Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
babil, sayma, sistemi

Babil Sayma Sistemi

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Babil Sayma Sistemi

Babil Sayma Sistemi

MÖ 2000 yıllarında Mezopotamya'da yaşayan Babillilerin, bilimin çoğu dalında, oldukça ileri bir seviyeye ulaşmış oldukları bilinmektedir Öyle ki; Babil şehrini zamanın bilim merkezi haline getirmişlerdir Özellikle matematik ve astronomide çok ilerlemişlerdir
Babilliler, 59'dan büyük sayıları da, basamak düşüncesinden yararlanarak yazdılar 60 sayısını taban olarak kullandılar Gruplamalarını 60'lık olarak, yani 60x2 = 120, şeklinde yaptılar Böylece ilk kez sayılarda basamak fikrini gösterdiler Babiller, sayıları yazarken iki tane sembol ve bulunmayan basamaklar yerini doldurmak için de, (( : )) işaretini kullanmışlardır
Babil rakamları arasında da, sıfır rakamını gösteren bir sembol yoktur Rakamları sağdan sola doğru yazarak ifade ettikleri anlaşılmaktadır
Babilliler, kil tabletler üzerine "sitilüs" adı verilen tahta parçası ile yazarlardı Bu tür yazıya çivi yazısı denir Kağıt yapmayı, henüz bilmediklerinden, kilden yapılmış levhalar kullanmışlardır

- Dört Temel İşlem -
a) Toplam: Rakamları (işaretleri) yan yana yazarak yapıyorlardı
b) Çarpma: Toplama işlemine benzer, çok yorucu bir yol uyguluyorlardı Bu kadar uzun işlemlerin zorluğu karşısında, özel çarpma tabloları hazırlamışlardır
c) Kesirler: Çoğu zaman kesirler, paydası birim (yani 60) olan sayı ile ifade ediliyordu Yalnız, çok eski tarihten beri, Babil'de 1/3, 2/3, 5/6 gibi bir çok basit kesirlerin kullanıldığı da anlaşılmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com