Mutlu Olmak Zor Değil |
08-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutlu Olmak Zor DeğilMutlu Olmak Zor Değil Mutluluğun anahtarı nelerdir sizce? Büyük bir ev mi? Son model bir araba, iyi bir aile, yetişkin çocuklar mı? Hayır mutlu olmak için illa da bunlara sahip olmak gerekmiyor Sahip olduklarıyla yetinebilmeyi başarabilen insanlar için mutluluk hiç de uzakta değil aslında Ubeydullah İbnu Mihsan el-Hutami radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Sizden kim nefsinden emin, bedeni sıhhatli ve günlük yiyeceği de mevcut ise sanki dünyalar onun olmuştur" Allah Teala, Peygamber Efendimize; “Bugün size nimetimi tamamladım” buyuruyor Maide süresinde ‘Tamamlanan” bu nimet ne ola ki? Mal mülk mü? Saraylar, köşkler, bitmez tükenmez yiyecekler mi? Hayır hiç biri değil Çünkü Allah Resulü, çamurdan yapılmış, çatısı hurma ağaçlarıyla korunmuş evde yaşıyordu Açlığını gidermek için karnına taş bağladığı günler olmuştu Mutlu olmak için bitmez tükenmez arzular içinde değilseniz ve sahip olduklarınızın ne kadar değerli olduğunu fark edenlerdenseniz, mutlu olmak için çaba sarf etmenize çok ta gerek yok Mutluluğu yakalamak için işte sana uzmanından ip uçları: Yaşadığınız anın değerini bilin ve ilişkilerinizde 'karşılık' beklemeyin Hayal kurmaktan vazgeçin Çünkü insanların birçoğu, iyi bir işe, eve veya eşe sahip olduğunda, mutlu olmak için yeni hedeflerin peşinde koşmaya başlıyor Sevdiğiniz şeylerin listesini çıkarın ve ara ara bunları kendinize hatırlatın Sürekli geleceği düşünmeyi önlemek için, içinde bulunduğunuz anı yaşayın Boş oturmayın, kendinize bir meşgale bulmaya çalışın İki Dünya Mutluluğun Anahtarı; Zikir ve Dua - Esma bint-i Ümeys -ranhüma- buyururlar ki: Resulullah -sav- bana ''Sıkıntı zamanında okuyacağım bir duayı sana öğreteyim mi?'' diye sordu ve şu duayı söyledi: “Allahu Allahü Rabbi la üşrikü bihi şey'en” ''Rabbim ALLAH'tır ALLAH! Ben O'na hiçbir şeyi ortak koşmam'' (EbuDavud) - Ebu Berke -ranh-den rivayet edildiğine göre Resulullah Aleyhisselam şöyle buyurmuştur Sıkıntıda olan kimsenin yapacağı dua şudur: “Allahümme rahmeteke ercu fela tekilnî ila nefsî tarfete aynin ve aslihlî şe'nî küllehû lailahe illa ente” ''ALLAH'ım! Sadece senin rahmetini umarım Gözümü açıp kapatıncaya kadar beni nefsime bırakma Bütün işlerimi yoluna koy Senden başka hiçbir ilah yoktur'' (Ebu Davud) - Resulullah (sa)’î bir şey üzecek olsa şu duayı okurdu: “Ya hayyü ya kayyumü birahmetike esteğisü” ''Ey ezeli ve ebedi hayat ile baki, zat ve kemal sıfatları ile her şeye hakim olan ALLAH'ım! Rahmetinle yardımını talep ediyorum'' (Tirmizi) Mutlu musunuz? - Faturalarını ödeyebiliyorsa, bir işim var demektir - Pantolonun biraz sıkıyorsa, aç kalmıyorsun demektir - Gölgen seni izliyorsa, güneş ışığını görebiliyorsun demektir - Otobüsten indiğin yerden iş yerime kadar yolu uzun buluyorsan, yürüyebiliyorsun demektir -Doğalgaz faturan yüklü geliyorsa, ısınabiliyorsun demektir - Yığınla ütülenecek ve yıkanacak çamaşırın varsa, yığınla giyeceğin var demektir Ve tüm bunların farkındaysan mutlusun demektir La –Tahzen / Üzülme Mutlu olmak için içinde bulunduğun ‘an’ dan daha iyi bir zaman olduğuna karar vermek için beklemekten vazgeç Unutma " Yarın kimseye vaad edilmemiştir” La –Tahzen / Üzülme Pek çokları mutluluğu insandan daha yüksekte ararlar, bazıları da daha alçakta Oysa mutluluk insanın boyu hizasındadır La –Tahzen / Üzülme “Ermiş ağacı silkmekle nasıl meyveleri düşerse; imanlı bir hastanın titremesi de öyle günahları döker” (Buharî, Merdâ: 1) minarenet |
|