Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkaledeki, issız, mezar

Çanakkaledeki Issız Mezar

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkaledeki Issız Mezar

Seddülbahir köyünü geçtikten sonra Helles anıtına giden yolda sağda, eski tabya adı verilen yerde bulunan tek bir mezarlık; İngiliz Yarbay Doghty-Wylie’ye aittir
25 Nisan günü ana çıkarma noktalarından biri olan Ertuğrul koyuna (V Beach) River Clyde gemisi ile gelen Yarbay Wylie gemide istihbarat subayı olarak görev aldı

Çıkarmanın ilk günü Türklerin üstün ateşine karşılık veremeyip yerinde çakılı kalan birliklerini gemiden izlemişti

Ertesi sabah ise yaveri topçu Yüzbaşı Garth Walford ile beraber bugün yattığı yer olan Eski tabya olarak bilinen mevkiiyi ve Seddülbahir köyünü ele geçirmek isteyen birliklerine önderlik yapmışlardı
Yapılan bu ilk hücum girişimi başarılı olmuş fakat çok geçmeden yaveri Walford la beraber ölmüşlerdi

Türk halkına olan sevgisi yüzünden savaşa sadece bir bastonla katıldı
Akıcı bir Türkçe konuştuğu bilinen Doughty Wylie bir müddet Osmanlı topraklarında yaşamış ve balkan savaşlarında Kızılay adına çalışmıştı

Osmanlı Hükümeti de Türk askerine yardımından dolayı onu 2 derece Mecidiye Nişanına layık görmüş ve ödüllendirmişti

Hikayeyi ilginç kılan ise 17 Kasım 1915'de İngiliz hükümetinin özel izni ile yarımadaya gizlice gelen bir kadın Doghty-Wylie’ye aşık olan bu kadın ünlü İngiliz ajanı ve arkeoloğu Gertrude Bell'den başkası değildi Aralarındaki ilişki her ne kadar bazı Bell biyografi yazarları tarihe ateşli sahneler eklemişlerse de mektup arkadaşlığından ileri gitmemişti

Doghty-Wylie’nin karısı Lilian ise eşinin ölüm haberini aldığında Fransa'da batı cephesinde bir hastanede hemşirelik yapıyordu
Karısı Lilian, eşinin ölümünden sonra savaş sürerken mezarını ziyarete geldi ve 1927'ye kadar Türkiye'de kaldı Kızılhaç dispanserinde çalıştı mezarın bulunduğu arsayı almaya çalıştı

Bugün Seddülbahir köyü çıkışında Harapkaletepe üzerinde bulunan mezar, bölgedeki yegane tek mezar (Kaynak: NTV Tarih dergisi)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com