Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
allahı, anmak, zikir

Zikir ... Allahı Anmak ...

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zikir ... Allahı Anmak ...

"ZİKR" : ALLAH’I HATIRLAMA

"Dikkat edin ! Kalbler ancak Allah'ın zikri ile tatmin bulur" (R'ad suresi - 28)

"Allah'ı çokca zikreden erkekler ve Allah'ı çokca zikreden kadınlar; Allah bunlar için bir bağışlama ve büyük bir ecir hazırlamıştır" (Ahzab Suresi - 35)

Allah ve Sufî arasındaki ilişki Kur'an'daki bir ayette şöyle ifade edilir: "Öyleyse Beni anın Ben de sizi anayım" (Bakara-152)

Bu karşılıklı cazibe ve bağlılık, kişinin kendini tamamen ve yalnızca Allah'ın rızasını kazanmaya adadığını ve kendinden vazgeçtiğini haykıran gizli bir aşkın ilanıdır Bu eşsiz ve içkin hali ifade etmek için kullanılan kelime zikr'dir

Allah, ibadetin üstün biçimlerini açıklarken, sıklıkla bu "zikr" terimini kullanır:

"Rabbini çokça zikret ve akşam sabah O'nu tesbih et" (Al-i İmran-41)

"Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı, ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin" (Nisa-103)

"Gerçekten Ben, Ben Allah'ım, Benden başka ilah yoktur; şu halde Bana ibadet et ve Beni zikretmek için dosdoğru namaz kıl" (Taha-14)

"Allah'ı zikretmek ise muhakkak en büyük ibadettir" (Ankebut-45)

"Ey iman edenler! Allah'ı daha fazla zikr ile anınız" (37:75)

Kur'an'da, Allah'ın bu yüce halden haber verdiği benzeri ifadeler içeren onlarca ayet vardır

Bununla beraber bu ayetler inzal olduktan sonra kadın ve erkekler Hz Peygamber (sav)'e zikr teriminin açıklanmasını sordular

Hz Peygamber (sav), "La ilahe illallah” Allah'ı anmanın en mükemmel şeklidir" ve "La ilahe illallah” diyen bir kişi oldukça, kıyamet kopmaz" buyurdular

Hz Musa’(as)ya Allah (cc) tarafından zikrin, inananın kalbinde derin bir ihlas tesis edebilmesinden dolayı en tercih edilen özel ibadet olduğu bildirilmiştir “La ilahe illallah” kelimesine ruhların temizleyicisi de denir

Bu mübarek “La ilahe illallah” sözüne cennetin anahtarı da denir; çünkü Rasûlullah (sav) bir hadislerinde buyuruyor ki: Cennetin kapılan bu sözü ömründe bir kez olsun söyleyen herkese açılacaktır Kapılar kelimesi, çoğul olarak kullanılmıştır; çünkü cennette birden çok cennet vardır Ve bu söz onların tümünün anahtarıdır

Kısaca, Allah indinde, bu Zikr’den daha büyük hiçbir şey yoktur : “La ilahe illallah” Bu anma, düşünce veya kelime olarak her zaman ve her yerde yapılabilir Bununla beraber, sufîler bunun için bir zikr halkasında oturma anlamına gelen bazı özgün törenler geliştirmişlerdir Dünyanın pek çok yerinde sufîlerin diğer aktivitelerinden daha çok bu zikr töreni dikkat çekmektedir

Rasûlullah (sav) bir hadislerinde buyuruyor ki:

"Allah, bir grup meleğe, Allah'ı anan ve O'nun adını zikredenleri arayıp, gözetmek üzere özel bir görev verir Böyle bir topluluğu bulduğunda, melekler öyle mutlu ve memnun olurlar ki kendilerine katılmak üzere diğer melekleri çağırırlar Onların etrafını kuşatarak, göklere uzanan bir yapı teşkil ederler

Zikr ayini sona erdiğinde melekler melekût alemine döner, Allah - nerede olduklarından haberdar olmasına ve duyduğundan hoşnut olmasına rağmen - onlara nerede olduklarını sorar

Melekler de O'na; Allah'ı anmak için bir araya gelen insanların yanından geldiklerini ve onların Allah'ı anıp zikrettiklerim söylerler Allah meleklere "Beni gördüler mi?" diye sorar Melekler cevap verir:

"Hayır Ya Rabbi, görmediler" Allah: "Beni görselerdi ne düşünürlerdi?" diye sorar Melekler de "Böyle bir durumda kendilerim daha fazla ibadete verirlerdi" der

Müteakiben Hz Allah (cc) ile melekleri arasındaki konuşma şöyle devam eder:

— Benden ne istediler?

— Cennetini arzuluyorlardı

— Cennetimi gördüler mi?

— Hayır görmediler

— Cennetimi görselerdi ne olurdu?

— Onu daha çok arzularlardı

— Neden korunmayı arıyorlardı?

— Cehennemden korunmayı arıyorlardı

— Cehennemimi gördüler mi?

— Hayır Ya Rabbi, görmediler

— Cehennemi görselerdi, ne olurdu?

— Ondan daha çok çekinirler ve daha çok korunmak isterlerdi

Allah oradaki meleklere, 'Onu anmak üzere bir araya gelenleri affettiğini' buyurur Meleklerden biri der ki: "Allah'ım, onlar arasında biri vardı ki tesadüfen orada idi ve aslında o halkaya ait değildi" Allah: "Onu da affettim O zikr halkasının kenarında bulunanı bile rahmetimden yoksun bırakmayacağım" buyurur

http://wwwsufism20mcom/zikirhtm

Sufi Tıbbı , Hakim Muineddin Çişti , İnsan Yayınları 155-161sayfalarından yararlanılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com