![]() |
Cevap : Çocuk Masalları |
![]() |
![]() |
#16 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıBİLYEGÖZ Develer tellal iken, pireler berber iken, ben dedemin beşiğini tıngır mıngır sallarken, yani çok, ama çok eskiden, Kafdağı yamaçlarına kurulu bir memleket varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü "altın hastalığı" denilen garip bir derde tutulmuş Kral ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilyegöz bu sesi susturamayacağını anlayınca hemen dönüp hazinelerinin bulunduğu mahzene koşmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnşallah tuttuğunuz her şey altın olur kralım! Neye elinizi uzatırsanız altın olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mücevher kutusunu kucaklayıp ayağa kalkmış kral ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık kimse yaklaşamıyormuş krala ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşünüp taşınmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ım, Allah'ım, diye mırıldanmış
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıBREMEN MIZIKACILARI
Bir zamanlar yaşlı ve yorgun bir eşek varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece bir sabah erkenden yola çıkmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yola koyulmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağıra bağıra şarkılar söyleyerek yola devam etmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam olduğunda hepsi çok yorulmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geceleyin onlar uyurken soyguncular geri gelmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıBUHUR DAĞI İLE KINALI CEYLAN
Bir varmış, bir yokmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dağ onca ağacına, çiçeğine, suyuna, taşına rağmen çok yalnızmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine öyle gecelerden bir gece, kaldırmış başını göğe, haykırıyormuş türküsünü ki; birden, bir hışırtı duymuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İşte nicedir beklediğim, nicedir düşlediğim yarim geldi, umudum, ışığım, sevincim geldi, hoş geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Ceylan ürkek, ceylan telaşlı, ardına bile bakmadan, seke seke gözden kaybolmuş sessizce ![]() ![]() ![]() "Sesini duydum uzak diyarlardan, yaktığın türkülerde anlattığın bendim koca dağ, Buhur Dağı! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rüzgarlar Kınalı Ceylan'ın sedasını taşıdığında Buhur Dağı'na, kara bulutlar çökmüş zirvesine ![]() ![]() ![]() "Duydum seni kınalım, duydum da duymasına, hem kendini gösterir hem de neden kaçarsın? Her gece seni söyledim ezgilerimde, seni yazdım gökyüzüne ![]() ![]() Ceylanın küçücük yüreği burkulmuş acıyla ![]() ![]() ![]() "Nedir bu hiddetin, feryadın? Nedir bu halden sual etmez gazabın? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dağ küsmüş, ceylan boynu bükük; vurmuş kendini yollara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhur Dağı fısıldamış ardından: " Bekleyeceğim seni maralım, taşım üstünde taş kalmayıncaya, toprağımda tek bir ot bitmeyinceye değin ![]() ![]() ![]() Ay güneşi, güneş ayı kovalamış durmuş, mevsimler mevsimlere, yıllar yıllara kavuşmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Masalcı tam da öyle bir anda, sesini verivermiş masala ![]() ![]() ![]() "Gecedir; ayrı düşmüş sevgililerin elzemi hasretleri göğsünde emziren ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler birbiri ardına inci gibi dizilirken, hiç durmadan koşmuş ceylan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birbirlerini gördükleri ilk andaki kadar ışıltılı ve sakin bir gece, Kınalı Ceylan varmış yarinin eteklerine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey kınalım, ey güzeller güzeli ceylanım, döndün demek sonunda bana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ceylan bitkin; tırmanırken dağın yamacına, devrilivermiş bedeni kurumuş dalların arasına, küçücük kınalı başını vurmuş kocaman bir taşa ![]() ![]() ![]() "Sar beni Buhur Dağı'm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve