![]() |
Degisik Uc Hikaye |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Degisik Uc Hikayeçanakkale sawasında gelen goz yasartıcı mektup Üsteğmen Faruk, cepheye yeni gelen askerleri denetlerken, bir yandan da onlarla Sohbet ediyor, ' Nerelisin?' gibi sorular soruyordu ![]() Gözleri bir ara, saçının ortası sararmış bir delikanlıya takıldı Yanına çağırdı ve merakla sordu: " Adın ne senin evladım?" dedi ![]() " Ali, komutanım" dedi ![]() " Nerelisin?" " Tokatlıyım, komutanım, Tokat'ın Zile kazasındanım ![]() ![]() ![]() " Peki evladım,bu kafanın hali ne? Saçlarının ortası neden kırmızı boyalı böyle?" " Cepheye gelmeden önce anam saçıma kına yaktı komutanım ![]() da bilmiyorum ![]() " Peki dedi üsteğmen ![]() ![]() O günden sonra Ali'nin adı Kınalı Ali oldu ![]() Cephede tüm arkadaşları Kınalı Ali demekle yetinmiyor, saçındaki kınayı da alay konusu yapıyorlardı ![]() tutumu sayesinde, kısa sürede hepsinin sevgisini kazandı ![]() Bir gün memleketine mektup göndermek için arkadaşlarından yardım istedi ![]() " Anama, babama burada iyi olduğumu bildirmek istiyorum ![]() Ama okumam yazmam yok ![]() Biri değil, birçok arkadaşı yardıma geldi ![]() " Sen söyle biz yazalım" dediler ![]() Kınalı Ali söylüyor, bir arkadaşı yazıyor, diğeri de Söylenenlerin doğru yazılıp yazılmadığını denetliyordu ![]() " Sevgili anacığım, babacığım hasretle ellerinizden öperim ![]() iyiyim, beni sakın merak etmeyin ![]() Kız kardeşini, kendinden küçük erkek kardeşinin sağlığını ve hatırını sorduktan sonra, köydeki herkesin burnunda tüttüğünü ve kimsenin kendisini merak etmemesini söyledikten sonra, Biz burada var oldukça bilesiniz ki düşman bir adım bile ilerleyemeyecektir tümcesi ile bitiriyordu ![]() Tam zarf kapatılırken Ali " iki üç satır daha ekleteceğini" söyleyerek Mektubun sonuna şunları yazdırdı ![]() " Anacığım, beni buraya gönderirken kafama kına yaktın ama, Burada komutanlarım da, arkadaşlarımda benle hep dalga geçiyorlar ![]() sırası yakında inşAllah kardeşim Ahmet'e gelecek, Onu gönderirken sakın kına yakma saçına ![]() ![]() öperim anacığım ![]() Gelibolu'da savaş giderek şiddetleniyordu ![]() için tüm güçleriyle yükleniyorlardı ![]() birer, birer, sonraları beşer,beşer, Onar, onar şehit oluyorlardı ![]() onlarında sayıları giderek azalıyordu ![]() Gelibolu düşmek üzereydi ![]() çaresizdi ![]() ![]() insan bedeninin süngü ve mermilerle orak gibi biçildiği bu cepheye göndermek zorunda kalmaması için Allah'a dua ediyordu ![]() Komutanlarını düşünceli ve sıkıntılı gören Kınalı Ali ve arkadaşları, komutanlarına gidip, ondan kendilerini cepheye göndermesini istediler ![]() ve ölüme gönderdiğini bile, bile bu isteklerini kabul etmek zorunda kaldı ![]() Kınalı Ali ve arkadaşları, sevinç çığlıkları atarak cepheye hayır, bile,bile ölüme gidiyorlardı ![]() O gün güle oynaya Gelibolu cephesinde ölümle buluşacakları yere koşan Kınalı Ali'nin bölüğünden tek kişi geri dönmedi ![]() olmuştu ![]() mektup geldi ![]() okumaya başladı ![]() aile adına babası yanıt veriyordu ![]() " Oğlum Ali, nasılsın, iyi misin? Gözlerinden öperim, selam ederim ![]() sattık, parasının yarısını sana gönderiyoruz, yarısını da yakında cepheye gidecek küçük kardeşine veriyoruz ![]() sürüyorum ![]() ![]() ![]() Babası mektupta köydeki herkesten akrabalarından haberler verdikten sonra "şimdi * sana diyeceği var" diyerek sözü ona bırakıyordu ![]() Mektubun bundan sonraki bölümü Kınalı Ali'nin anasının ağzından yazılmıştı şöyle diyordu anası: " Oğlum Ali, yazmışsın ki kafamdaki kınayla dalga geçtiler ![]() yakma demişsin ![]() Kardeşine de yaktım ![]() geçmesinler ![]() Bizde üç işe kına yakarlar; 1 - GELINLIK KIZA, GITSIN AILESINE, ÇOCUKLARINA KURBAN OLSUN DIYE 2 - KURBANLIK