Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gençlikte, ibadete, yönelmek

Gençlikte İbadete Yönelmek....

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gençlikte İbadete Yönelmek....

Konu: Gençlikte ibadete yönelmek

Lokman Hekim oğluna şu nasihatı yapmış: “Yavrum! Kendilerine vaad edilen şey (ölüm) insanlara çok uzak geliyor, ancak ahirete doğru süratle gitmektedirler Gitmek için dünyayı ardına almış, ahirete yönelmiş durumdasın Yöneldiğin yurt, çıktığın yurttan daha yakındır
Hasan-ı Basri şu tembihi çok yapardı: “Gençler! Yönünüzü ahirete çevirin Ahireti çokça talep edin Biz, ahireti talep edenin ahiretle birlikte dünyayı da elde ettiğini çok gördük Ama dünyayı talep edip de, dünya ile birlikte ahireti elde edeni göremedik

Hasan-ı Basri bir gün yanındakilere sordu: “Ey ihtiyarlar! Başak olgunlaştığında ne beklenir?” İhtiyarlar, “Hasadı” cevabını verdiler Bu sefer, “Ey gençler! Bazen, olgunlaşmadan da ekine afet geldiği olur” dedi

Fudayl bin İyaz’dan: Pişman olmadan önce tefekkür edin, amel işleyin Dünyaya aldanmayın Çünkü sağlam olan bozulup dağılır, yeni olan eskir, nimetleri tükenir, gençlik ihtiyarlığa döner

Cüneyd-i Bağdadi anlatıyor: Seri-i Sakati’nin etrafında otururken bizlere şöyle nasihat ederdi:”Gençler! Ben sizler için ibret vesilesiyim Amel edin çünkü amel gençlikte yapılır

Ebu Abdullah-ı Mukri anlatıyor: “Yanımızda gece teheccüd kılan bir delikanlı vardı Teheccüdünü bitirince benim anlamadığım bir şeyler söylerdi Karanlık bir gecede kalktım ve beni görmeyeceği bir yerde onu dinledim Gözyaşları içinde hüzünlü bir sesle şöyle demekteydi: Nefsime cennette olduğum, meyvelerinden yediğim, hurilerin yanımda olduğu ve oranın güzel elbiselerinden giydiğim şeklinde bir temsil getirdim Yine nefsime cehennemde olduğum, ondaki zakkumdan yediğim, kaynar suyundan içtiğim ve vücuduma vurulan prangalarla depreştiğim şeklinde bir temsil daha getirdim Sonra nefsime döndüm:”Ey nefsim, şimdi bunlardan hangisini arzuluyorsun?” Bana, “Dünyaya döndürülüp amel etmeyi (ve böylece cenneti kazanmayı)” dedi Ona, “Şimdi emniyettesinÇalış işte” dedim Delikanlı daha sonra şu şiiri okudu:
Nefsinin her bir istediğini yapıp ederken,
her halükarda daim gülerek eğlenirken,
Fiillerini bildiğin halde hiç tövbe etmezken,
Nasıl hoşlanırsın hakim diye seslenilmekten?

İmam Beyhaki, Kitabü’z-Zühd/Semerkand Yayınları

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com