canını teslim etmiş ceylan oracıkta, nazlı gözleri kapanırken düşen iki damla yaş; yuvarlanıp dağın iyi yanına, iki ayrı ırmağa dönüşürken ![]() ![]() ![]() Buhur Dağı, tüm acılardan da büyük bir acıyla öyle sarsılmış, öyle inlemiş ki, gökyüzü yırtılmış sesinden, şimşekler çakmış, simsiyah bir yıldırım düşmüş zirvesine; ikiye bölmüş koca dağı ![]() ![]() ![]() O geceden sonra mevsim ne vakit bahara dönse, Buhur Dağı'nın ikiye ayrıldığı, Kınalı Ceylan'ın gözyaşlarından oluşan iki ırmağın kavuştuğu yerde kızıl bir gonca gül bitermiş ![]() ![]() ![]() ![]() İlke Ersoy |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıBÜCÜR ZÜRAFA
İstanbul Gülhane Parkı’ndaki hayvanat bahçesinde zürafalar için oldukça geniş bir yer ayrılmıştı ![]() Burada anne ve baba zürafa ile iki yavru zürafa kalıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün yavru zürafalardan biri baba zürafaya şöyle bir soru sordu: “ Babacığım, bizler buralara nasıl geldik, kimler getirdiler? “ Bunun üzerine baba zürafa: “ Bundan yıllar önce, buralardan çok uzaklarda yaşamış dedeniz bücür zürafayı anlatacağım sizlere “ dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün ormana avcılar gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda avcılar bücür zürafayı bir bataklığın yakınlarında kıstırmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bücür zürafa hayvanat bahçesine getirilince bu bölüme konmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavru zürafalar sanki ağız birliği etmişlerdi aynı sözü söylemek için: “ Evet anladık babacığım, hem de çok iyi anladık “ dediler ve birbirlerine bakarak kıkır kıkır güldüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serdar Yıldırım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıCANAVARLAR ÜLKESİ
Masal Dünya'sında, sevimli bir ülke varmış ![]() mutlu ve güler yüzlüymüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalnız bu insanların çok önemli bir sorunu varmış ![]() ![]() ![]() ![]() Bu insanlar duygusal olmalarına karşın, ata bindiklerinde bir başka kişiliğe bürünüyormuşlar ![]() ![]() Bu sevgi dolu insanlar "avrat" sözcüğünü duyluklarında gözleri dönüyor, ağızları kudurmuş hayvanlar gibi köpükleniyor ve önlerine çıkan kadınlara kim olduklarına bakmaksızın saldırıyormuşlar ![]() Karınca bile incitmeyen, hayvanları sevgi ile besleyen bu insanlar ellerine bir "silah" geçti mi, ulu orta kurşun savuruyor, canlı cansız her şeyi yok ediyormuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yaratıkların atlarını mahmuzlayarak, ağızlarından köpükler saçarak, hırçınca dolanmaları ürkütücüymüş ![]() ![]() ![]() ![]() Kral, halkı bu büyüden kurtarmak için tüm bilginleri bir araya toplamış ve düşüncelerini sormuş ![]() - Bu insanların yürürken bir sorunları yok ![]() ![]() ![]() diye yorum getirmişler ![]() ![]() Bilginler bir süre araştırdıktan sonra, yine Kral'ın karşısına gelmişler : - Birisi bize, komşu ülkelerde bir araç olduğunu söyledi ![]() söylentiye göre attan da hızlıymış ![]() demişler ![]() ![]() ![]() ![]() Haberciler köy köy dolaşıp bilginlerin görevini halka duyurmuşlar : Ey güzel ülkenin tatlı insanları, bilginlerimiz hepinizin bildiği büyüyü bozmak için Kral tarafından görevlendirildiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Halkımız mutlu olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi duyan herkes pek sevinmiş ![]() ![]() ![]() Tarihi görev, günü geldiğinde başlamış ![]() ![]() ![]() ![]() Bilginler bu ülkeyi gezerken, atsız aracı görmüşler ![]() - Bu araç tam bizim Kral'ın istediği gibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() diye yorumlarını yapmışlar ![]() Elçiler komşu ülkeden bir örnek aracı alıp ülkelerine götürmek istemişler ![]() ![]() ![]() Örnek aracın nasıl kullanılacağını öğretecek bir sürücüyle araca binen elçiler, kendi ülkelerine dönmüşler ![]() ![]() Elçiler yeni araçla Kral'ın önüne geldiklerinde, alanda toplanan halk merakla gösteriyi bekliyormuş ![]() ![]() hareket etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürücü, Kral'ın görevlilerine aracı