Her Türk Okumalidir |
07-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Her Türk OkumalidirArkadaslar ben bunu okurken cok duygulandim ve sizlerle paylasmak istedim Bu vatan bu günlere nasıl geldi diyorsanız lütfen üşenmeden aşağıdaki anlatılanları okuyun >Azman Dede; >Balıkesir`de son gömdüğümüz Çanakkale gazisi İvrindi´nin Mallıca köyünden >104 yaşında Azman Dede idiGençliğinde iki metreyi aşkın boyu,dev görünümüyle insan azmanı sayılmış herkes ona azman demeye başlamış,soyadı kanunu çıkınaca da Azman soyadını almıştı Esas ismi adeta unutulmuştu >Yıllar önce bir yerel araştırma sırasında Mallıca köyü kahvesinde kendisiyle görüştüm Kulakları ağır işitiyordu Köylülerden biri yardımcı oldu Benim sorduklarımı kulağına ba ğıra bağı ra söyledi >Onun sesine alışkın olduğundan anladı Sordukları mı cevapladı Söz Çanakkale`ye geldiğinde o koca ihtiyar sarsıla sarsıla, hıçkırıklar içinde ağlamaya başladı Kendi zor duyduğu için kan çanağına dönen gözleriyle bizede duyurmak için bağıra bağıra anlatmaya başladı: >-"Bir hücum sırasında bölük erimişti Yüzbaşı telefonla takviye istedi >Gece yarısı siperleri takviye için istediğimiz askerler geldi >Hepsi askere alınmış gencecik insanlardı Ama içlerinde daha çocuk denecek yaşta üç-dört asker vardı ki hemen dikkatimizi çekti >Bölüğü düzene soktum Yüzbaşı gelenlerle tek tek ilgileniyor,karanlıkta el yordamıyla üstlerini başlarını düzeltiyor, sabah yapılacak olan süngü hücumuna hazırlıyordu Sıra o çocuklara geldiğinde, o cıvıl cıvıl şarkı söylerek gelen çocuklar birden çakı gibi oldular Yüzbaşı sordu; >"Yavrum siz kimsiniz?", içlerinden biri; "Galatasaray Mektebi Sultanisi talebeleriyiz Vatan için ölmeye geldik!" diye cevap verdi >Gönlüm akıverdi o çocuklara >Bu savaş için çok küçüktüler Daha süngü tutmasını bile bilmiyorlardı >Onlarla ilgilendim "Mermi böyle basılır Tüfek şöyle tutulur >Süngü böyle takılır Düşmana şöyle saldırılır!"diye Onları karşıma alıp bir bir gösterdim Siperlerin arkasında ay ışığında sabaha kadar talim yaptıkGün ışımadan biraz dinlensinler diye siperlere girdik >Ortalık hafif aydınlanır gibi olunca hep yaptıkları gibi düşman gemileri gelip siperlerimizi bombalamaya başladı lar Yer gök top sesleriyle inliyorduHer mermi düştüğünde minare gibi alevler yükseliyor >birgün önce ölenlerin kol, bacak, el, ayak gibi parçaları havaya kalkan topraklar siperlere düşüyordu Mermiler üzerimizden ıslık çalarak geçiyordu >Siperler toz duman içinde kalmıştı Bir ara yüzbaşı "Azman yandık!" diye siperin köşesini işaret etti >O şarkı söyleyerek sipere gelen, sanki çiçek toplarmış gibi neşeli olan >o çocuklar siperin bir köşesinde sanki bir yumak gibi birbirine sarılmış >tir tir titriyorlardı Çocuklar harbin gerçeği ile ilk defa karşılaşıyorlardı Ürkmüşlerdi Yüzbaşı yandık demekte haklıydı >Muharebede bir ürküntü panik meydana getirebilirdi >Tam onlara doğru yaklaşırken içlerinden biri avaz avaz bir marş söylemeye başladı! "Annem beni yetiştirdi bu yerlere yolladı Al sancağı teslim etti Allah´a ısmarladı Boş oturma çalış dedi hizmet eyle vatana >Sütüm sana helal olmaz saldırmazsan düşmana >Baktım hemen biraz sonra ona bir arkadaşı daha katıldı Biraz sonra biri daha Marş bitiyor yeniden başlıyorlar Bitiyor bir daha söylüyorlar >Avaz avaz! Gözleri çakmak çakmak Hücum anı geldiğinde hepsi süngü takmış, tüfeklerine sımsıkı sarılmış, gözleri yuvalarından fırlamıs dişler kenetlenmiş bekliyorlardı >O an geldi Birden yüzbaşı "Hücum!"diye bağırdı Bütün bölük, bütün tabur, bütün alay cephenin her yerinden fırladık İşte tam o anda,tam o anda, o çocuklar kurulmuş gibi siperlerden fırlayıverdiler İşte o an >Tam o an bir makinalı yavruları biçiverdi Hepsi sipere geri düştüler >Kucağıma dökülüverdiler Onların o gül gibi yüzleri gözümün önünden gitmiyor Hiç gitmiyor! >İşte ben ona ağlıyorum, o çocuklara ağlıyorum! "Azman dede ağlıyordu >Ben ağlıyordum > Kahvede kim varsa ağlıyordu >Kahveci gözyaşları içinde bize çay getirdi Eğildi;"Azman dede hep ağlar >Niye ağladığını bugün ilk defa anlattı" dedi [ |
|