Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eserler, tarihi

Tarihi Eserler

Eski 06-27-2012   #16
Prof. Dr. Sinsi

Tarihi Eserler

Kral Mausoleus'un Mezarı

Halikarnas Mozolesi, Dünyanın Yedi Harikası olarak kabul edilen eserler arasında, Türkiye’de bulunan iki harikadan biridir Halikarnas’taki (Bugünkü Bodrum) bu mermerden yapılmış dev mezarda İÖ353'te ölen Pers İmparatorluğu’nun ünlü ve uzak krallarından Mausolus ve eşi Kraliçe Artemisia’nın yattığına inanılır Bugün birçok dilde benzer bir ses yapısıyla kullanılan “mozole” kelimesi de bu kralın adından türemiştir Heykeli yaptıran Kraliçe Artemisia’nın kendisidir 135 foot yüksekliğindeki mezar, Yunan mimarlar Satyrus ve Pythius tarafından biçimlendirildi Mezarı çevreleyen frizlenin yapımında ise dönemin dört ünlü heykeltraşı çalıştı Dikdoörtgen prizma biçimindeki mozolenin üst kısmı da piramit biçiminde bir çatıyla kaplıdır Mozolenin en tepesinde ise dört atın çektiği bir araba bulunur Arabanın içinde oturanlar ise elbette kral ve kraliçedir

Mezarın kaidesi 25 x 30 metre idi ve İyon stilinde sütunlarla süslenmişti Tepesinde 4 atlı bir zafer arabası bulunuyordu Basamaklı bir piramit görünümündeydi Anıtın, araba heykeliyle birlikte yüksekliği 45 metreyi geçiyordu Duvarları kabartmalarla süslüydü Sütunlar arasında birçok güzel heykel vardı

MÖ 353 yılında mozolenin yapımı tamamlandığında, büyüleyici beyazlıktaki mermer eserin ünü tüm antik dünyaya yayıldı Ancak, 15 yüzyılın başlarında gerçekleşen bir depremde büyük hasar gören eser, zamanla yıkıldı Bugün sadece temelleri ve frezeninin bazı parçaları bulunuyor Frizlerin önemli bir kısmı, ait oldukları topraklardan koparılmış ve Londra’daki The British Museum’a götürülmüştür

Alıntı Yaparak Cevapla

Tarihi Eserler

Eski 06-27-2012   #17
Prof. Dr. Sinsi

Tarihi Eserler

Artemis Tapınağı

[img]/images/forumsinsimages/9/27-06-2012T01-25-0414aeac_forumsinsinet_jpg[/img]

Artemis Tapınağı'nın temelleri milattan önce 7 yüzyıla kadar gitmektedir Tanrıça Artemis'e ithafen yapılmıştır Tamamiyle mermerden oluşuyordu Lidya kralı Croesus tarafından yaptırılan yapı, Yunan mimar Chersiphron tarafından tasarlanmıştı ve dönemin en büyük heykeltıraşları Pheidias, Polycleitus, Kresilas ve Phradmon tarafından yapılmış olan bronz heykellerle süslenmişti Tapınak hem bir pazaryeri, hem de bir dini müessese olarak kullanılıyordu Artemis Tapınağı MÖ 21 Temmuz 356'da adını ölümsüzleştirmek isteyen Herostratus adlı bir Yunanlı tarafından yakıldı Aynı gece Büyük İskender doğmuştur Büyük İskender Anadolu’yu fethettiğinde Artemis Tapınağı’nın yeniden yapılması için yardım teklif etmiş fakat reddedilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com