|
|
Konu Araçları |
bestekar, haremde, osmanlı, padişahlar, padişahları, sadece, tüketmedi, ömür, şair |
Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, Bir |
08-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, BirBestekar ve şair padişahlar 17052012 | Osmanlı padişahları sadece haremde ömür tüketmedi Bir çoğu hattat, şair ve bestekardı Cem Karaca, Yavuz Selim ve Şah İsmail'in şiirlerini "Şah mat mı padişah mı?" ismiyle besteledi İki Türk hükümdarının, Osmanlı hükümdarı Yavuz Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail'in mücadelesinin en güzel özetidir bu eser Şirler bile pençe-i kahrımda olurken lerzan/beni bir gözleri ahuya zebun ettin felek" (Yavuz Selim) Yavuz Sultan Selim’in bir çok şiiri yanında "Elmeded ey ma’den-i nûr-i Hüdâ" naatı da bestelendi kırklar meydanına vardım/gel beri ey can dediler/izzet ile selam verdim/gir işte meydan dediler/kırklar bir yerde durdular/otur deyi yer verdiler/ meydana sofra kurdular/lokmamıza ban dediler"(Şah İsmail) Büyük Türk ozanlarından sayılan Şah İsmail, "Şah Hata'î" mahlasıyla yazdığı şiirlerle halk arasında derin bir etki bırakmıştır Yüzlerce şiiri hâlâ türkü ve deyiş olarak söylenir Kanuni Sultan Süleyman'ın "Tanrı’nın has kulusun" ve "Nur-i âlemsin" adlı şiirleri tanınan bestelerdendirKanuni'nin Hürrem Sultan’a olan aşkı için "Muhibbi' mahllasıyla yazdığı gazeli de ünlüdür Gazelden bir beyit: Neşatım, işretim, bezmim, çerağım, neyyirim, şem’im/ Turuncu u nar u narencim, benim şem’-i şebistanım Türkçesi: Sevinç kaynağım, içkimdeki lezzet, eğlenceli meclisim, nurlu parlak ışığım, meş’alem/ Turuncum, narım, narencim, benim gecelerimin, visal odamın aydınlığı Gazelden ikinci beyit: Stanbulum, Karaman’ım, diyar-ı milket-i Rum’um/ Bedahşan’ım ve Kıpçağım ve Bağdad’ım, Horasanım Türkçesi: İstanbul’um, Karaman’ım, Bütün Anadolu ve Rum ülkesindeki diyara bedel sevgilim/ Değerli lal madeninin çıktığı yer olan Bedahşan’ım ve Kıpçağım, Bağdad’ım, Horasan’ım Kanuni'nin en ünlü beyti: "halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" |
Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, Bir |
08-16-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, BirSufi şiirler yazan Sultan Beyazıd'ın ise "Neva Peşrevi" çok ünlüdür Bu peşrev, "Padişah Bestekarlar" adlı albümde de yer alıyor Sultan Beyzıd'ın dini gazelleri dervişler arasında da yaygın bir biçimde söylenir Osmanlı'nın içki ve tütüne savaş açan padişahı olarak bilinen IV Murad'ın ise "Hüseyni Peşrevi" ünlüdür Sultan Murad, 'Muradi' ve 'Şah Murad' mahlaslarıyla çok sayıda eser verdi Mahmud'a ait "Uşşak Peşrev" tanınan bir bestedir 24 sene tahtta kalan I Mahmud, 'Sebkati' mahlasıyla şiirler yazdı Yeniçeri Ocağı'nı kaldıran Sultan II Mahmud'un "Hüsnü Olmadan Mağdur" ve "Hicaz Kalender" isimli iki şiiri bestelenmiştir Şair ve bestekar olan II Mahmud'un, hat sanatçılığı da ünlüdür Güftesi Sultan Abdülaziz'e ait olan "Ey Nevbahar-ı Hüsn-ü An" sevilen şarkılardandır Osmanlı'nın son padişahı olan Sultan Vahdeddin'in ise "Ma'mure Yurdlarımızdan Çıkan Siyah Duman" isimmli şiiri bestelenmiştir Vahdeddin'in rast makamındaki bir bestesinin sözleri: "Hicran ile dil hastayım/ Ümmid ile nalan/ Gel sineme gel kalbime gir ruhuma yaslan/ Mecnuna ben oldum halef ey ruh-i gazalan"Vahdeddin'in bir kaşka bestesinin sözleri ise şöyle: "Açsın bu hab-ı gafleti ey milletim uyan/ Bitmez mi hab-ı gafletin ey milletim uyan" |
|