nasıl kullanacağını öğretmeye başlamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atlı canavarlar, bu araçları gördüklerinde onlara sadırmaya çalışmışlar ama, araç çok hızlı olduğu için araca yetişememişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar hızla akıp gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Araçlar çoğalınca önceleri tek tük, sonraları sayıca daha çok tuhaf olaylar olmaya başlamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı günler tüm araçlar yollarda kalıyor saatlerce ilerleyemiyormuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanla, araçların üzerindeki gözleri dönmüş sürücüler, yollarda hızla ilerlerken önlerine çıkan her şeyi ezmeye, kırmaya başlamışlar ![]() ![]() Bilginler hemen bir araya gelmişler ![]() ![]() ![]() Komşu ülkeden sürücü getirmişler, onun aracı kullanmayı öğretmesini sağlamışlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bilginler hemen "trafik" kurallarını kendi dillerine çevirmişler ve halka öğretmeye başlamışlar ![]() ![]() Getirilen kurallar, eskiden at üzerinde saldırılar düzenleyen bu insanlara pek yaramamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyle ya, masal diyarı da olsa, zevk için canlılara zarar verenlere başka ne ad verilir ki ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıÇİRKİN ÖRDEK YAVRUSU
Anne Ördek sabırla yumurtalarının kırılmasını bekliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zavallı yavru o kadar mutsuzdu ki sonunda uzaklara gitmeye karar verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah su sesleriyle gözlerini açtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerce bir göl bulabilmek için rasgele yoluna devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlkbaharda bir kuğu sürüsü gölün kıyısına yuva yapmaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisini güzel bir kuğuya dönüşmüş olduğunu fark etti ![]() ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıDEDEMİN BATTANİYESİ
Annem göğe çamaşır asmaya gidiyorum diyerek evden çıkmış bir daha eve dönmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben gidiyorum evlat mantarıma iyi bak onunla konuş olur mu dedi ve kapıya doğru yönelirken ben de, Nereye diye sordum ![]() ![]() Dedem yine sinirlenmişti ayaklarını zıplatarak, Nereye olacak havaalanına gidiyorum ![]() ![]() Battaniyemi gördünüz mü diye ![]() ![]() ![]() Dedem uçmaya gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deden yok mu? Yok, dedim ![]() ![]() Bu sırada halam sinirden domates taşıyan kamyonlar gibi hızlıca koşmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şılap şulup bize dedeni getir ![]() ![]() ![]() Şulup şılap bize dedeni getir ![]() ![]() ![]() Şapır şupur dedenin yatağından çabuk kalk ![]() Hıh hiç umurumda değildi ![]() Beni dinleyin, beni dinleyin diyorum ![]() ![]() O zaman anlarsınız ne kadar ekşi olduğunuzu ![]() ![]() Sesleri bitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Hey küçük canavar! kalk üstümden zaten deden ezdi bütün tahtalarımı bu gece kendi kendime şarkılar söyleyerek uyuyacağım ![]() ![]() ![]() Gece horozları ötmeye başlamıştı ben tek başıma bir yatakla konuşuyordum buna inanamıyordum ama yatağa da sinir olmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAHTA KURULARININ ŞARKISI ![]() ![]() Teşekkürler kötü olan her şeyi ortadan kaldıran evlat ![]() ![]() Bu yatak rüyalarımıza karışıyordu ![]() ![]() ![]() Teşekkürler dedesi giden evlat ![]() ![]() ![]() Lay lay lomm ![]() ![]() Yatak ölmüştü sanki her şey daha farklı olmuştu böylece evin duvarları kendilerini boyamaya başladılar yastık kafamı bir gecelik uyumaya davet ediyordu her şey ne kadar tuhaflaşmıştı peki ya mantar pis kokan küf mantarı ne olmuştu dedemin tutunması için kristal bir bastona dönüşmüştü peki dedem bu kristal bastona tutunabilecek miydi? Limonlar birleşip sarı renge dönüştüler ve sulu boyamın sarısına karıştılar ekşi de olsalar onları güneşin açmasına yardımcı olan sarı renk olarak kullanacaktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GELMEYEN DEDEMİN ŞARKISI ![]() ![]() İşim çıktı gelemiyorum evlat ![]() ![]() ![]() Gök battaniyesini kaybeden dedelerle dolu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Limonlarımı göndermişsin güneşe ![]() ![]() Artık limon yemiyorum Buradaki dedelerle dostluğu oynuyorum ![]() ![]() ![]() Esra Elönü |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıDEMOKRASİ BEKÇİSİ
