Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
habil, ile, kabil

Habil İle Kabil

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Habil İle Kabil

Kabil’in Habil’i öldürmesi

Kutsal kitaplarin disinda Kabil ile Habil’in öyküsü, bir ask üzerine kurulmakta ve bir kiskançlik sonucu Kabil, Habilí öldürmektedir Böylece, yeryüzünde ilk cinayet bir kadin yüzünden ask üzerine islenmis olmaktadir

Mustafa Asim Köksal’in Islami kaynaklara dayanarak verdigi öykü söyledir:

Adem, yüz yasindan sonra Havva’ya yaklasti ve ilk batinda Kabil ile kiz kardesi Lubud( Lebuda ) ikiz olarak dogdu

Ikinci batinda ise, Habil ile ikiz kardesi Iklima dogdu

Tanri, buyurdu ; Adem ile havva birlesti ve Havva her batinda biri erkek digeri kiz olmak üzere yirmi kez dogum yapti, böylece kirk çocuklari oldu

Sonra Tanri ; birinci batinda doganlari, ikinci batinda doganlarla ; ikinci batinda doganlari’da birinci batinda doganlarla evlendirmesi için Adem’e emrettiAyni batinda dogan ikiz kardeslerin evlenmesini ise yasakladi

Bunun üzerine Adem ; Habil’in ikiz kardesi Iklima ile Kabil’in ; Kabil’in ikiz kardesi Lubud ile de Habil’in evlenmesini istedi

Habil ; Kabil’in ikizi Lubud ile evlenmeyi kabul etti

Ancak Kabil, Habil’in ikizi Iklima ile evlenmek istemedi ; Kendi ikizi Lubud ile evlenmeye özendi

Ve dedi ki : Luhud, benimle beraber dogan kiz kardesimdir ve Habil’in ikizi Iklima’dan daha güzeldir O nedenle Luhud ile ben evlenecegim

Gerçekten’de Luhud, çok güzeldi; Iklima ise çirkindi

Ama ne varki, bu yönde Tanri buyrugu vardi Adem bu tersligi düzeltmek için durumu Havva’ya iletti Havva’da, Kabil’den bu yönde hareket etmesini ve Habil’in ikizi Iklima ile evlenmesini istedi Kabil kizdi ve dedi ki :

- Hayir ! Bu Adem’in istegidir Tanri, hiç bir zaman böyle bir emir vermedi

Sonra babasina döndü, dedi ki:

- Ey Adem! Bu senin islerindir!

Adem, Bir kez daha Kabil’e, Habil’in ikizi Iklima ile evlenmesini söyledi ve:

- Senin ikizin Luhud, sana helal degildir, dedi

Ama Kabil, Kendi ikizi Luhud’u almakta israr etti

Bunun üzerine Adem, Kabil ile Habil’e dedi ki:

- Gidiniz! Ikiniz de Tanri’ya birer kurban sununuz ve muhakeme olunuz Hanginizin kurbani kabul olunursa, O, Luhud ile evlnmeye hak kazanacaktir Biliniz ki, hanginizin kurbani kabul olursa, Tanri, gökyüzünden bir ates indirip onun kurbanini yakacaktir

Kabil de, Habil de, babalarinin bu önerisini kabul ettiler

Habil, davar sahibiydi ; sürü ile davari vardi Kurban için, süt ve kaymaktan olusan güzel bir sofra hazirladi ve en besili davarini ayirdi

Kabil, çifçi idi Kurban için, ekininin en kötüsünu, karamuklusunu ayirdi

Ikisi de kurbanlarini alip Nevz dagina çiktilar ve kurbanlarini oraya koydular Yine Kabil gururlandi, Habil’e dedi ki :

- Ben senden büyügüm ve güçlüyüm; ayni zamanda babamin vasisiyim Ikizim Luhud ile evlenecegim O, senden daha cok bana layiktir

O gün, Kabil 25, Habil ise 20 yasinda idiler

Kabil’in bu kibir ve gurur dolu yanina karsin; Habil, iyi yürekli ve engin gönüllüydü Temiz kalbiyle Tanri’ya sigindi

O sirada gökten bir ates inip Habil’in kurbanini yakti ve Habil’in kurbani kabul oldu

Ancak, Kabil, ‘Benim kurbanim kabul olsa da olmasa da hiç umurumda degil Habil, hiç bir zaman Luhud ile evlenemeyecektir’ diyerek içinden kararlandi ve kurbaninin kabul edilmeyisine kizdi

