acıları Çekinmeden bana getir, sen tükenme beni bitir Güfte: H Münir Ebcioğlu, Beste: Erol Sayan
02-23-2008 | #34 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerKANDİL Ay ışığında yola koyuldum Elimde kandil, gözümde mendil Vefa arıyorum, dost arıyorum Şefkat arıyorum, aşk arıyorum Vefa uzaklarda kalan bir his Dost, eski şarkılardan bir iz Şefkatse bardaki sarışın kız Dizlerimde derman, kandilimde yağ bitti Bulamadım gitti Güfte: Zeki Müren, Beste: Selmi Andak
02-23-2008 | #35 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerKalbimi Kıra Kıra Senden bana ne kaldı Bir hatıradan başka Bir daha geri dönmem Yalan kattığın aşka Kalbimi kıra kıra Bıraktın bir hatıra Günahını yalancı Dudaklarında ara Gözyaşların boşuna Düşmem artık peşine Yansın yüreğin yansın Şimdi de bende sıra Al götür sevgiline Sevenin varsa yine Aşkın bir zehir oldu İçimde dura dura Makam: Muhayyer Kürdi Söz: H Münir Ebcioğlu Müzik: Teoman Alpay
02-23-2008 | #36 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerNASIL GEÇTİ HABERSİZ Nasıl geçti habersiz o güzelim yıllarım Bazen gözyaşı oldu, bazen içli bir şarkı Her anını eksiksiz dün gibi hatırlarım Dudaklarımda tuzu, içimde yanar aşkın Hani o saçlarına taç yaptığım çiçekler Hani o güzel gözlü ceylanların pınarı Hani kuşlar, ağaçlar binbir renkli çiçekler Nasıl yakalamıştık saçlarından baharı Ben hala o günleri anarsam yaşıyorum Sanki mutluluğumuz geri gelecek gibi Hala güzelliğini kalbimde taşıyorum Dalından koparılmış beyaz bir çiçek gibi Güfte: Nihat Asar, Beste: Teoman Alpay
02-23-2008 | #37 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerMakam: Nihâvend Usûl : Düyek Beste: Yıldırım Gürses Güfte: Mustafa Sevilen Affetmem Asla Seni Ateş olup yaksan da Gonca güller taksan da Ahu olup baksan da Affetmem asla seni Som altından taç olsan Aşkıma muhtaç olsan Derdime ilaç olsan Affetmem asla seni Yakut yüklü dal olsan Al ipekten şal olsan Peteklerde bal olsan Affetmem asla seni Şarkı olsan dillerde Gonca olsan güllerde Leyla olsan çöllerde Affetmem asla seni Som altından taç olsan Aşkıma muhtaç olsan Derdime ilaç olsan Affetmem asla seni Yakut yüklü dal olsan Al ipekten şal olsan Peteklerde bal olsan Affetmem asla seni
02-23-2008 | #38 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerMakam: Hicâz Usûl : Aksak Beste: Yesâri Âsım Arsoy Güfte: Yesâri Âsım Arsoy Sazlar çalınır Çamlıca'nın bahçelerinde Bülbül sesi var şarkıların nağmelerinde Bir taze emel var şu kızın handelerinde Bülbül sesi var şarkıların nağmelerinde
02-23-2008 | #39 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerMakam: Muhayyerkürdî Usûl : Düyek Beste: Sâdeddin Kaynak Güfte: Erzurumlu Emrah Yine bahar oldu, coştu yüreğim Akar bozbulanık selli dereler Sıla derdi, vatan derdi, yar derdi İflâh etmez bu dert beni, yareler Hayal oldu Âşık Emrah halleri Deyin yâre gözlemesin yolları Herkesin sevdiği giyer alleri Koy benim sevdiğim giysin kareler
02-23-2008 | #40 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerMakam: Hicâz Usûl : Aksak Beste: Melâhat Pars Güfte: Sıtkı Argınbaş Ben gamlı hazan, sense bahâr, dinle de vazgeç Sen kendine kendin gibi bir tâze bahâr seç Olmaz meleğim böyle bir aşk, bende vakit geç Sen kendine kendin gibi bir tâze bahâr seç
02-23-2008 | #41 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerMakam: Nihâvend Usûl: - Beste: Hüsnü Üstün Güfte: Aşkın Tuna Sevenler hiç unutmaz Ayrı düşse de yollar İşte benim her gece Düşündüğüm biri var Hayallere dalarak Yollarına bakarak Hep ismini anarak Düşündüğüm biri var Yaşamayı sevdiren Dertlerimi dindiren Ağlatırken güldüren Düşündüğüm biri var