Yıllar önce bir ülkenin başkanı, aynaya bakıp, kendinin değişmez olduğunu düşünmüş ![]() ![]() ![]() "Anayasa değişse de süremi uzatsalar" demiş ![]() Danışmanlar nasıl "Hayır" diyebilirler ki? Onların tüm geliri Başkan'ın iki dudağı arasındaymış ![]() ![]() ![]() ![]() "Yerine kimi getirebiliriz ki? Bırakalım görevi sürdürsün ![]() ![]() Halbuki ülke halkı bu Başkan'ın tutarsız davranışlarından, bulunduğu göreve yakışmayan tavırlarından son derece rahatsızmış ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu halk ne zaman tutarlı ve akıllı davranacak" diye söylenir olmuşlar ![]() Herkes bir kurtarıcı aramış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açık alınlı, köylü ağızlı biri ortaya çıkmış ![]() ![]() ![]() ![]() "Olmaz ya! Nasıl değiştirirsiniz? Anayasa'yı koruyalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok sevdiği koltuğunu bırakan Başkan, başı öne eğik, üzüntüyle görevden ayrılmak zorunda kalmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gel zaman, git zaman "Baba", halkın yüreğinde sevgiyle yaşamını sürdürmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu ilk seçenlerin hepsi toprak olup gitmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Başkanlık seçimi yapılacakmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Başkan" olunca, tüm taraflılığını unutarak, yaşamı boyu sürdürdüğü siyaseti bir kıyıya atıp, gerektiği gibi hizmet sunar görünmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Baba" tüm sevecenliğiyle halkı kucaklamaya çalışmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar durmuyor ilerliyormuş ![]() ![]() "Hayır ola ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıDİYET
Dar kapısından başka aydınlık girecek hiçbir yeri olmayan dükkânında tek başına, gece gündüz kıvılcımlar saçarak çalışan Koca Ali, tıpkı kafese konmuş terbiyeli bir aslanı andırıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bizim Ali ![]() ![]() ![]() - Bizim koca usta ![]() ![]() ![]() - Dünyada eşi yoktur ![]() ![]() ![]() - Zülfikâr'ın sırrı ondadır! ![]() ![]() ![]() Koca Ali en kalın, en katı demirleri mısır yaprağı gibi incelten, kâğıt gibi yumuşatan sanatını kimseden öğrenmemiş, kendi kendine bulmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Tak! - Tak, tak! ![]() ![]() ![]() - Tak, tak! İşte bugün de sabah namazından beri durmadan on saat uğraşmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koca Ali mescide girince her zamankinden fazla kalabalık gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam namazı kılınıp, bittikten sonra mescittekilerin bir bölümü çıktı ![]() Koca Ali yerinden kımıldamadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kimdir o? ![]() ![]() ![]() ![]() Daldığı tatlı düşten uyandı ![]() ![]() ![]() - Yabancı yok! - Kimsin? - Ali ![]() ![]() ![]() Gölgeler yaklaştı ![]() - Koca Ali ![]() ![]() ![]() - Sen misin, Ali Usta? - Benim! - Ne arıyorsun bu saatte buralarda? - Hiç ![]() ![]() ![]() - Nasıl hiç? Suya çekicini mi düşürdün yoksa! ![]() ![]() ![]() Bunlar kent subaşısının adamları, bekçilerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ali Usta, sen deli mi oldun? dedi ![]() - Yok ![]() - Böyle gece yarısına yakın değil, hatta yatsıdan sonra sokakta, hele böyle kentin kıyısında kimsenin dolaşmasına ağamızın izin vermediğini bilmiyor musun? - Biliyorum ![]() - Ee, ne arıyorsun buralarda? - Hiç ![]() ![]() ![]() - Nasıl hiç ![]() ![]() ![]() Koca Ali yine ses etmedi ![]() ![]() ![]() - Haydi yerine git, dolaşma ![]() ![]() ![]() ![]() Geldiği yollardan hızlı hızlı dönen Koca Ali, ruhunda demin dinlediği uyumu tekrarlıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Tuhaf, rüzgâr