Habil, davarinin yanina gitti Kabil, O’na yanasip :

- Ben seni mutlaka öldürecegim, dedi

Kuran’a göre

Öykünün bundan sonraki bölümü, Kuran’in Maide suresi 27’den 32 ye dek söyle yer aliyor:

“Onlara, Adem’in iki oglunun habirini de gerçek olarak oku Hani, ikisi birer kurban sunmuslardi da, birininkisi kabul edilmis, ötekisininki kabul edilmemisti Bunun üzerine Kabil, Habil’e demisti ki:

- Seni Mutlaka öldürecegim

Habil’de ona demisti ki:

- Tanri, sadece takva sahiplerinin (Tanridan korkanlarin) kurbanini kabul eder Eger Tanri senin kurbanini kabul etmedigi için beni öldüreceksen ; bilmis ol ki, ben seni öldürmek için hareket etmeyecegim Çünkü ben alemlerin Rabbi olan Allah’tan korkarim Ben istiyorum ki, sen benim günahimi da, kendi günahinida yüklenip ates (seytan) halkindan olasin

Iste budur zalimlerin cezasi…

Bu sözler üzerine dahada öfkelenen Kabil, nefsine yenik düserek kardesi Habil’i öldürdü Böylece hüsrana ugramislardan oldu Saskinliga düstü

Derken Tanri, Kardesinin cesedini nasil saklayacagini göstermek için Kabil’e bir karga gönderdi

Karga, ölmüs bir hemcinsini topraga eserek gömdü

Kabil dedi ki:

- Vay be! Su karga kadar bile olamiyorum ki, kardesimin cesedini saklayayim!

Böylece pismanlik duyanlardan oldu Kabil

Iste bu yüzden biz, Israilogullari üzerine sunu yazdik:

- Yeryüzünde bir fesat nedeniyle olmaksizin, her kim ki, bir kisiyi öldürürse bilmis olsun ki, o kisi insanlari toptan öldürmüs sayilir ve kim ki, bir kisiye yasam hakki tanimis, onu yasatmissa, bilmis olsun ki bütün insalara yasam vermis olur

Andolsun ki, resullerimiz, onlara acik-seçik kanitlar getirmislerdi Ama onlardan bir cogu, bunun ardindan yeryüzünde zulüm ve azginliga sapmislardir…

Kabil’in sonu ve Adem’n peygamberligi

Adem, Tanri buyruguna uymayan ve kendi sözúnü dinlemeyen Kabil’i yanindan kovdu ve dedi ki:

- Git artik! Sunu bilmis ol ki, sen hiç bir zaman rahat yüzü görmeyeceksin; herkes seni kinayacak, senden nefret edecek; çünkü sen, Tanri’nin yarattigi cani aldin, katil oldun; ömrünün sonuna kadar lanetli yasacaksin!…

Kabil, kovulmus olarak Adem’in yanindan ayrildi; kendisiyle birlikte dogan kiz kardesi Luhud’u yanina alarak Yemen topraklarindan Aden’e gitti

Adem ise, Havva ile beraber Habil için uzun süre aglayip gözyasi döktüler

Aden’e gelen Kabil, çokuk çocuga karisti Ne varki, gercegi ögrenen ogullari dahi, Kabil’i tasa tuttular Birgün gözleri görmeyen oglu elinden tuttugu cocuguyla yolda giderken, babasiyla karsilasti Çocuk, dedesi Kabil’i göstererek, babasina dedi ki:

- Iste bu, senin baban Kabil’dir

Gözleri görmeyen oglu, O’nu lanetleyerek tasladi ve Kabil’i öldürdü

Çocuk dedi ki:

- Babacigim! Sen niçin babani öldürdün?

Hirsli baba, bir tokatda ogluna vurdu, çocukda öldü Sonra kendine acindi, pismanlik duyarak dedi ki:

- Yaziklar olsun bana! Attigim tasla babami, vurdgum tokatlada oglumu öldürdüm!

Adem’in iyi niyeti ve sabirli olusu, Tanri’ya hos geldi ve O, zürriyetinin dogru yola sevki için kilavuzlandi, peygamber oldu

Böylece Tanri, Adem’e Cebrail’i göndererek yazi yazmasini ögretti Sonra da kendisine 22 sahifelik buyruk yazdirdi Bu buyruklar arasinda; insan haklarini gözetmek ve herkese adil davranmak esasi vardi Adam öldürmek, kan içmek, ölü hayvan eti yemek gibi yasaklar da vardi

alıntıdır

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com