Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anam

Benim Anam

Eski 07-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Benim Anam

Benim Anam hikayesi - Anneler günü hikayeleri - Numan Kurt yazıları

Unuttum, elleri nasıldı annemin

Unuttum, gözleri nasıldı bakarken

Kuru ot kokusu getirsin rüzgar

Yağmur usulcacık yağarken

Türkçenin ustası, şairlerin hası Ataol Behramoğlu böyle diyor anası için"Anneler Günü"nde okudum da duygulandım Köy mezarlığında babamla yan yana yatan anamı düşündüm Ben "ana" diyorum; çünkü o göçüp gittiğinde ben kırk sekiz yaşındaydımO yaşa dek "ana" dedim hep, yine içimden öyle geliyor

Benim anamın elleri sıcaktan yanmazdı hiçNiye mi? Nasırlaşmıştı da ondan Çocukluğumda,gençliğimde bir köy kadını olarak yaşamıştı o Şimdi sıcak bir tencereyi tutarken anamın ellerini hatırlarım Onun bizi sarıp sarmalayan, tencereyi sofraya getiren, tarlada çapayı sallayan, ineği sağan, hamuru yoğuran, unu eleyip ocağı yakan öpülesi ellerini O eller ne güzel "içli çörek" pişirirdi bilir misiniz?

" Senin yanmayan öpülesi ellerin

Duaya açılırdı bizim için

Toprak kokulu yüzünde

Küçük gözlerinde

Sessizliği sevginin "

Her köylü kadını, anası gibi benim anam da o ağır yaşam yükünden şikayet etmezdi hiç Ömrünce de hep sessizdi Babamın ağır yükünü çekti yıllarca Kendi sıkıntısını yaşardı Bize yansıtmazdı bunu Anadolu'nun pek çok yerinde yine aynı devam ediyor kadının çilesi ama; otuz-kırk yıl öncesinde köyümün analarını bir günlük yaşamıyla anlatayım Diyelim ki bu bir yaz günü olsun:

Sabah gün doğmadan kalkılır

Ahırda hayvanların yanına gidilir, ahır atılır, inekler sağılır, hayvanlar sığır sürüsüne katılır

Çocukların ve kocanın çorbası, çayı hazırlanır, karınları doyurulur

Tarlaya gidilecekse günlük azık hazırlanır, tarla yoluna düşülür

Akşama dek tarlada çalışılır, öğle molasında da çalışanların yemeği verilir

Gün batarken eve dönülür

Akşam olmuştur,çocuklar,koca yemek bekler

Sığır sıpa gelmiştir

Onlar doymamışsa ot, saman verilir

Daha aklıma gelmeyen bir yığın iş Çamaşırdı, bulaşıktı derken bu insan üstü varlığın yaşamı, uğraşı sürer gider

Bir ilkellik olan koca dayağı da vardır bazı analar için

En ağır işçidir analar sizin anlayacağınız

Karacaoğlan'ın koşmalarında, güzellemelerinde Anadolu köy kadınlarının adı çok geçer Çeşme başında gördüğü her güzeli seven bu halk ozanının şiirlerinde Elif, Ayşe, Eşe,Döne, Zeynep,Hürüvardırİşte benim anamın adı da Hürü (Huriye)'dü O köy kadınlarından biriydiYaşlılığında kentte yaşasa da ellerindeki nasır, yüzündeki toprak rengi, kokusu hiç gitmemişti Biz onun "Anneler Günü"nü ancak yaşlılığında kutladık Köydeyken böyle bir günden ne onun ne bizim haberimiz vardı

Rüzgarın kuru ot kokusu getirdiği köy mezarlığında yatıyor Her ziyaretimde, ağabeyimin babamı defnederken söyledikleri aklıma gelir:"Biraz ara bırakın iki mezar arasında Babam orada da bastonu çekip yürümesin!" Elbette bu bir şaka, bir espriydi Rahmetli babamın hastalığında anam çok sıkıntı çekti, kimseyi üzmemek için sızlanmazdı bile

Bütün Anadolu anaları gibi, köy kadınları gibi ezilen, sessiz kalan, bizim mutluluğumuzla mutlu olan anam, nur içinde yat Yükünü çok çektiğin o sert görünüşlü babam da sensiz kalamazmış ki dört ay sonra yanına gitti İnsan onların değerini yaşlandıkça her geçen gün daha iyi anlıyor

"Tatillerde köye her gelişimde

Benim çok sevdiğimi bilirdin de

Hazır olurdu bir helke yoğurdun

Yaşlılığında yüzüne yansımıştı

Hep sıcak yedirdiğin çöreğin yumuşaklığı

Seni hayırla anıyoruz hep

Unutulmuyor hiç analığın

Sevgin "

Numan Kurt

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com