Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çalma, namazından

Namazından Çalma!

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Namazından Çalma!

Namazından Çalma!
Ebu Said’in (ra) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Hz Peygamber (sav) şöyle buyurur:"Hırsızlık bakımından insanların en kötüsü , namazından çalandırRükuundan çalar,secdesinden çalar"Hırsızlık büyük günahlardandırHele namazdan çalmak,hiç de müslümana yakışacak bir iş değil Namazın nasıl kılınacağını bize Peygamber Efendimiz (sav) öğretiyor "Beni nasıl namaz kılar görüyorsanız siz de öylece kılın" buyuruyor O da Cebrail’den (as) öğrendi Cebrail hepsini bir bir tarif etti ona Namazın vakitlerini, nasıl kılınacağını, rükuunu, sücudunu,neleri okuyacağını tarif etti Biz de namazı böylece öğrenmiş oluyoruz

İşte o tarife uygun kılamazsak namazdan çalmış oluruzYani namaz hırsızı oluruz

Bu da iki türlü olabilir: Bir namazdaki fiillerden dolayı hırsızlık,bir de namazların bazısını kılıp bazısını kılmayarak yapılan hırsızlık Rabbim bizleri ve neslimizi bu kötü duruma düşmekten korusunRamazan ayında türeyen jet imamlar ve cemaatler bunun en güzel örneğidirNe kötü bir durumdur… İbadet mi ediyor yoksa yarış mı belli değil Buna sebep olan da ona yardımcı olan da vebaldedirKimin huzurundasın be adam bir düşünsene! Her şeyin sahibi ve yaratıcısı olan Allah’ın huzurundasın Sana sunulmuş bir fırsat var,değerlendirsene Ne diye acele ediyorsun !Sen bilmez misin ki sahabe-i kiram namaza durdular mı son namazlarıymış gibi kılarlardı Evliyaullah büyüklerimiz de öyle Çünkü Hz Peygamber (sav) bir zata şöyle tavsiyede bulunmuşlardı:"Son namazını kılan bir kişinin namazı gibi namaz kıl" Yani nefsine,hevasına ve hayatına veda ederek rabbine yönelen bir kişinin namazı gibiNitekim Allah cc da:"Ey insan! Gerçekten sen,Rabbine (varıncaya) kadar (bu yolda) didindikçe didinirsinNihayet ona kavuşacaksın"(İnşikak:6) buyuruyor Diğer bir ayeti kerimede ise;"Allah’ın emirlerine aykırı davranmaktan sakının ve mutlaka O’na kavuşacağınızı da bilin(Bunu) iman edenlere müjdele!" (Bakara:223) buyurulmaktadırHz Peygamber (sav): "Namazında ölümü hatırla İnsan namazında ölümü hatırlarsa, namazı ihsan ile kılmaya çalışır; bundan sonra hiç namaz kılmayacağını zanneden bir kimsenin namaz kılması gibi kılarNamazlarımızı Allah’ı görüyormuş ve son namazımızı kılıyormuş gibi kılmamız bize tavsiye ediliyor Bu hal üzere kılmak namazda daha fazla huşu duymamızı sağlarHz Ali’nin (ra)namaz vakti geldiğinde benzi sararırmış Sebebi sorulduğunda "Göklere, yere ve dağlara arz edilen ve yüklenmekten çekindikleri emanetin (namazın) vakti geldi de ondan" dermişZeynel Abidin hazretleri de aynen dedesi gibi sararır solarmış abdest aldığında Hane halkı kendisine, abdest alırken sende görülen bu durum neden ileri geliyor diye sorduklarında"Kimin huzuruna çıkacağımı biliyor musunuz?" cevabını verirmiş Onlar namazlarını son namazlarıymış gibi kılarak bize örnek olmuşlarHz Aişe (ra) şöyle rivayet etmiştir: "Resülullah’la konuşurken namaz vakti gelince,sanki ne