açmış olacak! ![]() ![]() ![]() ![]() İşine yaramazdı ki, hırsız aşırmak sıkıntısına girsin ![]() ![]() ![]() İçeriden kapıyı sürmeledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıçrayarak uyandı ![]() ![]() - Kim o? diye haykırdı ![]() - Aç çabuk ![]() Sabah olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ali Usta, dükkânı arayacağız! dedi ![]() - Niçin? ![]() ![]() ![]() - Bu gece Budak Bey'in mandırasında hırsızlık olmuş ![]() - Ee, bana ne? ![]() ![]() ![]() - Onun için işte dükkânı arayacağız ![]() - O hırsızlıktan bana ne? - Hırsızlar çaldıkları bir kuzuyu köprünün altıda kesmişler ![]() ![]() - Bana ne? ![]() ![]() ![]() - O keselerden bir tanesini de bu sabah senin dükkânın önünde bulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koca Ali, kamaşan gözleriyle kapısının temiz eşiğine bakh ![]() ![]() - Hem bu gece, geç saatte ben seni köprünün üstünde gördüm, orada ne arıyordun? dedi ![]() Koca Ali yine verecek bir karşılık bulamadı ![]() - Arayın ![]() ![]() ![]() ![]() girdiler ![]() - Ay! İşte, işte ![]() ![]() ![]() Koca Ali elinde olmadan, bekçinin baktığı yana gözlerini çevirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Çaldığın paraları nereye sakladın? - Ben para çalmadım ![]() - İnkâr etme, işte kuzunun derisi dükkânında çıktı ![]() - Ya kim koydu? - Bilmiyorum ![]() Koca Ali öyle uzun boylu konuşmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sol kolunun kesilmesine karar verildi ![]() Koca Ali bu kararı duyunca, ömründe ilk kez sarardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kolumu bırakın, kafamı kesin! diye dilekte bulundu ![]() Bu, ömründe onun ilk dileğiydi ![]() ![]() - Hayır oğlum, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koca Ali'nin kolu kafasından çok değerliydi ![]() ![]() Onu, Ağa kapısında bekçilerin odası altına kapattılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün kent halkı, Koca Ali gibi büyük bir ustanın kolu kesileceğine acıdı ![]() ![]() İşte herkes onu seviyordu ![]() Sipahiler onlara çok ucuza kılıç döven bu adamı kurtarmaya sözleştiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Değil mi ki siz istiyorsunuz, dedi ![]() ![]() ![]() - Ne gibi? diye sordular ![]() - Varın kendisine söyleyin ![]() ![]() ![]() ![]() - Pekâlâ, pekâlâ ![]() ![]() ![]() Sipahiler, Ağa kapısına koştular ![]() ![]() ![]() ![]() - Adam sen de! Kasaplık iş mi? O kadar savaş gördün ![]() ![]() ![]() ![]() O daha çok gençken, vezir amcasının kayırmasını bile çekememiş, gönül borcu altında kalmamak için aile ocağından kaçmış, gurbet ellerine atılmıştı ![]() - Hacı'nın yaşı yetmişi aşmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacı Kasap, kesilecek kolun diyetini yargıca saydığı gün Hoca Ali'yi arkasına taktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koca Ali sade suya bulgur çorbasıyla bu kadar sıkıntıya yıllarca göğüs gerebilecekti ![]() - Ulan Ali! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kolunun diyetini ben verdim ![]() - ![]() ![]() ![]() - Şimdi çolak kalacaktın, ha ![]() ![]() ![]() - ![]() ![]() ![]() - Benim sayemde kolun var ![]() - ![]() ![]() ![]() Hacı Kasap bu sözleri âdeta "aferin" dercesine diline dolamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Kaçmayı namusuna yediremiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacı Kasap'a köle olduğunun tam haftasıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne yapacağım, ne yapacağım?" diye düşünmeye öyle dalmıştı ki, kasabın geldiğini duymadı ![]() - Ne yapıyorsun be? ![]() ![]() ![]() Döndü ![]() - Bıçakları biliyorum, dedi ![]() - Hay tembel miskin hay! ![]() ![]() ![]() Ses çıkarmadı ![]() ![]() ![]() - Ne bakıyorsun? - ![]() ![]() ![]() Koca Ali sesini çıkarmıyor, bir hafta içinde belki beş yıllık hizmetini durup dinlenmeden gördüğü halde onu yine "tembel, miskin" diye kötülemekten sıkılmayan bu kötü insanı ezici bir bakışla süzüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kolunun diyetini benim verdiğimi unutuyorsun galiba! dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Koca Ali yine karşılık vermedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Al bakalım, şu diyetini verdiğin şeyi! diye hızla fırlattı ![]() ![]() ![]() Onun bir zamanlar geldiği yer gibi, şimdi gittiği yeri de, kentte kimse öğrenemedi ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıFATOŞ'UN BEBEĞİ
