|
|
Konu Araçları |
cevapları, hayvancılık, ormancılık, soruları, test, türkiyede |
Türkiye'de Hayvancılık Ve Ormancılık Test Soruları Ve Cevapları |
09-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye'de Hayvancılık Ve Ormancılık Test Soruları Ve CevaplarıTürkiye'de Hayvancılık ve Ormancılık Test Soruları ve Cevapları-1 1 Türkiye’de hayvancılıktan sağlanan gelirin çok düşük olması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir? A) Ahır hayvancılığının yaygın olmasıyla B) Hayvan sayısının yetersiz olmasıyla C) Mera hayvancılığının yaygın olmasıyla D) Hayvancılıkla uğraşan nüfusun az olmasıyla E) Otlak alanlarının yetersiz olmasıyla 2 Yağış miktarının fazla ve yazların serin olduğu yerlerde büyükbaş hayvancılık faaliyeti yapılır Hakkari Bölümünde yağış miktarı fazla olmasına rağmen büyükbaş hayvancılık faaliyeti yapılmaz Bunun başlıca nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Eğim ve engebenin fazla olması B) Ulaşımın gelişmemiş olması C) Tüketici nüfusun az olması D) Sanayileşmenin az olması E) Kışların çok soğuk olması 3 Türkiye’de kesilen küçükbaş hayvan başına 12,6 kg, büyükbaş hayvan başına 64,7 et elde edilmesine rağmen büyükbaş hayvancılığın yaygın olamamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Küçükbaş hayvanların etinin daha fazla besleyici olması B) Türkiye’de dericilik sanayinin gelişmemiş olması C) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde daha çok sermayenin gerekmesi D) Dokuma sanayinde yün ve tiftiğin daha çok kullanılması E) Doğal şartların küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygun olması 4 I Hayvan sayılarının arttırılması II Ahır hayvancılığının geliştirilmesi III Süt kuzu ve dana kesiminin önlenmesi IV Hayvan soylarının ıslah edilmesi V Yem üretiminin artması Yukarıdakilerden hangisi hayvancılıkta verimi arttırmaz? A) V B) IV C) III D) II E) I 5 Ülkemizde besicilik ve ahır hayvancılığının gelişmesinde, aşağıdaki kültür bitkilerinden hangisinin yaygın olarak tarımının yapılması daha fazla katkı sağlamaktadır? A) Buğday B) Çay C) Üzüm D) Şeker pancarı E) Ay çiçeği 6 I Arazinin fazla engebeli olmaması II Sulanan arazinin geniş olması III Bozkırların geniş yer kaplaması IV Yaz mevsiminin serin geçmesi V Yıllık yağış miktarının fazla olması Yukarıdakilerden hangileri ülkemizde küçük baş hayvancılığın yoğun olduğu yörelerin ortak özelliklerindendir? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I ve IV E) IV ve V 7 I Tarım alanlarının dar olması II Yaz mevsiminin yağışlı geçmesi III Çayır ve otlakların geniş yer tutması IV Yüz ölçümünün fazla olması V Halkın alışkanlıkları ve tecrübeleri Erzurum-Kars yöresinde büyükbaş hayvancılığın yaygın olmasında yukarıdakilerden hangileri etkili değildir? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I ve IV E) IV ve V 8 Hayvancılığın yaygın olduğu şehirlerde et kombinaları ve süt ürünleri işleyen fabrikalar çoktur Aşağıdaki yörelerden hangisinde et ve süt işleyen fabrika daha azdır? A) Edirne B) Erzurum C) Van D) Giresun E) Kars 9 Ülkemizde yapılan hayvancılık faaliyetleri ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru bir bilgi değildir? A) İpek böcekçiliği en çok Güney Marmara Bölümü’nde gelişmiştir B) Ülkemizin hayvan sayısı fazla fakat hayvanlardan elde edilen veri düşüktür C) Doğu Anadolu Bölgesi’nde nüfusun yoğun olması büyükbaş hayvancılığı geliştirmiştir D) Küçükbaş hayvancılık İç Anadolu Bölgesi’nde çok gelişmiştir E) Arıcılık hemen hemen her bölgede yapılan bir hayvancılık faaliyetidir 10 Ahır hayvancılığı genellikle nüfusun yoğun olduğu yerlerde yoğunlaşmıştır Buna göre aşağıdaki bölgelerden hangisinde ahır hayvancılığının diğerlerine göre daha fazla gelişmesi beklenir? A) İç Anadolu B) Doğu Anadolu C) Ege D) Akdeniz E) Karadeniz 12 Aşağıda hayvancılığın ülkemizde dağılışı ve dağılış sebebi eşleştirilerek verilmiştir Buna göre eşleştirmelerden hangisinin sebebi yanlış verilmiştir? Adı Dağılışı Sebebi A) İpekböceği Marmara Ormanların fazla olması B) Kümes hay Marmara Nüfusun yoğun olması C) Koyun İç Anadolu Bozkırların çok olması D) Sığır Erzurum-Kars Yaz yağışları ve çayır E) Balıkçılık Karadeniz Denizin az tuzlu olması 13 Aşağıdaki şehirlerimizden hangisinde arıcılık faaliyeti ve bal üretimi yaygın değildir? A) Hakkari B) Sakarya C) Rize D) Kars E) Ordu 15 Türkiye’de aşağıdaki hayvancılık faaliyetlerinden hangisi ile bitki örtüsü ya da bitki türleri arasındaki ilişki en azdır? A) Büyükbaş hayvancılık B) Küçükbaş hayvancılık C) Kümes hayvancılığı D) Arıcılık E) İpek böcekçiliği (1998-ÖSS) 16 Kültür balıkçılığında balıklar kuluçka havuzlarında kafesler ve gölcükler içerisinde büyütülür Ülkemizde kültür balıkçılığı son yıllarda artış göstermiş, devlet bu konuda üreticileri teşvik edici tedbirler almıştır Ülkemizde kültür balıkçılığının gelişme göstermesinde aşağıdakilerden hangisinin payı yoktur? A) Denizlerimizde balık çeşidinin az olması B) Pazarlama olanaklarının kolay olması C) Denizlerimizde kirlenmenin fazla olması D) Avlanma giderlerinin az olması E) Kültür balıkçılığında verimin fazla olması 17 Türkiye’de balık avcılığının ortalama %82’si Karadeniz, %10’u Marmara, %5’i Ege, %3’ü Akdeniz’den sağlanır Buna göre balık avcılığının denizlere dağılımını aşağıdakilerden hangisi ile açıklayabiliriz? A) Denizlerin kapladıkları alanlarıyla B) Denizlerin kirlilik oranlarıyla C) Deniz çanaklarının derinlikleriyle D) Denizlerin tuzluluk oranlarıyla E) Kıta sahanlıklarının genişlemesiyle 18 Yurdumuzda her yıl bir çok yerde orman yangınlarının görülmesi daha çok aşağıdakilerden hangisinin sonucudur? A) Yangın için gerekli önlemlerin alınmaması B) İğne yapraklı ormanların fazla yer tutmasının C) Bazı yerleşim alanlarının orman içinde olması D) Yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesinin E) Ormanların daha çok sapa yerlerde olması 20 Bir çok bitki topluluğunda olduğu gibi ormanlarında en fazla gelişip büyüdüğü zaman sıcaklık ve yağışın fazla olduğu zamandır Yurdumuzdaki ormanların üst sınırı Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2800 m, İç Anadolu Bölgesi’nde 2500 Karadeniz Bölgesi’nde ise 2200 m civarındadır Orman üst sınırının Doğu Anadolu Bölgesi’nde daha yüksek olması bölgenin hangi özelliği ile açıklanır? A) Karasallık şiddetinin fazla olmasıyla B) Nüfus yoğunluğunun düşük olmasıyla C) Kış sıcaklıklarının çok düşük olmasıyla D) Kışın yağışların kar şeklinde olmasıyla E) Bölge topraklarının verimli olmasıyla CEVAP ANAHTARI 1C 2A 3E 4E 5D 6B 7E 8D 9C 10C 11B 12A 13B 14C 15C 16A 17D 18D 19E 20A |
