Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
avusturya, nedenleri, osmanlı, savaşları, sonuçları

Osmanlı - Avusturya Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 4

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı - Avusturya Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 4

Osmanlı Avusturya Savaşları - Osmanlı Avusturya Savaş Nedeni - Osmanlı Avusturya Savaşları Sonuçları

(1593 - 1664)

593-1606 Savaşları

Bosna beylerbeyinin tuzağa düşürülmesi ve Avusturyanın sınırlarda karışıklık çıkarması ile başlayan savaşlar uzun süre devam etmiştir

1595'le tahta geçen III Mehmet devlet adamlarının ısrarı ile ordunun başında sefere çıkmıştır

Eğri, Kanije, Estergon kaleleri alınmış, 1596 Haçova Meydan Savaşı kazanılmıştır

Doğuda İran Savaşları, içeride Celali İsyanları nedeniyle barışa razı olunmuştur

1606 Zitvatorok Antlaşması :

-Eğri, Kanije, Estergon kaleleri Osmanlıda kalacak

-Avusturya ödemekte olduğu vergiyi bundan sonra vermeyecek, sadece bir kereye mahsus 200000 kara kuruş savaş tazminatı ödeyecek

-Avusturya arşidükası Roma Çeşarı kabul edilecek, protokol bakımından Osmanlı padişahına eşit sayılacaktır

Not : Osmanlının Avusturya karşısındaki üstünlüğünü kaybettiği antlaşmadır

1662-1664 Savaşları

Erdel sorunu yüzünden savaşlar yeniden başlamış, Fazıl Ahmet Paşa, alınması çok zor bir kale olan Uyvarı ele geçirmiş, Avusturyalılar barış istemişlerdir

1664-Vasvar Antlaşması:

- Uyvar ve Novigrad kaleleri Osmanlıya bırakılacak

- Erdel Osmanlıya bağlı kalacak

- Avusturya savaş tazminatı ödeyecek

Not : Avusturyadan toprak kazanılan son antlaşmadır Son kez savaş tazminatı alınmıştır

II Viyana Kuşatması ve Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699)

Avusturyanın baskısı karşısında Macarların yardım istemesiyle başlayan savaşlar, Merzifonlu Kara Mustafa Paşanın devleti eski ihtişamına ulaştırabilme düşüncesiyle Viyanayı kuşatmasına sebep olmuştur Fakat, Viyana önlerinde büyük bir bozgun yaşanmıştır

Oluşturulan Kutsal ittifak ile (Avusturya, Venedik, Lehistan, Malta, Rusya) 16 yıl süren savaşlarda mağlup olunarak Belgrad önlerine kadar geri çekilmek zorunda kalınmıştır

1699 Karlofça Antlaşması :

- Banat ve Temeşvar hariç Macaristanın büyük bir bölümü ve Erdel Avusturyaya

- Podolya ve Ukrayna Lehistana

- Mora ve Dalmaçya kıyıları Venedike verilmiştir

- Barış 25 yıl sürecek ve Avusturyanın Garantörlüğünde bulunacaktır

Önemi : Osmanlı ilk kez büyük ölçüde toprak kaybına uğramış ve gerileme dönemi başlamıştır

Not-1: Osmanlı Devletinin Avrupa devletleri üzerindeki yaptırım gücü sona ermiştir

Not-2: Rusya ile yapılan ilk resmi antlaşma Bahçesaray Antlaşmasıdır (1681)

1700 İstanbul Antlaşması:

- Azak kalesi Rusyaya bırakılacak

- Ruslar kutsal yerleri ziyaret edebilecekler

- İstanbulda elçi bulundurabileceklerdir

Not : Rusya ilk kez Karadenize inme imkanı bulmuştur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com