Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
konumu, sonuçları, türkiyenin, özel

Türkiyenin Özel Konumu Ve Sonuçları

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiyenin Özel Konumu Ve Sonuçları

Türkiye'nin Özel Konumu ve Sonuçları
Herhangi bir yerin kıtalara, denizlere, dağ sıralarına, boğazlara ,komşu ülkelere, ulaşım yollarına, yer altı ve yerüstü kaynaklarına, siyasi bloklara göre olan konumu ve yükseklik değerleri özel konumudur

Özel Konum Ülkelerin; jeopolitik konumunu, iklimini, nüfusun dağılışını, yerleşme şartlarını ,turizm faaliyetlerini, ulaşım imkanını, ekonomik faaliyetlerini etkiler

Türkiye'nin Özel Konumunun Sonuçları
  • Türkiye Asya, Avrupa, Afrika kıtalarını birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktasında kurulmuştur
  • Asya –Avrupa arasında bir köprü durumundadır
  • Stratejik önemi olan boğazlara sahiptir
  • Petrol bakımından zengin ülkelere komşudur
  • Asya Avrupa arasındaki en önemli ticaret ve ulaşım yolları Türkiye’den geçer
  • Ortalama yükseltisi fazladır ve engebelidir Bu durum tarım, nüfus, sanayi, ulaşım ve yerleşmeyi etkiler
  • Türkiye’nin gerçek yüzölçümü 814578 km2 , izdüşüm yüzölçümü ise 779452 km2dir Aradaki fark ülkemizin yüksek ve engebeli olmasından kaynaklanır
Not: Bir yerin gerçek yüzölçümü ile izdüşüm yüzölçümü arasında fark fazla ise o yer engebelidir Fark az ise düzlüktür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com