KOÇA, Allah'A KURBAN OLSUN DIYE 3 - ASKERE GIDEN YIĞITLERIMIZE, VATANA KURBAN OLSUN DIYE ![]() ![]() ![]() Gözlerinden öper, selam ederim ![]() " Ali'nin mektubu okunurken ve çevresindeki herkes onu dinlerken, hıçkıra, hıçkıra ağlıyordu ![]() ![]() ![]() (Bu mektubun aslı Çanakkale Müzesindedir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Degisik Uc Hikaye |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Degisik Uc HikayeBir zamanlar bir yerde Allah'ın bir veli kulu yaşardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslümanların kıskanmasına aldırmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Açıktan küfrünü açıklayanlara, Tevhid'i bulmaları için dua ederdi ![]() ![]() ![]() O gün yine nafile oruca niyetlenmişti ![]() ![]() ![]() Kabristana girdi ![]() ![]() ![]() Koyu gölgeli bir ağacın altına oturup alnında biriken terleri mendiliyle sildi ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgili Peygamberimiz kabir konusunda ne buyurmuştu? "Kabir, ya cennet bahçelerinden bir bahçe ya da cehennem çukurlarından bir çukurdur ![]() Şimdi burada yatanlar acaba hangisinde? Acaba bunlar dünya hayatında neler yaptılar? Nasıl inandılar, nasıl yaşadılar? Şimdi cennet bahçesinde zevk mi ediyorlar, yoksa cehennem çukurunda azap mı çekiyorlar? Bir meraktır kapladı içini ![]() ![]() ![]() Bu eski mezarlıkta kimler yatıyor? Zengiler, fakirler, iyiler, kötüler, zalimler, günahkârlar ![]() ![]() ![]() Sonra yaşadığı zamanı düşündü ![]() ![]() ![]() ![]() Bir lokma için çöplük karıştıranları, televizyonda gördüğü sanatçı(!)lara ilah muamelesi yapanları, sırf okumak için gittikleri okula; senin giyinişin, kılık-kıyafet yönetmeliğine aykırı diye umudunu o okula bağlamış kızları okula almayan zihniyeti, dininin gereği giyindiği için okuluna alınmayan kızları, alkolün ve uyuşturucunun batağına düşmüş gençleri, ekranlarından fuhuştan başka birşeyin gösterilmediği televizyonların yöneticilerini düşündü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Senin dininin gereklerini yerine getirmeyenler, bu hayatın sonunda hesap yok zannediyorlar ![]() "Bu hayatın sonunda hesap yok mu zannettin sen? Lokantanın garsonu bile; 'hesap lütfen' diyor ![]() Sen nasıl olur da; bizlere herşeyi bahşeden, sen ![]() ![]() ![]() Hesap sormazsın? ![]() ![]() İlahî onları affet, onlara hidayeti nasip et ![]() Ya Rabbi! Çok sürmeden beni de buraya getirecekler ![]() ![]() ![]() ![]() Şeytan son anda bana musallat olursa ben ne yaparım? O zaman halim nice olur ![]() ![]() ![]() ![]() Gelen iki meleğe nasıl hesap vereceğim? Onların sorularına cevap verebilecek miyim? ![]() ![]() Bu düşünceler içindeyken uyku bastırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rüyasında mezardakileri gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra kabrin içinde en çok feryatların, iniltilerin geldiği kabrin sahibine sordu: - Arkadaş halin nedir? Neden en çok azap sana çektiriliyor? Kabirdeki şöyle cevap verdi: - Ah! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Anladım ![]() ![]() ![]() Sonra ana-babasına karşı gelenlerin, katillerin, intihar edenlerin, zulüm yapanların, zina yapanların, içki içenlerin, faiz yiyenlerin, kumar oynayanların, iftira atanların, riyakârların, münafıkların, rüşvet yiyenlerin, yetim malı yiyenlerin, sihirle uğraşanların, avret yerini açanların, karşı cinse benzeyenlerin, ilmiyle âmil olmayan alimlerin, hatta sattığı süte su karıştıranların hayatını dinledi ![]() ![]() İçi sıkıldı iyice ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya sen ey mevta! Nedir tüm bu güzelliğin sebebi? Seni görünce içim açıldı, gönlüm rahatladı ![]() ![]() ![]() ![]() - İmandır kardeş, iman ![]() - Nasıl yani? s - Ben dünyadayken "La ilahe illAllah Muhammedürresullah" lafzını tam manasıya anladım, layıkıyla iman ettim, ibadet ettim ![]() Allah'ım bu güzelliklerini hepimize nasip et, düşüncesi içinde diğer cennetlikleri; zekat verenleri, oruç tutanları, namaz kılanları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim Allah dostu rüyasında kabir aleminde dolaşırken gelen gürültülerle uyandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey Ahmet oğlu Hasan! diye üç kere bağırdı ![]() Dünya üzerinde bulunduğun inancı hatırla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık imamın ve yanındakilerin işi bitmişti ![]() ![]() Kendisini halen rüyada zannediyordu ki; karşıdan gelen imam: - Hey! Mübarek kalk ne yatıyorsun? sözleriyle irkildi ve birden ayağa fırladı ![]() - Sen kimsin? Ben nerdeyim? Öldüm mü? dedi ![]() ![]() İmam tebessüm ederek: - Korkma, dünyadasın ![]() ![]() ![]() ![]() - Çok derin uykudaydım hocaefendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hayırdır inşaAllah ![]() ![]() ![]() ![]() İmam ve yanındakiler kabristandan ayrıldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlahi! Bizi af ve mağfiret eyle ![]() ![]() Bizlerin canını Senin yolundayken al ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Degisik Uc Hikaye |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Degisik Uc Hikayeiyiki görmedin çünkü o halimi görseydin belkide benim ahiret teki acı akibetimi tahmin ederdin ve çok üzülürdün anne ![]() ![]() ![]() ![]() canım anacığım benden ruhumu nasıl aldıklarınıda anlatayım demiştim ya azrail yanıma meleklerle geldi hepsinide gördüm ![]() ![]() bu sefer Azrail müdahale etti oda ruhumu çekip aldı ve azap meleğine verdi ![]() ![]() ![]() eğer amellerim iyi olsaydı azrail ruhumu rahmet meleğine verecekti,oda benim ruhumu Allah katına yükseltecekti ![]() ![]() dünyadaki dostlarım omuzlarından indirip beni kabrime koyup toprakla örtünce melekler ruhumu tekrar getirip bedenime girdirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anacığım canım anacığım ![]() ![]() Artık öldü diye Gözlerimi Kapadınız ya işte ozaman ben bir noktaya bakıyor ve bedenimden alınan ruhumu takip ediyordum ![]() Ozaman çok üzüldüm ![]() ![]() Bu arada gözlerimi kapattınız o sırada ben bedenimden alınan ruhuma bakıyordum Sonra çenemi bağladınız Elbisemi çıkarmakta da zamının da davranmanız iyi oldu ![]() ![]() Yalnız ölümümü dostlarıma duyurmakta biraz ihmalkar mı davrandınız? Cenaze namazımı kılan cemaatin daha kalabalık olmasını isterdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anacığım Geçenlerde beni ziyarete gelmiştin selam verdin bana ![]() ![]() Bide benim için mağfiret dilersen çok sevinirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanki cennetteymiş gibi bir kabir hayatı sürücektim ![]() ![]() ![]() Onların ruhu yedi kat yerin dibindeki siccinde siyah kuşların ağzında yada kursaklarında azab olunmakta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne olurdu buraya iyi amelerle gelseydim o zaman babamıda görürdürm ![]() ![]() Canım anacığım Üzerimi toprakla örtüp döndükten sonra ruhum bedenime girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedim ya anne korkmuştum birde bana Rabbin kim? Nebin kim? Dinin ne? Kitabın nedir? Kıblen neresidir? Amelin nedir? İmanın nedir? Gibi sorular sordular Ben iyice şaşırdım cevap veremedim ![]() Halbuki soruların cevabı çok basitti iyi amel sahipleri rabbim Allah dinim İslam peygamberim hz Muhammed s ![]() ![]() Çünkü Allahın kanunu böyle herkes işlediğinin karşılığını görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabirde veya mahşerde temizlenemeyenler cennete giremiyorlar buranın kanunu bu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|