![]() |
İtaat İle İlgili Hadisler - İtaat İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İtaat İle İlgili Hadisler - İtaat İlgili Hadislerİtaat İle İlgili Hadisler (1) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Herkim bana itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur ve her kim de bana isyan ederse Allah’a isyan etmiş olur’ buyurdu ![]() İbni Mace: 3 Buhari: 2766 (2) Aişe (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Herkim bizim şu işimizde ondan olmayan bir şeyi ihdas ederse o merduddur’ buyurdu ![]() Buhari: 2492 Müslim: 1718/18 Ebu Davud: 4606 İbni Mace: 14 (3) Abdullah bin Mes’ud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Sizi Allah’a yaklaştırıcı ve ateşten uzaklaştırıcı hiçbir şeyi terketmedim onların hepsini size emrettim ve sizi Allah’tan uzaklaştırıcı ateşe yaklaştırıcı hiçbir şeyi terketmedim onların hepsini size yasakladım’ buyurdu ![]() Begavi: 4111 Beyhaki: 13443 (4) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Size ne emrettimse onu alınız ve sizi neyden nehyettimse ondan vazgeçiniz’ buyurdu ![]() İbni Mace: 1 (5) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Ümmetimin hepsi cennete girecektir ancak imtina edenler giremeyecektir’ dedi ![]() −Ya Rasulallah! İmtina edenler kimlerdir? diye sordular ![]() −‘Herkim bana itaat ederse cennete girecektir ![]() ![]() Buhari: 7143 (6) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Size iki şey bıraktım ![]() ![]() Malik: 2/899 Hakim: 319 Beyhaki: 10/114 (7) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Sizler sizi bırakıp mükellef etmediğim hususlarda beni kendi halime bırakınız! Sizden evvelki ümmetler ancak soru sormaları ve nebilerine karşı ihtilafları sebebiyle helak olmuşlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari: 7151 Müslim: 1337/412 İbni Mace: 2 Tirmizi: 2819 (8) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hutbe okuduğu zaman gözleri kızarır sesi yükselir ve öfkesi şiddetlenirdi ![]() −‘Kıyamet günü ile ben bunlar gibi gönderildim’ derdi ![]() −‘Bundan sonra işlerin en hayırlısı Allah’ın kitabı’dır ![]() ![]() ![]() İbni: Mace: 45 (9) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Benim halim bir ateş yakan kimse gibidir ki; ateş etrafını aydınlattığı zaman küçük kelebekler ve hayvanlar ateşin içine düşmeye başlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim: 2284/18 Buhari: 6410 (10) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Bir kere Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) uyurken yanına bir takım melekler geldi ve: −Bu dostunuzun yüksek bir sıfatı vardır ![]() ![]() −Bu zatın benzeri şu kimsenin misali gibidir ki; o kimse yeni bir ev yaptırır o evde bir ziyafet yemeği tertip eder ve bu ziyafete insanları davet etmek için bir davetçi gönderir ![]() ![]() ![]() −O ev cennettir davetçi de Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’dir ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari: 7114 (11) Ebu Musa el-Eş’ari (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Benim meselim (benzerim) ve beni kendisiyle size Allah’ın Nebi gönderdiği şeyin meseli ancak şu adamın benzeri gibidir ki o kavmine geldi de: −Ey kavmim! Ben şurada iki gözümle ordu gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari: 7146 Müslim: 2283/16 (12) Abdullah ibni Amr (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittiğim ve ezberlemeyi istediğim her şeyi yazıyordum ![]() −İşittiğin her şeyi yazacak mısın? Hâlbuki Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de insandır öfkeli anında da neşeli anında da konuştuğu olur ![]() ![]() −‘Ey Abdullah Yaz! Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki bu ağızdan hakikat olmayan bir şey çıkmaz’ buyurdu ![]() Ebu Davud: 3646 (13) Mikdam bin Madi Kerib (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Süslü tahtına yaslanmış adama benim hadislerimden birisi okunur da o kişinin vaziyetini hiç bozmadan: −Bizlerle sizler arasında Allahu Teala’nın kitabı vardır ![]() ![]() ![]() İbni Mace: 12 Tirmizi: 2801 |
![]() |
![]() |
|