Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilk, kainatta, yaratılan, şey

Kainatta İlk Yaratılan Şey Nedir?

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kainatın Efendisi, beşeriyetin en hayırlısı olan Hz Muhammed Mustafa (O’na ve Ehlibeyt'ine salat ve selam olsun)’nın dilinden bu sorunun yanıtını alalım;

Buyurdu ki : "Allah'ın ilk yarattığı şey benim nurumdur" (Bihar'ul Envar 15-24)

"Adem, su ve çamur arasında iken ben peygamber idim" (Menakıb-ı İbn-i Şehraşub 1-214- Müsned-i Ahmed bin Hanbel 4-66)

Allah'ın Elçisi (saa) şöyle buyurdu: “Ben ve Ali, şanı yüce olan Allah'ın kudret elinde O’na itaat edip O’nu tesbih ve takdis eden bir nur idik Bu durum Allah, Adem’i (a) yaratmadan on dört bin yıl önce idi Sonra Allah, Adem’i yarattığında, bu nuru , O’nun sulbüne yerleştirdi O nur, sulbden sulbe intikal edip Abdülmüttalib’e kadar vardı Abdülmüttalib’de bu nur ikiye ayrıldı: O nurun bir kısmı ben ve öbür kısmı ise Ali’dir”

Kaynaklar;
(İbn-i Hacer el-Askalani “Lisan’ül Mizan” c2, s229 / ed-Deylemi “el-Firdevs” c3, s332 / Cemalettin Muhammed bin Mekrem el-Ansari “Muhatasar Tarih-i Dimaşk” c17, s123 / Menakıb-ı Hüvarezmi s88 / el-Künci eş-Şafii “Kifayet’üt Talib” s176 / et-Tüsteri “Şerh-i İhkâk’ul Hak” c5, s243-244)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-20-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Merakımdan soruyorum şu cümle "Adem, su ve çamur arasında iken ben peygamber idim" (Menakıb-ı İbn-i Şehraşub 1-214- Müsned-i Ahmed bin Hanbel 4-66) h<ngi konuşmasında geçmiştir acaba? Yani nerden almışlar bu cümleyi ve peygamber neden böyle birşey söyleme ihtiyacı duymuş? Sahabelerle muabbetteyken birisi Adem ilk peygamber madem nasıl oluyor da en kudretlisi sen oluyorsun gibi sorular olabilir diye düşünüyorum Fikri olan yada belgesi yazısını tam olarak bilen biri açıklarsa sevinirim

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-20-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Bahsettiğiniz hadis alttaki kitaplarda geçmektedir
  • Kadı ‘Abdulaziyz bin Burrac el-Trabulusiy, doğumu: 400 hicri
    “Cevâhir el-Fıkh” s:248Behauddin Muhammed bin Huseyn el-‘Amili şeyh el-Behai
    “Miftah’ul-Feleh” s:29Seyyid Bedruddin bin Ahmed bin İdris el-‘Amili, 11 hicri yüzyılında yaşamış
    “Haşiyet’ul-Kâfi” s:259, 312Muhammed Saleh Mazenderâni
    “Şerh usul el-Kâfi” c:7, s:165Muşiyruddin Ebi ‘Abdillâh Muhammed bin Ali bin Şehrâşûb, vefatı: 588 hicri
    “Menâkib Âl Ebi Tâlib” c:1, s:184Muhammed Bakir el-Mecliysi
    “Bihar’ul-Envâr” c:16, s:402/ c:18, s:278/ c:65, s:27/ c:98, s:156Muhammed bin Abdullah Hakim el-Nişaburi, vefatı: 405 hicri
    “El-Mustedrek ‘ala el-Sahihayn” c:2, s:609Abdullah bin Muhammed bin Ebi Şeybe Ebu Bekr, vefatı:235 hicri
    “El-Musannaf” c:8, s:438Suleymân bin Ahmed el-Tabarâni, vefatı: 360 hicri
    “Mu’cem el-Kebiyr” c:20, s:353Yusuf bin Abdullah bin ‘Abdelberr, vefatı: 463 hicri
    “El-İstiy’âb” c:4, s:1488Celaleddin el-Suyuti, vefatı: 911 hicri
    “Cami’ul-Sağiyr” c:2, s:296
    “Durrel-Mensur” c:5, s:184Muhammed bin Sa’d, vefatı:230 hicri
    “Tabakât el-Kubra” c:1, s:148/ c:7, s:59-60Muhammed bin İsmail el-Buhari, vefatı: 256 hicri
    “Tarih’ul-Kebir” c:7, s:374
Sahih-i Buhâride de geçtiği için sahih olduğunu düşünüyorum

