Çiğdem |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
ÇiğdemÇiğdem Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çiğdem Hakkında - Çiğdem Faydaları - Çiğdem Yetiştiriciliği (Crocus spp) Süsengiller familyasındandırDiğer adları çileyem, çiydam, çivtan,alvela,apalak Çok yıllık sarı yada mor- mavi çiçekli otsu bitkilerdirÇiçekler türe bağlı olarak ilkbahar yada sonbaharda açarTürkiye’de 30 kadar türe bulunur Çiğdem yumurtaları çiğ yada külle pişirilerek yenirAyrıca çiğdem yumurtalarından yemeklerde yapılır çiğdem aşı , çiğdem pilavı , çiğdem sütlü bilinen çiğdem yemekleridir Çiğdem pilavı Anadolunun bazı yörelerinde baharın gelişini kutlamak üzere çocukların düzenlediği bir şenliktirÇiğdemler açyığında çocuklar maniler söyleyerek ev ev dolaşır her eve bir demet çigdem çiçeği bırakarak onlardan bulgur,yağ,tuz gibi yemek malzemeleri isterBöyle böyle topladıkları malzemelerle uygun bir yerde oturup içine çiğdem yumruları da koydukları pilavı pişirir, onu çeşitli eğlencelerle yerler Günümüzde de sürdürülen bu şenlik Turhan Baytop’un dikkat çektiği üzere Hititlerin Anadolu’da Kutladıkları Bahar Bayramının devamı niteliğindedir Çiğdemin bileşiminde uçucu ve sabit yağlar , şeker, organik asitler bulunur Ccansellatus türü 4-7 yapraklı sonbaharda mor- mavimsi çiçekler açan çok yıllık otsu bir bitkidirBitkinin yumruları ilkbaharda sökülür ve pişirilerek yenirGüneydoğu Anadolu’nun kasaba pazarlarında demetler halinde satılır |
|