Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
efenedi, hoca, sâdeddîn, tarihçi

Hoca Sadeddin Efenedi (Tarihçi)

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hoca Sadeddin Efenedi (Tarihçi)

Hoca Sadeddin Efendi, 1536-1537 yıllarında doğdu Yavuz Sultan Selim'in nedimi Hasan Can'ın oğludur İlk öğrenimini, Karamani Mehmed Efendi'den ve devrin ileri gelen bazı bilginlerinden aldı Bursa Yıldırım medresesine tayin edildi 1572'de Sahn müderrisliğine getirildi Şehzade Murad'a hocalık etmesi için Manisa'ya gönderildi Kısa süre sonra Sultan Üçüncü Murad tahta çıkınca, Hace-i Sultani oldu

Sultan Üçüncü Murad öldükten sonra da Hoca Sadeddin Efendi ünvanını ve nüfusunu korudu Sultan Üçüncü Mehmed zamanında da hakim durumda olan Hoca Sadeddin Efendi, Eğri Seferi'nde padişahı ordunun başında hareket ettirmesi ve Haçova zaferinin kazanılmasında önemli rol oynadı Haçova zaferi onun nüfusunu daha da arttırdı Savaş sırasında başarılı olduğu için sadarete getirttiği Sinan Paşa'nın bir takım hataları, Hoca Sadeddin'in gözden düşmesine yol açtı Fakat bir süre sonra şeyhülislamlık makamına getirildi Kendisine düşmanlık edenlerden intikam aldı Müftü sıfatı ile fetva tahririnde büyük bir sürat ve başarı gösterdi 1599 yılında vefat etti

osmanlı700

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com