Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
duygusal, geliştirebilirsiniz, zekanızı

Duygusal Zekanızı Geliştirebilirsiniz

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Duygusal Zekanızı Geliştirebilirsiniz

Arastirmacilar her ne kadar duygusal zekanin kalitimsal oldugunu bulsalar da duzenli ve sistemli bir calisma ile duygusal zeka ogrenilip, gelistirilebiliyor Sizlere gunluk hayata ve mesleki alanda duygusal zekanizi gelistirebileceginiz yedi öneri

Oneri 1 : Kendinizi taniyin

Kim oldugunuzu ogrenin Duygusal zeka kendinizi tanimanizi sart kosar Bu o kadar kolay degildir Bu nedenle biz size bazi sorular hazirladik Bunlari sakin bir sekilde tekrarlanarak kendinize sorun ve kendiniz hakkinda daha fazla bilgiye sahip olun:

· Gercekte ben kimim? Beni ne tanimlar? Kimi veya ne beni sekillendiren?

· Hayatimda hangi rolleri ustleniyorum ve bunlardan hangileri gercek?

· Ihtiyaclarim nelerdir? Ne istiyorum, ne bekliyorum hayattan? Hedeflerim ne ? benim icin onemli olan ne?

· Guclu ve zayif yonlerim ne? Neyi iyi yaparim? Bana ne zevk verir

· Neye inaniyorum ben (ikili iliskiler, yasam, basari, kendim)?

· Benim davranislarimi, dusuncelerimi, duygularimi belirleyen ne?

Bu sorular sadece ornektir Kisiligimizin arastirilip ogrenilecek cok yonleri vardir Ancak bu cok kolay bir arastirma degildir Fakat yine de cabaya deger ve heyecan vericidir

Oneri 2 : Duygularinizi ve onlari kontrol etmeyi ogrenin

Duygusal dogal ve insancildir Kendi duygularimizdan veya diger insanlarin duygularindan ne kadar az korkarsak, duygusal durumlarda ve duygularimizla o kadar rahat basa cikabiliriz Duygusal zeka da iste bunu sagliyor Baskalarinin duygularini anlamada ne kadar hakimseniz, onlarin duygularindan korkmaniza da o kadar gerek kalmaz

Bu nedenle duygu dunyanizi iyi ogrenip taniyin cunku bunlar sizin hayatinizin ayrilmaz parcasidir Iyi bir imkan da profesyoneller tarafindan verilen “kendini tanima seminerleridir” Ancak gunluk hayatimizda da kendimizi yeni algilara acik tutum ve onlarin degerlendirilmesini yapmadan sadece icinize kaydedin

Kendinize sik sik su sorulari sorun:”Kendimi nasil hissediyorum ve bu duyguyu vucudumun en cok neresinde hissediyorum? Boyle hissetmemi saglayan nedir? Bununla nasil basa cikabilirim?

Oneri 3 : Kendinizi, kisisel ozelliklerinizi baskalarina acik tutunuz

Bizler hepimiz farkliyiz Farkli olmak, digerlerinden daha iyi yada daha kotu olmak demek degildir Onlarin dunyaya bakis acilarinin sizinkinden farkli oldugunu ne kadar cabuk anlarsaniz, onlari da o kadar cabuk tanirsiniz Bu da sizin duygusal zekanizin gelismesi demektir Duygusal zekali insanlar baskalarin duygu ve dusuncelerini kendileri icin tehlike olarak gormezler, tam tersine ilgi cekici ve yeni bir seyler ogrenme sansi olarak degerlendirirler

Oneri 4 : Iletisim kurma becerinizi gelistiriniz

Insanlar arasi iletisimi anlayin - her turlu insanlar arasi iliskilerde , iletisim , butunluk saglayici, cok yonlu ve cok anlamli bir konudur Bu konu ile sikca ilgilenin iletisim teorilerinden Eric Berne’nin transaksiyonel analizi veya Ruth van Cohn’un konu hakkindaki ortak etkilesimi kendi iletisim kurma becerinizi oldukca gelistirir

Iletisim kurma kabiliyetinin ogrenilmesi ve gelistirilmesi - Eger kendinizde iletisim kurma becerisi konusunda eksiklik hissediyorsaniz, bunu duzeltmek icin cok sey yapabilirsiniz: Cok cesitli seminerler vasitasiyla daha etkili iletisim kurmayi ogrenebilirsiniz Ancak boyle bir seminere katildiginizda aktif olarak uygulamalarin yapilmasina dikkat ediniz ve sizde bu konuda sik sik pratik yapmaya bakiniz

Kendinizi ifade etme yontemlerinizi gelistirin - Bazen kendimizi ifade edebilme sikintisi cekeriz Hatta bazen de ne soyleyecegimizi, uygun kelimeleri unutup, olay gectikten sonra nasil hareket etmemiz, ne soylememiz gerektigi aklimiza gelir Bu nedenle kelime haznenizi zenginlestirin Her an yeni kelimeler ogrenin, ozellikle de duygu ve dusunce ifade eden kelimeleri Kendinizi cok yonlu olarak ifade edebilme cesaretimiz olsun Bazen hal ve hareketleriniz, kelimelerinizden cok daha fazla anlam icerebilir Ornegin tatli bir tebessum bile karsimizdakine iyi bir teselli verebilir

Oneri 5 : Problem cozucu olun

Problemleri giderebilme, her zaman bir cikis yolu bulabilme becerisi duygusal zekanin onemli getirilerinden biridirbu becerilerinizi sistemli bir calisma ile gelistirebilirsiniz Mumkun oldugu kadar cok cesitli olaylar ve problemler uzerinde dusunun ve bunlara cozumler getirmeye calisin Eger problemlerden korkup kacmaz ve onlar birer sans, kendini ispatlama firsati olarak gorurseniz, onlari cozmemeniz icin hicbir sebebiniz kalmaz

Oneri 6 : Elestiriye acik olun

Duygusal zekada elestiri yapabilmek ve elestiriye acik olmak da cok onemlidir Konu bir taraftan sizi,diger taraftan da baskalarini etkiler Elestiriye acik olun, birakin sizi elestirsinler Bundan rahatsizlik duymayin Bu sayede kendinizdeki olumlu ve olumsuz yonleri ogrenme firsatini elde edersiniz Siz de elestiri yapabilin Ancak bu baskalarin onurunu kiracak, kisiliklerine zarar verecek sekilde olmamali

Oneri 7 : Insanlar ile Ilgilenin

Duygusal zeka insanin kendisi ile baskalari ile oldugundan son onerimiz de: insanlar ile ilgilenin Yeni insanlar ile tanisin onlarin kulturlerini ogrenin Degisik insan psikolojileri hakkinda bilgi edinin Insanlari harekete geciren akimlari, onlarin hayat hikayelerini okuyun Kendinizi ve diger insanlari kesfedin

Iletisimde amac, bir dusunceyi paylasmak, duygu ve heyecanlarimizi anlatmak, istek ve niyetlerimizi karsi tarafa iletmektir Biz kimiz? Neyiz? Niye variz? Amacimiz nedir? Bu sorularin ve benzerlerinin cevaplari kendimizi ifade etme surecini baslatir Sohbet etmek eğlence ve yetenektir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com