Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nelerdir, röportaj, özellikleri

Röportaj Ve Özellikleri Nelerdir

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Röportaj Ve Özellikleri Nelerdir

Röportaj ve Özellikleri Hakkında Bilgi

Röportaj ve Özellikleri

1 Tanımı

Herhangi bir konu ya da sorunun değişik boyutlarıyla ele alınıp işlendiği gazete ve dergi yazılarına röportaj denir

Röportaj, gazete haberlerinin daha genişletilmiş ve yazarın kişisel görüşleriyle zenginleştirilmiş yazılardır

2 Özellikleri

Röportaj yapan kişi, röportajında elde ettiği bilgilerle kendi görüş ve düşüncelerine de yer verir

Genellikle bu yazılar çeşitli ses kayıtları, belge ve fotoğraflarla tamamlanır Röportaj yazarı, gördüklerinin fotoğraflarını da çekerek yazısına ekler

Röportajda önemli olan, birçok kişinin gördüğü ve bildiği şeyleri ustaca dile getirmektir

Röportajcı, yalnızca gördükleriyle, izlenimleriyle yetinmez Konuyla ilgili derinlemesine araştırma ve inceleme yapar, ilgililerin bilgisine başvurur

Röportajcının amacı, konuyu çarpıtmadan belgesel olarak okuyucuya sunmak, okuyucuyu konunun içinde yaşatmak, kamuoyunu aydınlatmaktır

Röportajlar, okuyucunun dikkatini çekecek ve onları bazı konularda düşündürecek biçimde düzenlenir

Röportaj, tek bir yazı olabileceği gibi, aynı konuda dizi yazı da olabilir

Röportajlarda öğretici, açıklayıcı, kanıtlayıcı, betimleyici vb anlatım türlerinden yararlanılır

Konularına göre röportajlar

Bir yeri konu alan röportajlar (Röportajı yapılan yerin bütün özellikleri bilinmeli Bu nedenle ilginç yönlerin film, ses kayıt ve fotoğraflarla belgelenmesi gerekir

İnsanı konu alan röportajlar (Belli bir alanda üne kavuşmuş kişilerin özellikleri belirtilir)

Eşyayı konu alan röportajlar (Haber konusu olan eşya, her yönüyle bilinmeli; dikkat çekecek ve okuyanları düşündürecek yönleriyle anlatılmalıdır)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com