İlk Hamur Ne Zaman Pişmiş? |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İlk Hamur Ne Zaman Pişmiş?İsrail’deki ölüdeniz kıyılarında bulunan kalıntılar, atalarımızın hamur pişirmeye ilk kez 23500-22500 yıl önce başladıklarını ortaya koydu Arkeologlar, bulguları deniz seviyesinin 212 metre altındaki Ölü Deniz kıyısında yer alan bir taş devri yerleşiminde elde ettiler Su altındaki tortularda binlerce yıl geçirdikleri için iyi korunmuş durumda bulunan kalıntılar, ilk kez 1989 ve 1999 yıllarında ortaya çıkarılmış Yerleşim, bugün 2000 metrekarelik bir yer kaplıyor Normal olarak iki-üç metre su altında bulunan ve suların çekildiği yıllarda kazı yapılabilen yerleşimde, bugüne kadar bir göçebe kampı olduğu anlaşılan, çalıdan yapılmış altı kulübenin kalıntıları ile ilkel ocaklar bulunmuş Yanmış bazı yabani tahıl tohumları üzerindeki karbon testleri, kampın günümüzden yaklaşık 24 yüzyıl önce kullanılmış olduğunu gösteriyor Bulguların en ilginci, düzlenmiş yassı bir taş ve üzerinde bulunan nişasta parçaları Bunların çoğunun arpa ve buğdayın yabani türlerine ait olduğu belirlenmiş Taşın bulunduğu kulübenin yakınlarında bir de doğal ve yontulmuş taşlarla döşenmiş bir daire bulunmuş Taşların üzerinde ve arasında, odun kömürü ve kül açısından zengin, ama az sayıda yanmış tohum içeren ince bir tabaka bulunmuş Araştırmacılar, bu taş dairenin hamur pişirmek için kullanıldığını düşünüyorlar Güneybatı Asya, Büyük Sahra ve Avustralya’da bazı göçmenlerin geçmişteki ve günümüzdeki yöntemleri, Ohalo II’deki avcı-toplayıcı göçmenlerin de kullanmış olabileceği teknik konusunda bir fikir veriyor: Toplanan tohumlar un haline getirildikten sonra bir kapta, hatta bir kumaş parçası üzerinde suyla karıştırılarak hamur haline getiriliyor Daha sonra taştan bir ocak üzerinde ateş yakılarak ısıtılıyor Közler temizlendikten sonra hamur sıcak taşlar üzerine yayılıyor ve közler hamurun üzerine konuyor |
|