Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
pancarı, tel

Tel Pancarı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tel Pancarı

Tel Pancarı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tel Pancarı Yetiştiriciliği - Tel Pancarı Hakkında

TEL PANCARI

(Chenopodim album)

Ispanakgiller familyasındandırDiğer adları Ak köpek labadası,Ak kazayağı,Ak pazı,kursallık,Selmo,telce,Tellice

20-150 cm boylarında , dik gövdeli,dallı yapıda,bir yıllık,otsu bir bitkidir

Almaşık yaprakları unlu gibi tozla kaplıdırBaşaksı çiçekleri süpürgecik biçimindedirMısır ekilmiş yerler gübrelendiğinde onlarla birlikte biterse üç metre yüksekliğe ulaştığı olur

Bitkinin İÖ 1500 -1600 yıllarında Kanada yerlilerince toplandığı saptanmıştırÜlkemizde de 1000 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde kendiliğinden ve bolca yetişir

Tarım alanlarını çok kolay istila ederHayvanlarda zehirlenmelere yol açarDünya yüzeyindeki en yaygın 12 bitkiden biridir

Bitkinin bileşiminde protein ,albüminler,yağlı maddeler,karoten,C vitamini,eterik yağ,betain gibi maddeler bulunur

Yaprakları besleyicidir,ıspanak gibi pişirilerek yenir

Neolitik çağ insanlarının mide kalıntılarında bulunduğuna göre o dönem insanlarının yiyecekleri arasında yer almıştır

Ağrı,Erzurum,Kars dolaylarında bulgur ve mercimeğe karıştırılarak yemek yapılırKurutulmuş bitkiden de kış aylarında çorba yapılır

Halk hekimliğinde mide ağrılarıyla anjine karşı kulanılır

Ama dikkat aslında zehirlidir,çok yenmemelidirSindirim –sinir sisteminde arızalanmalara yol açabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com