Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
divan, edebiyatı, sanatçıları

Divan Edebiyatı Sanatçıları

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İVAN EDEBİYATI SANATÇILARINDAN BAZILARI13yy da Anadolu da dini konularda yazan Sultan Velet Ahmet Fakih ve Şeyyad Hamza yı görürüzBu yy da din dışı konularda şiirler yazan ilk divan şairi olarak Hoca Dehhan-i görürüzHOCA DEHHANİ *13yy da yaşamıştırHorasan Türklerindendir*İran edebiyatı etkisiyle din dışı şiirler yazdı*Divan edebiyatının ilk şairi olarak kabul edilir*Şiirlerinin en önemli teması aşktır*Farsa ça bir Selçuk Sehnamesi yazdığı da söylenirSEYYİD NESİM (14YY)*14yy da tasavvuf alanında şiirler yazan Seyyid Nesim i görürüz*Eserlerinde Azeri Türkçesini kullanmıştır*Dili oldukça sadedir*Şiirleri son derece liriktir*Divanı vardırTuyuğları önemlidir ŞEYH GALİP (1757-1799)*Divan edebiyatının son büyük şairidir*Süslü ve çeşitli söz sanatları ile yüklü,ağır bir dili vardır*Sebk-i Hindi adı verilen üslubun edebiyatımızdaki temsilcisidir*Düşünce ve tasvirlerdeki örülü yoğun bir hayal gücü vardır*Şiirlerinde musiki önemlidir*Eserleri ivan ve Hüsni adlı iki aşk eseri vardırŞEYHİ (1371-1431)*Germiyanoğulları ve Osmanlı saraylarında bulunmuş devlet büyüklerine kasideler sunmuştur*Padişahtan aldığı tımarın verilmemesi üzerine hammameyi yazmıştırİkinci Murat a sunduğu söylenir*Harname dışında hüsrev ile şirin adlı mesnevisi vardır16yyOsmanlı devletinin siysi ve edebi olarak zirvede bulunduğu bir dönemdirBir çok ünlü şair yetişmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com