İi. Mahmut (1808–1839) İslahatları Nelerdir? |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İi. Mahmut (1808–1839) İslahatları Nelerdir?II Mahmut (1808–1839) Islahatları Nelerdir? Askeri Alandaki Islahatlar * Sekban-ı Cedit Ocağı kuruldu * Eşkinci Ocağı kuruldu * İlk kez askeri amaçlı nüfus sayımı yapıldı sadece erkekler sayıldı (1831) * Yeniçeri Ocağı kaldırıldı (1826) Tarihte bu olaya “Vaka’yı Hayriye/Hayırlı Olay” denir * Yeniçeri Ocağı’nın yerine “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” (Muhammed’in Övülmüş Askerleri) ordusu kuruldu * Tıp Okulu ve Harp Okulu kuruldu NOT: Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması ile padişahlar yeniden yönetime egemen olmuştur Yapılacak ıslahatların önü açılmıştır Yönetim Alanındaki Islahatlar * Divan kaldırılarak yerine “nazırlılar/bakanlıklar” kuruldu * Memurlar “iç işleri/dâhiliye” ve “dış işleri/hariciye” memurları olmak üzere ikiye ayrıldı * Askeri ve idari işleri düzenlemek için danışma meclisleri kuruldu * Dirlik sistemi (tımar ve zeamet) kaldırıldı memurlara maaş bağlandı * “Sened-i İttifak” imzalandı (Sened-i İttifak; II Mahmut ile ayanlar [büyük toprak sahipleri] arasında imzalandı Sened-i İttifak’a göre ayanlar devlet otoritesini tanıyacak ıslahatları benimseyecek buna karşılık bulundukları bölgede vergi toplama hakkını elde edeceklerdi) NOT: Osmanlı Devleti’nde demokratikleşme alanında atılan ilk adım 1808 yılında imzalanan Sened-i İttifak’tır Bu belge ile padişahın otoritesi ilk kez kısıtlanmıştı Ayrıca Osmanlı Devleti’nin ayanlara söz geçiremeyecek kadar zayıf olduğunu gösterir Kültür ve Eğitim Alanındaki Islahatlar * Ortaokul seviyesinde Rüştiye okulları açıldı * Medreselerin yanında Avrupa tarzında eğitim kurumları açıldı Bu da kültür ikiliğine neden oldu * Enderun kaldırılarak yerine devlet adamı yetiştiren okul kuruldu * İlköğretim zorunlu oldu * İlk defa Avrupa’ya öğrenci gönderildi * Harp Okulu Tıp Fakültesi ve Bando Okulu açıldı * “Takvim-i Vakayi” adıyla ilk resmi gazete çıkarıldı Sosyal Alanda Yapılan Islahatlar * Müsadere Usulü yani devletin vatandaşların mallarına el koyması uygulaması kaldırıldı * İlk Posta ve Polis örgütü kuruldu * İlk Karantina Sistemi ve Sağlık Örgütü oluşturuldu * Kıyafette değişiklikler ve düzenlemeler yapıldı Memurlara fes ve pantolon uygulaması getirildi * Devlet dairelerine padişah portresi asılması uygulaması getirildi Ekonomi Alanında Yapılan Islahatlar * Yerli malı kullanımı teşvik edildi memur ve asker elbiselerinin yerli kumaştan yapılması emredildi * Yerli üretimi arttırmak amacıyla yerli üreticiye gümrük kolaylığı sağlandı NOT: Her alanda (ekonomik sosyal askeri eğitim gibi) ıslahat yapan tek padişah II Mahmut’tur NOT: 17 yüzyılda Avrupa örnek alınmamış yapılan ıslahatlar yüzeysel olmuş padişahın hayatıyla sınırlı kalmış ayaklanmalar şiddet ve korkuyla bastırılmaya çalışılmıştır 18 ve 19 yüzyılda yapılan ıslahatlarda Avrupa örnek alınmış gerilemenin nedenleri araştırılmıştı |
|