Müdür Beyin Yeşil Kürkü (Müdürün Uzun Kürkü) Türküsünün Hikayesi |Sevda Gül |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Müdür Beyin Yeşil Kürkü (Müdürün Uzun Kürkü) Türküsünün Hikayesi |Sevda GülMüdür Beyin Yeşil Kürkü Türküsünün Hikayesi (Müdürün Uzun Kürkü) Sevda Gül Yorumuyla Ressam : Muhittin Sebati - Resim Adı : Palto (1929) Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Yöre : Tokat - Reşadiye İlçemizin Bereketli Kasabası 1940'lı yıllarda bir nahiyedir Ramazan ayı gelir, Ramazan davulu çalacak bir mehter aranır Nahiyenin Amasya'lı Müdürü, Büşürüm Köyünden Çakır Ustayı Ramazan davulu çalmak üzere Bereketliye getirir Çakır Usta, o yıllarda oldukça gençtir Zurnasından çıkan uzun havalar ve oyun havaları birbirini izler Bu havalar gençleri sevdalandırır, yaşlıları efkarlandırır Çakır Usta bu havaları çaladursun, bir genç kızın Çakır Ustaya sevdalandığı söylentileri yayılmaya başlar Bundan Çakır Ustanın da haberi olduğu kabul edilir Köyde başlayan bu söylentileri dindirmek için Nahiye Müdürü Çakır Ustayı çağırtır ve köyüne gitmesini söyler Bu olay üzerine Çakır Usta, günümüze kadar söylenegelen aşağıdaki türküyü yakar Müdürün uzun kürkü Yeni çıktı bu türkü Ne kızıyon kör müdür Söylenecek bu türkü Yanma da güzelim yanıyom ben Mendil salla geliyom ben Bir güzelin uğruna Verem oldum, ölüyom ben Aşma kırandan aşma Yar seni tanıyorum Her kırandan aşanı Ben seni sanıyorum Yanma da güzelim yanıyom ben Mendil salla geliyom ben Bir güzelin uğruna Verem oldum, ölüyom ben Müdür beyin bacası Şima ile kaynama Gel git Çakırım gel git Çamurları boylama Yanma da güzelim yanıyom ben Mendil salla geliyom ben Bir güzelin uğruna Verem oldum, ölüyom ben Amasyalı evrileceksin Evrilip çevrileceksin Şişman karınlı müdür Kökünden devrileceksin Yanma da güzelim yanıyom ben Mendil salla geliyom ben Bir güzelin uğruna Verem oldum, ölüyom ben Şu Çakırın zurnası Zuhurlukta ötüyor Şişman karınlı müdür Yeni kanun tutuyor Yanma da güzelim yanıyom ben Mendil salla geliyom ben Bir güzelin uğruna Verem oldum, ölüyom ben Çakır zurnaya vurdu İmamlar geri durdu Şişman karınlı müdür Fitire sana kaldı Yanma da güzelim yanıyom ben Mendil salla geliyom ben Bir güzelin uğruna Verem oldum, ölüyom ben |
|