|
|
Konu Araçları |
anlatım, bozukluğu, hakkında, türlerianlatım |
Anlatım Bozukluğu Türleri-Anlatım Bozukluğu Hakkında |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anlatım Bozukluğu Türleri-Anlatım Bozukluğu HakkındaAnlatım Bozukluğu Türleri-Anlatım Bozukluğu Hakkında Anlatım bozukluklarının önemli bir bölümü sözcük düzeyindedir Anlatımda var- lıkların niteliklerini ve eylemlerini durumları ve duyguları iyi anlatabilmek için bunların dildeki karşılıklarıolan sözcüklerin dikkatli seçilmesi gerekir İyi seçileme- miş bir sözcük cümlenin anlamını bozar Sözcük düzeyinde yapılan yanlışları şu başlıklar altında toplayabiliriz: 311 Yapıları Yanlış Olan Sözcükler Sözcüklere yanlışekler ya da sözcükler eklenerek bu tür yanlışlar yapılır Aşağıdaki cümleleri inceleyelim • Yemek yiyilip kahveler içildikten sonra konuya geçildi =yenilip ("yemek" eyleminin edilgeni "yenilmek"tir) • Toplantıda Doğu'daki bazı bölgevi meseleler ele alıdı ="bölgesel" sözcüğü kullanılmalıdır • "Eva Peron" belgeselinde halkın tezahüratları abartılıydı =gösterileri ("tezahürat" zaten çoğuldur) • Her yaz Boğaz'da bir sayfiyelik ev kiralarız =yazlık ("sayfiye" yazlık anlamındadır Üzerine bir de Türkçe +lık eki getirilmektedir) • Yeşil beldemizi güzelletelim ="güzelleştirelim" sözcüğü kullanılmalıdır • Bu yöntem bana gayripratik göründü =kolay görünmedi ("gayri" Arapça "pratik" Fransızcadır) • İki ülke arasındaki kardeşane ilişkiler geliştirilmelidir =kardeşçe ("kardeş" Türkçe "ane" eki Farsçadır) • Hafta içi taşıt araçları cadde üzerinde on dakikadan fazla kalamazlar =taşıtlar araçlar taşıma araçları • Kendisini yakinen tanırım =yakından ("yakın" Türkçe "en" eki Arapçadır) • Bayramınızı kutlular ellerinizden öperim ="kutlar" sözcüğü kullanılmalıdır • Rahmetlik amcam bu günleri göremedi ="rahmetli" sözcüğü kullanılmalıdır 312 Birbiriyle Karıştırılan Sözcükler Bu tür yanlışlar sesçe birbirine yakın sözcüklerin karıştırılmasından doğmaktadır Aşağıdaki cümleleri inceleyelim • Bu iki sözcüğü birbirine karıştırıyoruz Oysa aralarında küçük de olsa bir ayrıntı vardır ayrıntı(=teferruat detay) Bu cümlede ayrım (=fark) sözcüğü kullanılmalıdır • Mahalleler birbirine yaklaşık olarak kurulmuştu ="yakın" sözcüğü kullanılmalıdır • Almanya'dan öğretim durumumu gösteren bir belge istiyorlar Öğretim (=öğretme) eylemidir Bu cümlede öğrenim (=öğrenme) eylemi olmalıdır • Onların azımsadığı genç edebiyatçılar çok başarılı oldu ="küçümsediği" sözcüğü kullanılmalıdır • Başkanın konuşması bütün ülkede olumlu tepkiler yarattı tepki (=bir olaya bir güce karşı geri tepme) Bu cümlede "etki" sözcüğü kullanılmalıdır • Çekimserliği yüzünden hiç hakkını arayamaz ="çekingenliği" sözcüğü kullanılmalıdır • Çocuğun bütün vücudunu büyük büyük yaralar kapsamıştı kapsamak (=içine almak) Bu cümlede "kaplamıştı" sözcüğü kullanılmalıdır Birbiriyle karıştırılan sözcüklerin bazıları da şunlardır: mahsur : kuşatılmış mahzur : engel mütehassıs : uzman mütehassis : duygulu mütevâzî : paralel mütevazı : alçak gönüllü portre : insan resmi porte : bir işin genişlik ve önem derecesi rekâbet : binme rekabet : rakiplik yönetmenlik: "yönetmen"lik mesleği yönetmelik : tüzük vâris : mirasçı varis : toplardamar genişlemesi 313 Gereksiz Kullanılan Sözcükler Eşanlamlı sözcüklerin aynı cümle içinde birarada kullanılması ya da gereksiz bir sözcüğe cümlede yer verilmesi anlatımın gücünü azaltır Söylenilenin kolaylıkla anlaşılmasına engel olur Aşağıdaki cümleleri inceleyelim • Yer yer iki metreyi bulan kar yağışına rağmen ilçeye ulaşılmaya çalışılıyor Ölçülebilen yağış değil kardır Yer yer iki metreyi bulan kara rağmen • Zamanlama çok