Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuklar, ilk, okulu, üstün, zekalı

İlk Üstün Zekalı Çocuklar Okulu

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İlk Üstün Zekalı Çocuklar Okulu

Üstün zekalıların toplum düzeni ve yönetimi açısından önemini ve ilk defa felsefe sistemi içinde işleyen, eski Yunan düşünürlerinden Eflatun olmuştur

Eflatun, seçilerek eğitim düzeyinin doruğuna kadar yükselmesi uygun ve gerekli görülen en zeki ve bilgili olan “altın” yaradılışların geleceğin yönetici filozofları olarak devletin önderler durumuna geleceklerini belirtmektedir Ona göre, bütün eğitim düzeninin amacı,bu altın yaradılışlı ,seçkin devlet yöneticilerini eğitim basamaklarında eleyerek bulmaktır

Eflatun’un görüşlerinin büyük ölçüde uygulamaya aktarıldığı yer, XVlyy’da Osmanlı İmparatorluğu’nda ki Enderun okuludur Bu okula belirli aralıklarla (3-7 yılda bir) yapılan devşirme yoluyla, Müslüman olmayan 10-11 yaşlarındaki çocuklardan bedeni özrü bulunmayanlar (topallık, çolaklık, kamburluk, şaşılık vb) devşirildi

Bunlardan en yakışıklı ve en gösterişli olan,en zekileri özel birtakım seçme ve eleme yöntemleriyle belirlenip önce hazırlık okullarına ordan da her basamağında seçme elemenin söz konusu olduğu saray okuluna ya da başka bir deyişle Enderun’a alınırlardı

Batılı kaynaklara göre Osmanlı İmparatorluğu’nun Kanuni Sultan Süleyman önderliğinde başlayan ve gittikçe güçlenerek Avrupa’yı uzun süre korkutan güç haline gelmesindeki temel faktörün sistemini Enderun’a alıp devlet yönetimini fen,sanat,din ve savaş alanları için yetiştirmiş olduğu üstün yetenekli çocukları, yeteneklerini dikkate alarak istenilen amaca göre eğitmenin mümkün olabileceğini tarihi açıdan en iyi biçimde gösteren Enderun okulu olduğunu belirtebiliriz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com