Rizenin Yöresel Yemekleri - Rize Yemekleri |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Rizenin Yöresel Yemekleri - Rize Yemekleririzenin yemek kültürü,rizenin meşhur yemekleri,rize yemekleri RİZE YÖRESEL YEMEKLERİ Ayrıca mısır ekmeği, otuzdan fazla yemeği yapılan hamsi, koz kaldıran, kaymaktan yapılan hoşmeri başlıca mahallî yemekleridir Bölgeye özgü yemeklerden biride muhlamadır; mısır unu, tereyağı ve koloti peynirinden yapılan muhlama yöre sofrasının baş yemeğidir Bunlardan başka bölgeye özgü bir sebze olan karalahanadan üretilen yemekler vardır; lahanadan açık sarma, çohala, guli çorbası, helle çorbası, husli çorbası, lahana dolması, lahana ezmesi, lahana haşlaması, lahana rağtikosu, lahana sarması, lahana yemeği, princili lahana, sarma, vurma lahana gibi toplam 18 türlü yemek yapılır Bölgede yetişen fasulye, kabak ve arap kapağı, patlıcan, domates ve pırasadan sebze yemekleri; bu sebzelerden ayrıca pazı, salatalık, şalgam ve tomarıdan turşu yapılır Hayvanların etinden çoban kavurması, kıkırdak, et yahnisi, et yemeği, kavurma; sütünden yoğurt, süzme yoğurt, carmi (bir çeşit peynir) kurç (bir çeşit peynir) Minci, koloti peynir (şekli yuvarlaktır; ortası yumuşak, kenarları serttir) gibi gıda maddeleri; kıymak, mezus, minci kurusu, minci yemeği, portihala (loğusa ineğin sütünden üretilen bir çeşit tatlı) yapılır Rize yemek tarifleri Ayran Doğraması : Mısır ekmeğinin yoğurda doğramak suretiyle hazırlanır Çılbır : Süt tereyağı ve un kullanılır Yağa süt konulur mısır unu dökülür vurulur; üstüne ağ dökülür Çırıhta :Tatlı çeşidi Hamur yuvarlak kesilir Yağda kızartıldıktan sonra üzerine şerbet dökülür Soğuyunca yenir Çirmulis :Yağ eritilir Mısır ekmeğinin içi yağla ezilir Fasulya Tavalisi : Fasulyenin ya da turşusunun tavada kavrulmasıyla yapılır Hamsi buğulama : Hamsiler temizlenir, kılçıkları çıkarılır, yıkanıp durulanır Bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırılır Durulanmış hamsileri içine katıp harmanlanır Karışım 10-15 dakika kadar oda ısısında bekletilip yayvan bir tepsiye konur Kalan harç üzerine yayılır Limon ve domatesler ve biberler ince dilimler halinde kesip üstüne dizilir Zeytinyağı gezdirip kapağı kapatılır 15 dakika kadar hafif ateşte pişrildikten sonra sıcak olarak servis yapılır Hamsi Köfte:Hamsiler temizlenip yıkanır kılçıkları çıkarılır Çok az su ile hafifçe haşlanır, süzdürülürİçine ufalanmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, yumurtalar, tuz, karabiber konup yoğrulur Yumurta büyüklüğünde parçalar halinde köfte sekline getirilir Mısır ununa bulanığ kızgın yağda kızartılır Hamsi Kuşu : Hamsinin kılçıkları çıkarılır Yeşil soğan pazı maydanoz mısır unu sıcak su kara biber ile birlikte köfte şeklinde yoğrulur Zeytinyağında kızartılır Hamsili Pilav: Hamsi ve iç pilavla yapılır İç pilav pirinç yağ ve tuzla kavrulmak suretiyle hazırlanır Pilava soğan fıstık kuş üzümü şeker baharat konur Maydanoz kullanıldığı da olur Hamsi kılçıkları çıkarılıp ikiye ayrılır Yarısı pilavın altına yarısı üstüne dizildikten sonra pişirilir Hamsikoli : Hamsili ekmek Pazı çok az karalahana ince doğranmış taze soğan az yağ ve tuz mısır unu ile yoğrulur İçersine kılçıkları çıkarılmış hamsi karıştırılır Çoğunlukla sıcak olarak salata ile yenir Hamsi Tavalisi : Hamsi pazı ile karıştırılır tavada yağda kızartılır Ormanlı Hamsi : Hamsi pazı nane ve maydanozla yapılan yemek Haviçi : Mısır unundan yapılır Süt kaynatılır mısır unu yavaş yavaş üzerine dökülür kaynatılır muhallebi gibi olur Herse :Tatlı çeşidi Arpa bulgur dövülerek sütle pişirilir pilav haline gelir üzerine şeker şerbeti dökülür Hoşmer :Kaymaktan yapılır Kaymağa mısır unu vurulur karıştılır kaynatılır Kabak Çorbası :Kabak ince doğranır yağ katılır suda pişirilir Kabak Felisi :Tatlı çeşidi Kabak ince ince kesilir yan yana dizilir üstüne şerbet dökülür üzeri kapatıldıktan sonra kaynatılır Kabak Sütlisi :Tatlı çeşidi Bir çeşit kabak sütlacıdır Kabak sütte ezilir içine şeker konulduktan sonra kaynatılmak suretiyle yapılır Koliva :Suda kaynatılmış mısır Korkota Çarbası :Korkata mısırın iri parçalara bölünenlerine denir Korkota bol suda pişirilir İçine tereyağı ayran eklenir Piştikten sonra tereyağında salça ezdirilir üstünde gezdirilir Lahana Çorbası (Vurma Lahana) :Barbunya fasulyesi akşamdan suya konur Kara su denilen kısmı sabah dökülür Lahana ayıklanır yıkanır iç yağı ve pirinçle beraber kaynar suya konur Piştikten sonra acı biber katılır Mikserle vurulur biraz mısır unu dökülür tereyağı ile pişirilir Lahana Haşlaması :Yine barbunya fasulyesi akşamdan suya konur Sabahtan suyu dökülür Lahana yıkanır temizlenir fasulyeye katılarak pişirilir suyu süzülür pirinci konur kaynar İç yağı tuz konur mısır ekmeği doğranır Kepçe ile vurulduktan sonra biraz kaynatılır Minci :Bir çeşit peynir Sade veya yağla karıştırılmak suretiyle ekmekle birlikte yenir Muhlama :Mısır unu tereyağı peynir ya da minciden yapılır Tavada mısır unu yağda kavrulur İçersine su ile birlikte peynir ya da minci dökülür; pişirilir üzerine tereyağı dökülür Paluze :Tatlı çeşidi Nişastadan yapılır Sütlaç kıvamındadır Papara :Mısır unundan yapılır Su kaynatılır içersine yavaş yavaş mısır unu dökülür karıştırılır kaı hale gelir Pişince ortasına tereyağı konur Pasmanika :Patlatılmış mısır Pekmezli Kabak :Tatlı çeşidi Beyaz kabak dilimleri son kaynamada pekmezin içine atılmak suretiyle yapılır Pepeçura :Tatlı çeşidi Üzüm suyundan yapılan pelte kıvamında yapılır Sarma: (Lahana Sarması) Kara lahanadan yapılan dolma Lahana hafif haşlanır pirinç karabiber maydanoz soğan et va salça yoğrulur lahana ile sarıldıktan sonra az miktarda su ile pişirilir Tavali :Pazının yağda kavrulması ile yapılır Kaynak:Rize Halk Şairleri ve Halk Kültürü,Süleyman Kazmaz |
|