Türkiye'de Hayvancılık Ve Ormancılık Test Soruları Ve Cevapları |
09-06-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye'de Hayvancılık Ve Ormancılık Test Soruları Ve Cevapları1 Ülkemizdeki hayvancılıkla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Tiftik keçisi en çok İç Anadolu’da yetiştirilir B) Mera hayvancılığı giderek azalmaktadır C) Küçükbaş hayvancılık daha yaygındır D) Hayvan sayısı yönünden Avrupa’da baştadır E) Hayvanlarımızın et ve süt verimi yüksektir 2 Türkiye’de kesilen küçükbaş hayvan başına ortalama 12,6 kg, büyükbaş hayvan başına ise 64,7 kg ortalama et elde edildiği halde, küçük baş hayvancılığın büyükbaş hayvancılığa oranla daha yaygın olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Kısa ömürlü, kısa boylu bozkırların yaygın olmasına B) Engebenin ve ortalama yükseltinin fazla olmasına C) Dokuma endüstrisinin büyük oranda yün ve tiftiğe … bağlı olmasına D) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin zahmetli ………olmasına E) Küçükbaş hayvanların et ve sütünün daha değerli ………olmasına 3 Türkiye’de hayvansal verimi arttırmada aşağıdakilerden hangisi etkili değildir? A) Yem bitkileri üretiminin arttırılması B) Üreticilerin kredilerle desteklenmesi C) Mera hayvancılığının teşvik edilmesi D) Hayvan soylarının ıslah edilmesi E) Hayvansal ürünler sanayinin geliştirilmesi 4 Ülkemizde hayvancılığın tarımdan önce olduğu yerlerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Yer şekillerinin engebeli, toprakların kıraç olması B) Yağışın bol, yağış rejiminin düzenli olması C) Yazların sıcak geçmesi, kış yağışlarının fazla olması D) Toprakların mineral bakımından zengin olması E) Özellikle orman bakımından çok zengin olması 5 Modern usullerle hayvancılık yapılan bir ülkede aşağıdakilerden hangisi yapılmaz? A) Hayvan ırklarının ıslahı B) Yem üretiminin arttırılması C) Üreticilerin desteklenmesi D) Ahır hayvancılığın özendirilmesi E) Otlak alanlarının genişletilmesi 6 Türkiye’de en yaygın hayvancılık faaliyeti küçük baş hayvancılıktır Aşağıdakilerden hangisi bu duruma yol açan etkenlerden biridir? A) Tarım alanlarının sınırlı olması B) Yer şekillerinin çok engebeli olması C) Diğer hayvancılık faaliyetlerinin zahmetli oluşu D) Yer şekillerinin ve iklimin uygun oluşu E) Et ve süt veriminin fazla oluşu 7 Küçük baş hayvancılık bozkır bitki örtüsünün yaygın olduğu bölgelerimizde yetiştirilir Buna göre aşağıdaki bölümlerin hangisinde küçük baş hayvancılık daha az yapılır? A) Konya Bölümü B) Orta Fırat Bölümü C) Erzurum-Kars Bölümü D) İç batı Anadolu Bölümü E) Ergene Bölümü 8 Aşağıda verilen hayvan türlerinden hangisi Türkiye’nin az yağış alan iç kısımlarında yetiştirilir? A) Tiftik keçisi B) Sığır C) Kıl keçisi D) At E) İpek böceği 9 Ülkemizde aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımının yoğun olduğu yörede, küçük baş hayvancılık en azdır? A) Antep fıstığı B) Çay C) Ay çiçeği D) Şeker pancarı E) Buğday 10 Ülkemizde büyük baş hayvancılığa en elverişli yerler doğu Karadeniz yaylaları ile Erzurum-Kars ve Ardahan platolarıdır Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Yaz yağışlarının