Tirmizînin bir rivayetinde de Ebu Hureyre şöyle demiştir:
Ben Resulullah’a “Siz ne zaman peygamber oldunuz” diye sordum, cevap olarak “Adem ruh ile ceset arasında iken ben peygamber idimbuyurdu

Âdem aleyhisselâm bedene gelme olarak ilk peygamberdi Ondan önce Hz Muhammed'in (sav) ruhunun yaratılması, Âdem aleyhisselâmın ilk peygamber olmadığı anlamına gelmez

Hz Muhammed (sav) son peygamber olduğu için yeri ayrıdır

Bir daire hayal edin Noktalardan oluşsun Yavaş yavaş noktaları koyun ve daire oluşsun Son noktayı koymadıkça dairenin bir anlamı yoktur, daire sayılmaz Ama son noktayı koyunca daire tamamlanmış olur Bu noktalar Peygamberlerdir ve son nokta Peygamberimizdir (sav)

Peygamberlerde asla bunu söyletecek ego duygusu yoktur, O bunu söylemeyipte yalan mı söylemeliydi?
(Eğer hadis sahih ise) bu soru sorulduğunda doğrusu ne ise onu söylemiştir Peygamlerlerin sonuncusu ve en önemlisidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-20-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

hakkında bilginiz olmayan konularda yorum yapmak yerine araştırsanız da o şekilde alıntı etseniz daha faydalı olur, alemler ve kainat yaratılmadan önce yalnız hakk teala hazretleri var idi ilk yaratılan ise habibullah'ın nurudur tüm mahlukat ise onun nurundan meydana gelmiştir

---

Hz Cabir anlatıyor: ?Ey Allah?ın Resulü! Anam babam sana feda olsun Allah?ın her şeyden önce ilk yarattığı şeyi bana söyler misiniz?? diye sordum Şöyle buyurdu ?Ey Cabir! Her şeyden önce Allah?ın ilk yarattığı şey senin peygamberinin nurudur O nur Allah?ın kudretiyle onun dilediği yerlerde dolaşıp duruyordu O vakit daha hiçbir şey yoktu Ne Levh ne kalem ne cennet ne cehennem vardı Ne melek ne gök ne yer ne güneş ne ay ne cin ve ne de insan vardı

Allah mahlukları yaratmak istediği vakit bu nuru dört parçaya ayırdı Birinci parçasından kalemi ikinci parçasından Levh?i üçüncü parçasından Arş?ı yarattı Dördüncü parçayı ayrıca dört parçaya böldü: Birinci parçadan Hamele-i Arşı ikinci parçadan Kürsi?yi üçüncü parçadan diğer melekleri yarattı Dördüncü kısmı tekrar dört parçaya böldü: Birinci parçadan gökleri ikinci parçadan yerleri üçüncü parçadan cennet ve cehennemi yarattı Sonra dördüncü parçayı yine dörde böldü: Birinci parçadan Müminlerin basiret nurunu -iman şuurunu- ikinci parçadan -marifetullahtan ibaret olan- kalplerinin nurunu üçüncü parçadan tevhitten ibaret olan ünsiyet nurunu -La ilahe illallah Muhammedu?rresulüllah nurunu- yarattı?

---

araştırmaya niyet eden arkadaşlar yahut merakı bulunanlar altta ki linkten gerekli bilgiye ulaşabilirler
M Günay SIDDIKOĞLU*Âlemlere Rahmet Hazreti Muhammed (2)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com