Fatoş, annesiyle birlikte alışverişe çıkmıştı ![]() Fatoş: “ Anneciğim, sınıfımı geçince bana alacağın oyuncak bebeği görmek istiyorum “ dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine annesi: “ Tabii kızım ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz sonra Fatoş’ la annesi mağazanın vitrini önünde durdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatoş: “ Tamam anneciğim, özür dilerim “ dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatoş: “ Evet Burcu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Adı da kendi gibi güzelmiş bebeğinin ![]() ![]() “ Tabii olur Burcu, al sev Ülkü’ yü “ dedi Fatoş ve bebeği arkadaşına verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vakit gece yarısını geçeli biraz olmuştu ki, Fatoşun bebeği ayağa kalktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatoşun bebeği bir süre mağazanın vitrini önünde çaresizlik içinde kalakaldıktan sonra, toparlandı ve gerisin geriye dönerek, Fatoşların evine doğru yürümeğe başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meğer evlerinde akşam yemeği yendikten sonra, Burcu, anne ve babasına durumu anlatmış, onlar da, “ İstersen şimdi gidip bebeği alalım, hem de gezmiş oluruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serdar Yıldırım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıFİL ÇOCUK
Afrikalı bir zenci çocuk Büyücü çırağıymış Fili insan yapayım derken Kendini fil yapmış ![]() Dağlarda, bayırlarda Gezerken ayağına Kocaman bir diken batmış Filin canı çok acımış ![]() Aslandan, kaplandan, kartaldan Tilkiden, kurttan, baykuştan Tavşandan yardım istemiş Fili gören korkup kaçmış ![]() Fil ağlana, sızlana Köyüne geri dönmüş Anası, babası, amcası Çocuk sesli filden kaçmış ![]() Fakat cesur Toro Moro’nun arkadaşı Korku nedir bilmezmiş Dikeni çekip çıkarmış ![]() Moro hep fil kalmış Toro’dan ayrılmamış Onların öyküleri Dünyada destanlaşmış ![]() Serdar Yıldırım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıGİTARCI ASLAN
Ormanlar Kralı aslan bir varisi olmadığından yakınıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Hayır, gözüm arkada kalmamalı “ diye düşündü Ormanlar Kralı aslan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ormanlar Kralı aslanın günlerce süren araştırması sonunda meyvesini verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tilki, Grandr Ormanı’na vardığında küçük bir kalabalık gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tilki ertesi gün yoğun bir çaba içine girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tilkinin Grandr Ormanı’ndaki araştırması on gün devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saraya varınca tilki gitarcı aslana kalacağı odayı gösterdikten sonra kralın huzuruna çıktı ve en başından başlayarak olanları anlattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler günleri kovaladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ İşte soy kütüğü burada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kralın anlattıkları gitarcı aslanı hiç şaşırtmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serdar Yıldırım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıGÖK BİLİMİNE MERAKLI PADİŞAH