yanlış bir vakte denk geldi "Zamanlama yanlış oldu" şeklinde cümle gereksiz sözcüklerden kurtarılabilir • Duvarlara kalemle yazı yazmayınız "kalemle" sözcüğü gereksizdir • İki lider beş saat süreyle görüştüler "süreyle" sözü gereksizdir • Seçimlerin tarihi yaklaştıkça partilerin faaliyeti gittikçe artıyor "gittikçe" sözcüğü gereksizdir • Bu görüş ayrılığının sebebi neden kaynaklanıyor? "Bu görüş ayrılığının sebebi nedir?" • İlk yüzmeye başladığım zaman sudan korkardım "İlk" sözcüğü gereksizdir 314 Gereksiz Yinelenen Sözcükler Bu tür yanlışlar genellikle aynı sözcüğün Türkçesiyle yabancı dillerden gelen şeklinin aynı cümle içinde kullanılmasıyla olur Aşağıdaki cümleleri inceleyelim • Çocuk kitapları çocuklara merhameti ve acımayı da öğretmelidir • Her dersin kendine özgü ilke ve prensipleri vardır • Burada bana yeni olanaklar sağlayacak imkanlar bulamadım • Kendini düşünen egoist insanlardan korkarım • İlgi ve alakanızı esirgemeyeceğinizi biliyorum • Hepinize sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum • Yarışma birazdan başlamak üzere • Eski geçmiş günleri hatırladım birden 315 Gereksiz Kullanılan Yardımcı Eylemler Türkçede kimi ad soylu sözcükler etmek olmak yardımcı eylemleriyle birlikte kullanılmaktadır Günümüzde bu eylemlere yapmak bulmak eylemleri de katılmıştır Oysa yardımcıeylemlerle cümleyi doldurmak yerine sözcüklerin eylem olanını kullanma yoluna giderek Türkçenin zenginliğinden ve gücünden yararla- narak daha duru bir anlatıma sahip olabiliriz umut ediyorum yerine umarım dilerim kuşku etmek yerine kuşkulanmak başvuruda bulunmak başvuru yapmak yerine başvurmak duyuru yapmak yerine duyurmak etki etmek yerine etkilemek Aşağıdaki cümleleri inceleyelim Son günlerin en çok istek alan parçası yine bir numarada ="istenen veya beğenilen" olmalıdır Burada bekleme yapılmaz ="beklenmez veya durulmaz" olmalıdır Stüdyomuza gelme isteğinde bulunanlar ="gelmek isteyenler" olmalıdır Yavrulama yapan kediler kobay olarak kullanıldı ="yavrulayan" olmalıdır 316 Çelişen Sözcükler Bir yazı ya da konuşmada birbirini tutmayan çelişen sözler kullanılması okuyanı dinleyeni şaşırtır Anlatım inandırıcılığını yitirir karışıklığa yol açar Türkçede karışıklığa yol açan sözlerden bazılarını cümleler üzerinde inceleyelim • Belki bugün çarşıya çıkacağız tabii belki - tabii • Kuşkusuz duyduğum onun sesi olmalı kuşkusuz - olmalı • Eminizki iradeli bir insan olan öğretmenimiz bu sorununu da herhalde çözmüştür eminizki - herhalde • Üç ayrı yerde başlayan yangında mutlaka kasıt ihtimali var diyorlar mutlaka - ihtimali • Aşağı yukarı tam beş yıldır görüşemiyoruz aşağı yukarı - tam • Kısmen de olsa kendimi ona karşı tamamen sorumlu hissediyorum kısmen - tamamen 317 Yanlış Okunan Yazılan ve Söylenen Sözcükler Bu yanlışlar genellikle başka dillerden Türkçeye girmiş sözcüklerin okunmasında yazılmasında ve söylenmesinde görülür Çoğunlukla yabancı sözcüklerin anlamının tam ve doğru olarak bilinmemesinden ileri gelirAnlamıtam ve doğru olarak bilinmeyen yabancı sözcüklerin yerine Türkçelerinin seçilmesi anlatımın doğru ve açık olmasını sağlar Aşağıda bu tür sözcüklerin bir kısmının yanlış ve doğru şekilleri liste halinde verilmiştir Yanlış Doğru adele adale afaroz aforoz arazöz arozöz asvalt asfalt âyar ayar eyitim eğitim hâtırâ hâtıra herkez herkes hîbe hibe ihtibaren itibaren kavonoz kavanoz klavuz kılavuz lağzım lazım mefta mevta mahfetmek mahvetmek meşgâle meşgale muaffak muvaffak örneyin örneğin râkip rakip sezeryan sezaryen silüet siluet şevkat şefkat tarikatler tarîkatler tafsiye tasfiye teşfik teşvik Türkiya Türkiye vâhim vahim yalnış yanlış yanlız yalnız |
|