![]() |
Facebook Adlı Çocuk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Facebook Adlı ÇocukFacebook Adlı Çocuk Yazısı - Facebook Adlı Çocuk Can Dündar - Can Dündar Yazıları Uyuşturucu ve silah bağımlısı 36 yaşındaki Jason Valdez, haziran ayında Amerika’da bir otel görevlisini rehin aldı ![]() Özel tim SWAT hemen olay yerine koştu; Valdez’le çatışmaya girdi ![]() ![]() Valdez gece 23 sıralarında çatışma sürerken facebook’unu güncelledi; cep telefonundan bir arkadaşına “Direniyorum, her şeye hazırım” mesajı attı ![]() Gece 2’de twitter’dan kendisinin ve rehinesinin iki fotoğrafını paylaştı ![]() Sabaha karşı takipçilerinden biri, dışarıda kendisini kuşatmış olan SWAT timlerinin çalılıkların içinde saklandığını bildirdi ![]() ![]() Olayı internetten takip eden arkadaşlarından bir kısmı kendisini desteklerken, bir kısmı da teslim olmasını istiyordu ![]() Valdez’in bu İnter-medyatik sosyal gösterisi, sabah saatlerinde polis baskınıyla sona erdi ![]() İnternet başında sabahlayan takipçileri de gidip yattılar ![]() * * * Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin dergisi “İletişim”de (Sayı: 32) Yardımcı Doçent Murat Hazar, “Sosyal Medya Bağımlılığı” başlıklı makalesine bu örnekle başlıyor ![]() Makaleyi okuyunca merak edip Valdez’in olay anındaki facebook yazışmalarına baktım; hakikaten internetten canlı yayınlanan bir gerilim filmi duygusu veriyor ![]() Makalede başka örnekler de var: Arap baharında sosyal medyanın rolünden etkilenen bir Mısırlı, yeni doğan kızına “facebook” adını vermiş ![]() İsrailli bir çift ise, muhtemelen önce facebook’tan fotoğrafını paylaştıkları bebekleri çok beğenilince ona, facebook’un “Beğendim” damgası olan “Like” adını takmışlar ![]() * * * Mektuptan e-maile bir kuşakta geçilmişti ![]() Şimdiki gençler, belki birkaç yıl içinde “Eskiden e-maille yazışırdık; facebook’tan haberleşirdik” diye nostalji yapacaklar ![]() ![]() ![]() ![]() Hazar’ın makalesi, üniversitelilerin sosyal medya bağımlılığını inceliyor ![]() Ankete katılan 250 öğrencinin yarısı her gün 2 ila 4 saatini sosyal medya (çoğunlukla facebook) başında geçiriyormuş ![]() ![]() Daha da ilginci, ankete katılanların yarısı, sosyal medyada fazla vakit öldürdüğünü düşünüp üzüntü duyuyor ![]() * * * Aynı uyuşturucu bağımlılığına benziyor değil mi? Hazar da öyle diyor ![]() Uyuşturucu gibi, sosyal medya da kullanıcıya gündelik huzursuzluktan kaçabileceği bir dünya vaat ediyor ![]() ![]() ![]() Tam bir kısır döngü ![]() ![]() ![]() Özellikle “duygusal bağımlılar”, bir yandan internet aracılığıyla sosyalleşirken, öte yandan klavye başında muhataplarında yarattıkları etkiyi gerçek hayatta, yüz yüze ilişkide sağlayamayacakları endişesiyle insan içine çıkamaz hale gelebiliyorlar ![]() Dolayısıyla facebook, paradoksal olarak hem sosyalleşmeye, hem asosyalleşmeye aynı anda hizmet edebiliyor ![]() Facebook adlı çocuğun geleceğini çok merak ediyorum ![]() Can Dündar |
![]() |
![]() |
|