Bundan yıllarca önce gökbilimine son derece meraklı bir padişah yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün Acemistan sarayındaki Ebu Salip Efendi’nin bir çeşit teleskop icat ettiği ve bununla birçok yeni yıldız keşfettiği haberi duyulur ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan günler, haftalar geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün, sarayın yanındaki gözlemevine gitmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözlemevinin yapımı aylarca sürmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaz günlerinden birinde, padişah iki adamı ile birlikte kıyafet değiştirerek bir köye gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüccar kılığındaki padişah, ilk insanın yeryüzünde görünmesinden tutmuş, dünyanın gizli kalmış bütün sırlarını birer birer anlatmış ![]() ![]() ![]() ![]() Tüccar kılığındaki padişahın anlattıklarını sessizce dinlemekte olan köyün sahibi: “İnsanlık padişahımıza neden şükran borçlu olsun? Gözlemevinin yapımı için, teleskop yapımı için harcanan paralar nereden bulunuyor diye düşünmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözler yenilir yutulur gibi değilmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Köyün sahibinin söyledikleri, tüccar kılığındaki padişahın beyninde balyoz gibi patlamış ![]() ![]() ![]() Köyün sahibi yer minderinde oturur vaziyette: “Devlete vergi vermek, fakat kazancına göre ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köyün sahibinin sözleri mantığa son derece uygunmuş ![]() ![]() “Her ayın son günü çuvallar dolusu kuş arabalar içinde Acem Şahı’na gönderilirmiş ![]() Padişah başka söz söylememiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Su gibi akıp gidenin adı zamanmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serdar Yıldırım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıGÖLGESİYLE YARIŞAN TAY
At yarışlarının yapıldığı şehir hipodromu çok kalabalıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer yarışmacı atlar ise Fırtına, Ak kız, Pençe, Sürpriz, Zorlu, Tavşan ve Yekta idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atlar, düzenli olarak başlama yerinde sıralandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1500 startı geçildiğinde Tavşan ikinci durumdaki Yekta’nın üç boy kadar önündeydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yarışın ortası:1000 startı geçilirken, Tavşan isimli yarış atı aniden koşu pistinin kenarına çıktı ve yarışı bıraktı ![]() ![]() ![]() Son düzlüğe ( son 500 metre ) Yekta ile Kara Bomba başa baş girdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazırlandığı yarış atı çiftliğinde birçok yarış atı Yekta’ya değişik zamanlarda katıldıkları yarışmaları anlattılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler günleri kovaladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan bir saatten fazla zaman geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yekta: “ Kim ola ki? Nereden çıktı birdenbire? Neyse kim olduğu beni ilgilendirmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yekta hafif bir tempo ile koşmaya bir saat kadar daha devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yekta’yı getiren kamyonun devrildiğini haber alan sahibi olay yerine gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yekta’nın sahibi Yekta’yı bir arkadaşının yarış atı çiftliğine götürdü ![]() ![]() ![]() ![]() Yekta yarış günü kasırga gibi esti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serdar Yıldırım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıGÜMÜŞ GÖZLÜ DEV
Bir varmış, bir yokmuş ![]() ![]() Gümüş Gözlü Dev, diğer devler gibi hain ve acımasız değilmiş ![]() ![]() ![]() Ülke hükümdarı olan Sarı Dev zalimin biriymiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüş Gözlü Dev'in biricik kız kardeşi Nazlı Çiçek de hükümdar Sarı Dev'in sarayında hizmetçi olarak çalışıyormuş ![]() ![]() Günlerden bir gün korktuğu başına gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüş Gözlü Dev de oradaymış ![]() ![]() Cellatlar koşup gelmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Ne olur kardeşimi serbest bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hükümdarın emrine karşı gelemeyiz! diye cevap vermişler ![]() Gümüş Gözlü Dev, hemen kardeşini fırlatacakları damın dibine inip beklemiş ![]() ![]() Gümüş Gözlü Dev bir top gibi aşağı düşen kardeşini kurtarmak içjn kocaman kollarını açmış ![]() ![]() ![]() ![]() Nazlı Çiçek biraz sonra toparlanıp kalkmış ![]() ![]() ![]() ![]() - Benim için kendini feda etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
|