Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eseri, hayrabad, hayriye

Hayrabad Ve Hayriye Kimin Eseri

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hayrabad Ve Hayriye Kimin Eseri

Nabi Hakkında Bilgiler

Hayriye adlı eser Nabi nin oğluna öğütlerini içerir
Hayrabad aşk öyküsüdürve ilk yazan Feridüddin Attar dır

NÂBÎ (1641-1712)

İyi bir öğrenim gören şair İstanbul'da, Halep'te çeşitli görevlerde bulunmuştur Şiirlerinde düşünce ön plandadır Toplum yaşamında aksayan yönleri eleştirmiş; din ve töreyle ilgili öğütler içeren didaktik şiirler yazmıştır Şiirlerinde hikmetli sözlere yer vermiştir
Toplumcu bir şair olan Nâbî, güzellikten çok iyi ve doğrunun peşindedir Şiirlerinde rindâne, âşıkâne duygular, şarap ve sevgili heyecanları değil, düşünce esastır Bu yüzden şiirlerinde lirizm bakımından kuruluk ve durgun-luk vardırKendinden sonraki şairler üzerinde önemli bir tesiri olmuş, böylece edebiyatımızda "Nâbi Ekolü" diyebileceğimiz bir edebiyat çığırı meydana gelmiştir
Şairin divanından başka "Hayriyye" ve "Hayrabad" adlı mesnevileri, mektuplarından oluşan "Tuhfetü'l-Harameyn" ve "Münşeat" adlı kitapları vardır
Hayriye, oğluna dair yazılmış bir ahlak ve öğüt kitabıdır
Hayrâbad, eserin asıl yazarı İranlı F Attar'dır Bir aşk ve macera öyküsüdür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com