02-23-2008 | #42 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerBAKMIYOR ÇEŞM-İ SİYAH FERYÂDE Bakmıyor çeşm-i siyâh feryâde, Yetiş ey gamze yetiş imdâde Gelmiyor hançer-i ebrû dâde, Gel ne korkarsın ecel sîmâ-yı zerdimden benim, Kurtar Allah aşkına dünyâyı derdimden benim Yetiş ey gamze yetiş imdâde Makam: Nihâvend Usûl: Çifte Sofyân(Aksak) Bestekâr : Hacı Arif Bey Güftekâr : Mehmet Sâdi Bey
02-23-2008 | #43 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerMakam: Nihâvend Usûl : Düyek Beste: Zeki Müren Güfte: ----- Bir demet yâsemen aşkımın tek hâtırası Bitmiyor ayrılık, dinmiyor gönlümün hicrân yarası Ağlasam, inlesem silinmez bahtın karası Bitmiyor ayrılık, dinmiyor gönlümün hicrân yarası
02-23-2008 | #44 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden Esintiler♪♪ Osmanlı Müziği ♪♪ Adına bugün çoğu kez “Klâsik Türk Müziği” ya da “Türk Sanat Müziği” de denilen bu müzik türü, Osmanlı Devleti'nin kurulması, büyümesi ve güçlenmesine paralel olarak zenginleşmiş, olgunlaşmış, biçim / estetiğini geliştirmiş ve bir sanat müziği kimliği kazanmıştırBu müzik, din, aşk, ordu-savaş gibi bir çok konuda ürünler vermiş ve her biri kendi türlerini, biçimlerini, topluluklarını oluşturmuştur Osmanlı Müziği, imparatorluğa katılan yeni ülkelerin değişik müzik kültürlerinden etkilenmiş, öğeler almış öğeler vermiştir Ancak imparatorluğun gerileme ve çöküş sürecine girdiği 19yy başlarından itibaren bu sanat müziğinde de giderek bir sığlaşma ve gevşeme gözlenmektedirÖnceleri zengin makamlar ve usûller kullanırken, giderek bu anlayıştan uzaklaşmış ve kentin eğlence müziğine dönüşmüştürGünümüze kadar süren bu gelişmede “şarkı” türü, adeta bütün türlerin yerini almış ve yaygınlaştıkça popülerleşmiştir XIX yüzyıl ortalarına değin notalamaya pek önem verilmediği için, bu alana giren pek çok yapıt unutulup yok olmuşturHerhangi bir dönemde notaya alınarak günümüze ulaşabilenlerin sayısı, XV yüzyıldan XVIII yüzyılın sonuna dek bestelenenler, yaklaşık 3000, XIX yüzyılda üretilenler ise yaklaşık 5000 kadar olmak üzere, toplam 8000 kadardır Makam, usûl, biçim, seslendirme araçları ve yöntemleri bakımından, kökü çok eski dönemlere giden, kendine özgü birtakım kurallar çerçevesinde oluşan bu eserlere, XX yüzyılın ilk çeyreğinde üretilen bir bölüm eser daha eklenebilir O tarihten günümüze değin “Türk Sanat Müziği veya Klasik Türk Müziği” başlığı altında üretilmeye devam edilen ve giderek popüler formlara dönüşmeye başlayan müzik ise, Osmanlı müziğinin günümüz normlarına dönüşmüş uzantısı sayılabilir Osmanlı Müziği bir sentezdirTarihin bir çok zenginliğini içinde taşır Türklerle birlikte yaşayan Bizans, Rum, Acem, Arap, Yahudi, Ermeni gibi azınlıklarca da paylaşılarak birlikte oluşturulmuş ve Osmanlı Saray okulunda,Enderun'da en parlak devrine erişmiştir Bu sistemi kullanan hiçbir ülke Osmanlının ulaştığı sanatsal seviyeye erişememiştirOsmanlı Müziği, “makam birliği” esasına dayanan “Fasıl” düzeni içinde oluşturulmuş ve seslendirilmiştir FASIL Aynı makamda bestelenmiş eserlerin, belli bir düzene göre sıralanarak yapılan dinletisidirTam bir Fasılda, hem ses ve hem de saz eserleri yer alır Fasıl oluşturulurken eserlerin aynı makamda olması temel alınır ve tür ile şekillerine göre de belli bir sıralama yapılır Bir makama ait fasılın