![]() |
Zenginlik Fakirlik , Para.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zenginlik Fakirlik , Para..Zenginlik Fakirlik , Para ![]() ![]() Sıcak bir ilkbahar sabahı, Avrupa’nın batı kıyısındaki bir limanda, üstü başı perişan bir adam balıkçı kayığında yatmış, kestirmektedir ![]() ![]() Deklanşörden çıkan sevimsiz, neredeyse düşmanca ses, balıkçıyı uyandırır ![]() ![]() “Sanırım bugün çok balık tutacaksınız ![]() Balıkçı, hayır dercesine başını sallar ![]() “Ama bana havanın çok uygun olduğunu söylediler ![]() “Evet” “Yani balığa çıkmayacak mısınız?” “Hayır” “Yoksa kendinizi iyi hissetmiyor musunuz?” Adamın yersiz sorularına sinirlenmeye başlayan balıkçı: “Kendimi çok iyi hissediyorum,” cevabını yapıştırır ![]() Yüzü asılan turist, yine de sormaktan kendini alıkoyamaz: “O zaman niye balığa çıkmıyorsunuz?” “Bu sabah çıktım da ondan ![]() “İyi miydi bari?” “Birkaç gün balığa çıkmamı gerektirmeyecek kadar iyiydi ![]() ![]() Yabancı, tasalı bir ifadeyle: “Özel işlerinize burnumu sokmak istemem; ama bir düşünsenize, bugün ikinci bir kez balığa çıksaydınız mutlaka birkaç düzine daha uskumru tutardınız ![]() Kendisine hayretle bakan balıkçıya aldırmayarak, heyecanla devam eder: “Yalnız bugün değil, her gün böyle yapsanız ne olurdu biliyor musunuz?” Balıkçı gene hayır dercesine başını sallar ![]() ” En geç bir yıl içinde kayığınıza bir motor alabilirdiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sonra ne?” diye yavaşça sorar balıkçı ![]() “Sonra,” der yabancı, özlem dolu bir coşkuyla, “para derdi olmadan limanda oturur, güneşin altında kestirebilir ve muhteşem denizi huzurla seyredebilirdiniz ![]() “Ama, ben bunu zaten yapıyorum,” der balıkçı, “keyfimi kaçıran tek şey, fotoğraf makinenizin sesi! ![]() ![]() Bu söz üzerine söyleyecek bir şey bulamayan turist, düşünceli bir halde oradan uzaklaşır ![]() Değerli Okurlarım, hikâyeden anlaşılacağı üzere, evrende varolan her şey zenginlik ve para değildir ![]() ![]() Her zaman diyemeyeceğim, ama yerinde kullanılmadığı takdirde, ” bütün kötü*lüklerin temelinde para yatar” sözü geçerlilik kazanır ![]() ![]() Halk dilinde ‘beş parasız olmak’ belki fakirliğe işarettir; ancak gerçek fakirlik bu değildir ![]() Fakirlik, bir anlamda bilgi ve kültürden yoksun bulunmaktır ![]() Dolayısıyla, zenginlik/fakirlik olgusu insandan insana değişir ![]() ![]() ![]() ![]() Halk dilindeki anlamıyla fakirlik, onur kırıcı bir durum yaratmaz ![]() ![]() Tüm zamanların Gavsı Abdülkadir GEYLÂNİ Hazretleri, Gavsiye açıklamasında; -Yemem fakirin yemesidir, içmem de fakirin içmesidir! ![]() ![]() ![]() İlahî perspektiften bakıldığında “fakirlik” sözü, maddi imkânları kısıtlı olma hali için kullanılmaz ![]() ![]() Fakr hali, mutlak yokluk halidir ![]() ![]() ![]() Her şeyin moda olup sonra demode olduğu bu boyutta aklı olanın maddeden uzak durması gerekiyor ![]() Ahmet F ![]() |
![]() |
![]() |
|