Tel Pancarı |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tel PancarıTel Pancarı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tel Pancarı Yetiştiriciliği - Tel Pancarı Hakkında TEL PANCARI (Chenopodim album) Ispanakgiller familyasındandırDiğer adları Ak köpek labadası,Ak kazayağı,Ak pazı,kursallık,Selmo,telce,Tellice 20-150 cm boylarında , dik gövdeli,dallı yapıda,bir yıllık,otsu bir bitkidir Almaşık yaprakları unlu gibi tozla kaplıdırBaşaksı çiçekleri süpürgecik biçimindedirMısır ekilmiş yerler gübrelendiğinde onlarla birlikte biterse üç metre yüksekliğe ulaştığı olur Bitkinin İÖ 1500 -1600 yıllarında Kanada yerlilerince toplandığı saptanmıştırÜlkemizde de 1000 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde kendiliğinden ve bolca yetişir Tarım alanlarını çok kolay istila ederHayvanlarda zehirlenmelere yol açarDünya yüzeyindeki en yaygın 12 bitkiden biridir Bitkinin bileşiminde protein ,albüminler,yağlı maddeler,karoten,C vitamini,eterik yağ,betain gibi maddeler bulunur Yaprakları besleyicidir,ıspanak gibi pişirilerek yenir Neolitik çağ insanlarının mide kalıntılarında bulunduğuna göre o dönem insanlarının yiyecekleri arasında yer almıştır Ağrı,Erzurum,Kars dolaylarında bulgur ve mercimeğe karıştırılarak yemek yapılırKurutulmuş bitkiden de kış aylarında çorba yapılır Halk hekimliğinde mide ağrılarıyla anjine karşı kulanılır Ama dikkat aslında zehirlidir,çok yenmemelidirSindirim –sinir sisteminde arızalanmalara yol açabilir |
|