oluşabilmesi için genellikle iki “Beste” ve iki “Semâî” bestelenmiş olmalıdır Bunlar sözlü eserlerdirBesteler “Murabba” ya da “Nakış” formundadır Bir “Gazel”in iki beyiti üzerine bestelenen Murabba'lar “Terennüm”lü ya da “Terennüm”süz olabilir Eserlerin güftesini oluşturan şiirin dizeleri dışında, usûle uygun, “ten, tenen, tenenen, ten nen ni” vb gibi anlamsız ya da “canım, ömrüm” vb gibi anlamlı sözcüklerle oluşturulan ezgilere “Terennüm” denirŞiirin 1,2 ve 4 dizeleri aynı ezgiye bağlanmıştır 3 dizenin ezgisi ise farklıdır ve “Miyan Hâne” adını taşıyan bu bölümde, genellikle makam geçkisi ya da genişlemesi yapılırTerennümlü Murabba'larda her dizeden sonra terennüme geçilirMiyan Hâne'nin Terennümü farklı olabilirNakış'larda ise iki dize, birbirine bağlı bestelenir ve ardından, uzun bir Terennüm'e geçilir Murabba ya da Nakış'larla aynı yapıda olan fakat “Semâî usûlle” ile bestelenen sözlü Semâîlerin ilki “Ağır”,ikincisi “Yürük Semâî” dirFasılda bunlara “Kâr”, “Şarkı” gibi sözlü eserler, “Taksim”, “Peşrev”, “Saz Semâîsi”, “Oyun Havası” gibi saz eserleri katılabilir Böylece tam bir fasıl yapısı şu şekli alır : a) Herhangi bir sazla yapılan giriş Taksîm'i,“Kâr”, “Terennüm” öğesine geniş yer veren, büyük ustalık gerektiren bir sözlü eser türü olup, en gelişmiş biçimlerden biridir“Şarkı”lar ise edebiyatımızda, halk türkülerinin etkisiyle ortaya çıkmış bir formdur Şarkılar, dizelerden oluşur ve dizelerin sayısına göre değişik adlar alırKüçük usûllerle bestelenir ve çok farklı yapılarda olabilir Özellikle XIX yüzyıldan sonra büyük ilgi görmüş ve öteki sözlü eser formlarını gölgede bırakmıştır XX yüzyılda ise, iyiden iyiye öne çıkmış, alışılmış yapıların dışına taşarak, “Fantezi” türüne dönüşmüş ve giderek popülerlermiş, başarılı pek az örneğin dışında, geleneksel sanat müziği alanındaki sığlaşmaya da bir ölçüde yol açmıştırOsmanlı Müziğinde kullanılan saz eseri formlarından başlıcaları şunlardır: Peşrev: Genellikle “Darb-ı Fetih”, “Sakîl”, “Muhammes”, “Devr-i Kebîr” gibi büyük usûllerle, bazen de “Düyek” usûlü kullanılarak bestelenmiş, farklı ezgilerden oluşmuş, “Hane” adı verilen bölümler ile bunlar arasında pek değişmeden yinelenen “Mülâzime” bölümünden oluşmuş bir saz eseridir Saz Semaisi: Peşrevlerle aynı yapıda olmasına karşın “Semâî” (6 zamanlı), “Aksak Semâî” (10 zamanlı) ve “Yürük Semâî” (6 zamanlı) usûller ile bestelenen saz eserleri olup “Saz Semâîsi” adını alırSaz Semâîleri, fasılın sonunda, “Yürük Semâî”nin ardından seslendirilir Taksim: Makamı tanıtma, yol gösterme, ısındırma ya da geçki amacıyla, tek çalgı ile, makam içinde, ancak bir usûle bağlanmadan, özgürce ve doğaçlama olarak seslendirilen ezgilere denir Oyun Havası: Oynamak (dans etmek) için bestelenmiş saz eseleridir Usûller: 15 zamanlıya kadar olan usûllere “Küçük usûller”, 15 zamanlıdan büyük olanlara “Büyük usûller” denirİki büyük usûlün bir arada kullanılmasına “Darbeyn” adı verilir Birkaç usûlün yanyana gelerek oluşturduğu usûl dizileri de vardır Bunlardan biri, beş usûlden oluşan ve bir görüşe göre 60, başka bir görüşe göre de 120 zamanlı “Zencîr” usûlüdür Küçük usûller içinde, 5,7,9 vb zamanlı olanlar, ya da “Aksak Semâî” gibi 10 zamanlı usûller, “Aksak usûller” başlığı altında toplanır Asıl “Aksak” adını taşıyan zamanlar ise 2+2+2+3 biçiminde sıralanan usûldür
02-23-2008 | #45 |
Equinox
|
Cevap : Türk Sanat Müziği'nden EsintilerDileyen arkadaşlarım beğendikleri Tür sanat müziği bestelerini ilave edebilir