o bizi,ne de biz onu tanırdık"Resülullah (sav) böyle bir zamanda sadece Allah’ın azametiyle meşgul olduğu için her şeyi unuturduBir gün namazda sakalıyla oynayan birini gördü de Allah’ın Resulü (sav) şöyle buyurdu;"Eğer bu adamın kalbinde korku olsaydı,muhakkak azaları da tesir altında kalır ve sakalıyla oynamazdı"Biz de ezanı okunduğunda tüm dünyayı bir tarafa bırakarak bize sunulan bu nimeti değerlendirmenin çaresini aramalıyız O anda yapılacak en önemli şey namaz kılmaktırHer vaktin ve mekanın kendine has özellikleri ve güzellikleri vardırO zaman içinde yapılırsa makbuldür Yoksa zamanı geçtikten sonra bir kıymeti kalmazŞeytan namaz kılanları engellemek için değişik taktikler uygularÖnce namaz kıldırmamak için bin bir türlü engel çıkarır "Sonra kılarsın, daha vakit var" der, zamanında kılmaya engel olmaya çalışır Cemaate engel olmak ister Mümin bilir ki en hayırlı amel vaktinde kılınan namazdır Vesvesenin şeytandan olduğunu anlar ve Allah’a sığınarak hemen namaza koşar Şeytan baktı ki engel olamayacak,bu sefer de namazda ona musallat olur; namazda kaşındırır,vesvese verir,acaba üç mü kıldım dört mü diye düşündürür? O da olmadı,sağa sola baktırır ve müminin namazını ifsad etmeye çalışır Peygamber Efendimiz şöyle buyurur: "Namazda aksırmak, esnemek, uyuklamak, istifra,hayz ve burun kanaması şeytandandır""Namazda şeytan sizinle oynarKim namaz kılar da tek mi çift mi kıldığını bilmezse iki secde ile secde yapsınBu ikisi namazın tamamlanmasıdır""Sizden birine namazda bulunduğu sırada şeytan;senden bir hades mi vuku buldu diye bir şüphe sokarsa,o kimse ona içinden;yalan söyledin desinTa ki,kulağı ile bir ses veya burnu ile bir koku duymadıkça…""Kul namaza durduğunda sağa sola bakarsa,ona Rabbi buyurur ki; ey kulum,ben senin iltifat ettiğin şeylerden hayırlıyımİkinci ve üçüncü defa bakarsa,yine aynı şekilde buyururDördüncü defa bakarsa ondan yüz çevirir""Sizlerden biri namaza durduğunda şeytan gelir,onunla oynamaya başlar Adam mücahede etmeyip ona teslim olduğunda, yellenme taklidi yapıp da alay edenler gibi,o taklidi yapar adamı fitneye sokmak için Böyle bir şey olduğunda şüphelenip de namazı terk ederek camiden çıkmayınNe zaman koku veya ses işitirseniz o zaman başka"Yukarıdaki hadislerde Hz Peygamber (sav) bizi şeytanın hilelerine karşı uyararak,ona aldanmamamızı öğretiyor Bir çok insan bu vesveseler yüzünden namaz kılamaz hale geliyor Gençlik yıllarımda bizzat bu sıkıntıyı ben de yaşadımBir namazı birkaç abdest ile kılardım Çok sıkıntı çektim vesvese yüzündenTa ki üniversiteyi kazandığım yıllarda tanıyarak, sohbetlerinden istifade ettiğim,cennet mekan Hocam Es’ad Efendiye bu durumumu anlatıncaya kadar… Bir gün ilahiyatta okuyan öğrencilere verdiği sohbetten sonra,bir kağıda yazarak durumumu bildirdim Bu hadis-i şerifi hatırlatarak bizi uyarmaları derdimize deva oldu Ondan sonra öğrendim ki sadece sıkıntı çeken ben değilmişim Nice kardeşlerimiz aynı dertten muzdaripmiş

Rabbim bizleri şeytanın vesvesesinden ve şerrinden korusunAmin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com