Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1808&#, islahatları, mahmut, nelerdir

İi. Mahmut (1808–1839) İslahatları Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İi. Mahmut (1808–1839) İslahatları Nelerdir?

II Mahmut (1808–1839) Islahatları Nelerdir?

Askeri Alandaki Islahatlar
* Sekban-ı Cedit Ocağı kuruldu
* Eşkinci Ocağı kuruldu
* İlk kez askeri amaçlı nüfus sayımı yapıldı sadece erkekler sayıldı (1831)
* Yeniçeri Ocağı kaldırıldı (1826) Tarihte bu olaya “Vaka’yı Hayriye/Hayırlı Olay” denir
* Yeniçeri Ocağı’nın yerine “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” (Muhammed’in Övülmüş Askerleri) ordusu kuruldu
* Tıp Okulu ve Harp Okulu kuruldu
NOT: Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması ile padişahlar yeniden yönetime egemen olmuştur Yapılacak ıslahatların önü açılmıştır
Yönetim Alanındaki Islahatlar
* Divan kaldırılarak yerine “nazırlılar/bakanlıklar” kuruldu
* Memurlar “iç işleri/dâhiliye” ve “dış işleri/hariciye” memurları olmak üzere ikiye ayrıldı
* Askeri ve idari işleri düzenlemek için danışma meclisleri kuruldu
* Dirlik sistemi (tımar ve zeamet) kaldırıldı memurlara maaş bağlandı
* “Sened-i İttifak” imzalandı (Sened-i İttifak; II Mahmut ile ayanlar [büyük toprak sahipleri] arasında imzalandı Sened-i İttifak’a göre ayanlar devlet otoritesini tanıyacak ıslahatları benimseyecek buna karşılık bulundukları bölgede vergi toplama hakkını elde edeceklerdi)
NOT: Osmanlı Devleti’nde demokratikleşme alanında atılan ilk adım 1808 yılında imzalanan Sened-i İttifak’tır Bu belge ile padişahın otoritesi ilk kez kısıtlanmıştı Ayrıca Osmanlı Devleti’nin ayanlara söz geçiremeyecek kadar zayıf olduğunu gösterir
Kültür ve Eğitim Alanındaki Islahatlar
* Ortaokul seviyesinde Rüştiye okulları açıldı
* Medreselerin yanında Avrupa tarzında eğitim kurumları açıldı Bu da kültür ikiliğine neden oldu
* Enderun kaldırılarak yerine devlet adamı yetiştiren okul kuruldu
* İlköğretim zorunlu oldu
* İlk defa Avrupa’ya öğrenci gönderildi
* Harp Okulu Tıp Fakültesi ve Bando Okulu açıldı
* “Takvim-i Vakayi” adıyla ilk resmi gazete çıkarıldı
Sosyal Alanda Yapılan Islahatlar
* Müsadere Usulü yani devletin vatandaşların mallarına el koyması uygulaması kaldırıldı
* İlk Posta ve Polis örgütü kuruldu
* İlk Karantina Sistemi ve Sağlık Örgütü oluşturuldu
* Kıyafette değişiklikler ve düzenlemeler yapıldı Memurlara fes ve pantolon uygulaması getirildi
* Devlet dairelerine padişah portresi asılması uygulaması getirildi
Ekonomi Alanında Yapılan Islahatlar
* Yerli malı kullanımı teşvik edildi memur ve asker elbiselerinin yerli kumaştan yapılması emredildi
* Yerli üretimi arttırmak amacıyla yerli üreticiye gümrük kolaylığı sağlandı
NOT: Her alanda (ekonomik sosyal askeri eğitim gibi) ıslahat yapan tek padişah II Mahmut’tur
NOT: 17 yüzyılda Avrupa örnek alınmamış yapılan ıslahatlar yüzeysel olmuş padişahın hayatıyla sınırlı kalmış ayaklanmalar şiddet ve korkuyla bastırılmaya çalışılmıştır 18 ve 19 yüzyılda yapılan ıslahatlarda Avrupa örnek alınmış gerilemenin nedenleri araştırılmıştı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com