Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
meydan, sakarya, savaşı’nın, önemi

Sakarya Meydan Savaşı’Nın Önemi Nedir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sakarya Meydan Savaşı’Nın Önemi Nedir?

Sakarya Meydan Savaşı’nın önemi nedir?

SAKARYA MEYDAN SAVAŞI (23 AĞUSTOS -13 EYLÜL 1921)
Sebepleri:
1-Yunan ordusunun Türk ordusunun toparlanmasına fırsat vermek istememesi
22 gün 22 gece süren Sakarya Savaşı’nı Türk ordusu kazanmıştır
Mustafa Kemal Paşa Türk ordusuna “Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır O satıh bütün vatandır Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça düşmana terk edilemez” dediği ünlü telgrafını bu savaş sırasında çekmiş ve savaşı belli bir hattın korunması olarak değil bütün yurdun savunulması olarak tarif etmiştir
Önemi:
1-Yunan ordusunun son taarruzudur
2-Türklerin II Viyana Kuşatması’ndan(1683) beri süren geri çekilişi son bulmuştur
3-İtilaf devletlerinin sunduğu barış teklifi TBMM tarafından reddedilmiştir
4-İtilaf devletleri arasındaki görüş ayrılıkları artmıştır
5-TBMM ile Azerbaycan Ermenistan ve Gürcistan arasında Kars Antlaşması imzalanmıştır(13 Ekim 1921)
6-Fransa ile TBMM arasında Ankara Antlaşması imzalanmış(20 Ekim 1921) ve Fransızlar İtalyanlarla birlikte Anadolu’yu terk etmişlerdir
7-TBMM tarafından Mustafa Kemal Paşa’ya “gazi” ünvanı ve “mareşal” rütbesi verilmiştir
8-İngiltere ile esir değişimi antlaşması yapılmış ve Malta’da sürgünde bulunan Türk esirler kurtarılmıştır (22 Ekim 1921)
9-Ukrayna ile dostluk antlaşması imzalanmıştır(2 Ocak 1922)
Sakarya Savaşı Türk ordusunun son savunma savaşıdır Ancak taarruz gücüne ulaşmadan hücuma geçilmemiş Tekâlif-i Milliye emirleri ile ordunun ihtiyaçlarının karşılanmasına hız verilmiştir
1683 Viyana bozgunundan itibaren devam eden gerileme sona erdi
TBMM büyük bir zafer kazandı Yunan ordusunun taarruz gücü kırıldı Yunanlılar savunmaya geçti
TBMM M Kemal’e Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanı verdi(19 Eylül 1921)*
Kafkas Cumhuriyetleri (Sovyet Rusya) ile Kars Antlaşması imzalandı(13 Ekim 1921)*
Fransızlarla Ankara Antlaşması imzalandı(20 Ekim 1921)
İtilaf Devletleri barış teklifinde bulundular

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com