fazla olması B) Sulama imkanlarının gelişmiş olması C) Geniş düzlüklerin olması D) Yükseltinin ve eğimin fazla olması E) Tarım topraklarının verimli olması 11 Türkiye’de yetiştirilen hayvan türleri ve bu türlerin yoğun olduğu yerler aşağıda verilmiştir Bu eşleşmelerden hangisi yanlıştır? Hayvan türü Yaygın olarak yetiştiği yer A) Sığır Erzurum-Kars Bölümü B) Koyun İç Anadolu Bölgesi C) Kıl keçisi Karadeniz Bölgesi D) Tiftik keçisi İç Anadolu Bölgesi E) İpek böceği Güney Marmara Bölümü 12 Aşağıda yer alan hayvanların hangisinin ürünleri sanayi de işleme tutulmadan kesinlikle kullanılmaz? A) Koyun B) Arı C) Manda D) Tavuk E) İpek böceği 13 Aşağıdaki bölgelerimizin hangisinde ahır hayvancılığı ve besicilik daha fazla yapılmaktadır? A) İç Anadolu B) Marmara C) Doğu Anadolu D) Karadeniz E) Akdeniz 14 Ülkemizde aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımının yoğun olduğu yörede, büyük baş hayvancılık daha az yapılır? A) Mısır B) Çay C) Fındık D) Buğday E) Şeker pancarı 15 Arıcılığı asıl geçim kaynağı olarak seçenler, ülkemizde gün geçtikçe artmaktadır Aşağıdakilerden hangisi bu durumun ortaya çıkmasında en büyük etkiye sahiptir? A) Çok emek gerektirmemesi B) Ekonomik değerinin yüksek olması C) Arı ürünlerine olan ihtiyacın artması D) İklim şartlarından daha az etkilenmesi E) Besin değerinin yüksek olması 16 Bugün ülkemizde modern tavukçuluk daha çok İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük merkezlere yakın yerlerde gelişmiştir Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Tavuğun ticari değerinin yüksek olması B) İklim şartlarının elverişli olması C) İş gücüne fazla ihtiyaç duyulması D) Büyük tüketim merkezlerine yakın olması E) Kentlerdeki işsiz insanlara iş kapısı olması 17 Balıkçılığın ilkel metotlarla yapıldığı bir ülkede aşağıdakilerden hangisinin oluşması beklenemez? A) Kum motorlarının balık yuvalarını bozması B) Açık deniz balıkçılığının yapılması C) Kaçak ve zamansız avlanmaların yapılması D) Balıkçı teknelerinin küçük ve yetersiz olması E) Denizin sanayi ve yerleşim atıkları ile kirletilmesi 18 Türkiye’de balıkçılığın yeterince gelişmeme -sinde aşağıdakilerden hangisinin payı en azdır? A) Soğuk denizlere ve okyanuslara uzak olması B) Su ürünlerini değerlendirme tesislerinin yetersiz oluşu C) Kıyılarımızın temizliğine yeterince özen gösterilmemesi D) Bazı kıyılarımızın deniz turizmine ayrılmış olması E) Yanlış balık avlama yöntemlerinin yapılıyor olması 19 Türkiye’de avlanan balık miktarının büyük bir bölümü (%81) Karadeniz’den sağlanır Karadeniz’de balıkçılığın gelişmesinde; I Kıyı şeridinin uzun oluşu II İklimin ılıman oluşu III Kıta sahanlığının dar oluşu IV Yer şekillerinin fazla engebeli oluşu V Tarım alanlarının sınırlı oluşu Gibi faktörlerden hangisinin etkisi daha çoktur? A) I ve III B)Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) IV ve V 20 Ülkemizde yetiştirilen tarım ürünlerinin bir kısmı doğrudan ve dolaylı olarak hayvancılığımıza katkı sağlamaktadır Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi için bu durum söz konusu olamaz? A) Burçak B) Buğday C) Fındık D) Çavdar E) Şeker pancarı CEVAP ANAHTARI 1E 2A 3C 4A 5E 6D 7C 8A 9B 10A 11C 12E 13B 14D 15B 16D 17B 18D 19E 20C |
|