Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
toprağın, ötekileri

Bu Toprağın Ötekileri

Eski 07-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bu Toprağın Ötekileri

Bu Toprağın Ötekileri Yazısı - Bu Toprağın Ötekileri İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları

Ne güzel Sevdiğim, kıymet verdiğim isimler ardı ardına güzel güzel işlere imza atıyor Birbirinden başarılı haberlere, araştırmalara ve röportajlara imza atan gazeteci arkadaşım Müjgan Halis’in yeni kitabı bu hafta Ayizi Yayınları’ndan çıkıyor

2001 yılında Batman’daki kadın intiharlarını araştırdığı çalışması, “Batman’da Kadınlar Ölüyor” adıyla Metis Yayınları tarafından yayınlanmıştı Müthiş bir kitaptı Bu konuyla ilgili yazılan tek kitap oldu ve yayınlandığı yıl The Times Library tarafından Türkiye’de yayınlanan en iyi kitap seçildi Kitapta yer alan öyküler, İncir Çekirdeği adlı sinema filminin öyküsü oldu

Müjgan, haberin kokusunu alıp, peşine düşen ama haberi yazarken inancını, ahlakını, duygusunu asla elden çıkarmayan gazetecilerdendir Çoğu belge olarak saklanacak özellikler taşır Kişisel görüşüm de odur ki yapmış olduğu araştırmalar, haberler, söyleşiler bu nedenle de arşivlenmelidir Bu tarz çalışmaların kitaplaştırılmasını bu yüzden çok çok önemsiyorum

Müjgan Halis bu kitabı hazırlama sürecini anlatırken giriş bölümünde şunları yazmış:

“Önce çekinerek baktığım bir fikirdi, yayımlanmış yazıların, haberlerin bir kitapta toplanması Maksat kamuoyunu bilgilendirmekse, zamanında yazılmış, okuyucuya ulaştırılmıştı Ancak bizim memlekette her zaman ne gazete satın alan orada yazılanı gerçek bir dikkat ve ilgiyle okur ne de yazdığınız haberin kamuoyunu dalgalandıracak bir etkisi olur Gazeteci görevini yapmıştır yapmasına ama yazdığını rüzgâra, suya yazmıştır sanki ()

Bilen bilir, gazete eklerinde habercilik yapmak, rutin dışı gündemi izlemeyi ve özel habercilik yapmayı gerektirir 15 yıllık meslek hayatımda çalışmaktan büyük bir keyif aldığım Sabah’ın hafta sonu ekleri, hem bu rutin dışılıkta ufkumu genişletti hem de seslerini duyurmayı hayal ettiğim kesimlerle buluşmamı, onlara teybimi uzatmamı sağladı Her meslektaşım gibi çok acıklı anlara da tanık oldum, çok mutlularına da ()

Peki ya şimdiye kadar yazdıklarımız, onlar ne olacak? İşte bu kitap bu sorunun yanıtını vermek niyetiyle hazırlandı Haberleri bir kitap olarak tasarlarken, dört ayrı bölüm altında ayrıştırdım Kitaba adını da veren Bu Toprağın Ötekileri bölümü; azınlıklara, kadınlara, eşcinsellere, işçilere dair beş yıl içinde yaptığım haberlerden sadece on birini kapsıyor

Kürdili Durumlar bölümüyse, adıyla müsemma Kürtlerin çeşitli hallerini izlediğim haberlerden oluşuyor Bu bölümde on haber yer alıyor

‘Emniyet’li Hikâyeler bölümünde ise sekiz haberin tamamı polisiye haberler Ancak bu haberlerin üçüncü sayfa hikâyelerinden farkı, öznelerine bakış açısı

Sevdiğimiz İnsanlar bölümüyse, aralarında ünlü şairler, yazarlar, oyuncuların da olduğu benim hayatımda iz bırakan insanlarla yaptığım birebir söyleşilerden oluşuyor On bir söyleşinin her birinin başına yazdığım girişlerde bu izleri bulacaksınız

Malum her eser, sahibinden izler taşır, adı haber olsa da Bu kitapta bir araya gelenlerin önemli bir kısmı, gazeteci olmayan Müjgan’dan izler taşıyor Bu izleri 15 meslek hayatımda okuyucuyla daha özel bir şekilde paylaşmak istedim ve ‘haber öyküsü’ adını verdiğim bir arka planla yeniden tasarladım

Müjgan’n kitabı yeni ama emeği yılların, göz nuru ise uykusuz gecelerin, kızından uzak kalarak katedilmiş binlerce kilometrenin izlerini taşıyor

O da kızı Dicle’yi bir başına büyüttü

Televizyona, gazeteye yapılan işler çok emek taşısa da bir yel alıp götürüveriyor

Kızım pek küçüktü Basına yeni girdiğim yıllardı Gazetedeki odamda deri koltuğun üzerinde uyuyordu Üzerine paltomu örtmüştüm Sabahlıyorduk Sayfa çok güzel oldu Pek memnun mesut, kızımı kucakladım, arabaya bindik, sabaha karşı evimize gittik

Bir sonraki gün

Benim o uğruna sabahladığım, uğruna kızımı koltuklarda uyuttuğum sayfa var ya Apartman girişinde, yöneticinin kapısının önünde, yerde, kedilerine çiğ tavuk parçalarını servis ettiği bir altlık olarak duruyordu işte “Okunur, biter, gider Üzerinde balık unlarlar, takmayın demişti” bir tecrübeli arkadaşım

İşin şakası bir yana

Her bir satırı saklanası bir emeğin karşılığıdır bu kitap

Eline sağlık sevgili Müjgan

Tıpkı kendi hikâyesini gizleyen bir yüz gibi

http://2cheme

İclal Aydın

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com