Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arasındaki, fark, hamd, ile, şükür

Hamd İle Şükür Arasındaki Fark

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

YA RABBİ ŞÜKÜR DEMEK;
Daima nimet ve ikram-ı Rabbaniye karşı duyulan minnet ve Mahcubiyetin ifadesidir
Şükrün ifadesinde; Tekrarının, Devamının ve fazlalaşmasının arzu edildiği gizlidir
Çok şükür denilince Ya Rabbi bunu devam ettir, bunu çekme, bunu kesme arzusu vardır insanda Yemeği yedin çok şükür dedin, ne güzel Ya Rabbi bunu yine devam ettir demektir

YA RABBİ HAMD OLSUN DEMEK;
Hamd edersen Elhamdülillah Yani Ya Rabbi bu kadar kafidir, fazlasını arzulamam, Kanaat hududundan bir santim ilerlemesini istemiyorum demektir Beni bu aleme bıraktın, beni bu halime bırak isteği vardır Hamd’da Elhamdülillah dedin ‘’Buna teşekkür ederim, Yani yeter Kafi bana demektir’’

Halbuki Şükürde, kafi Ya Rabbi ama devam ettir vardır

O Halde; İnsanın başına Musibet, Felâket, Sıkıntı, Güçlük, ve Bela geldiği zaman en büyük silah Hamd’dır burada

Hamd edilecek yerde şükür yapmak, Şükredilecek yerde Hamd etmek caiz değildir Hemde tehlikelidir

Elhamdülillah diyen bir insan ne demek istemiştir?
Ya Rabbi Kudretlerin kaynağı sensin, her şey senin arzunla mümkündür Ben halime razıyım, Belaya’da Saadete’de, Beni bu halimden bu halimi arayacak hale sokma demektir Hamd

Elhamdülillah çok şükür demek ise; Halime razıyım beni bu halimi bana aratma, Peşinende, Ya Rabbi sana teşekkür ederim demektir

Ben seni tanıyan, Sen beni tanıyan yarattın, bunlardan dolayı Hamd ediyorum, fena bir kul, Asi münkir bir kimse yaratabilirdin bu bana kafidir demektir Hamd bütün belaların önüne set çekmektir

Çok ince haller vardır, Hamd veya Şükrün hangisini yapmak gerekir noktasında hataya girebilir insan
Bundan dolayı bu hataları yok etmek için ESTAĞFURULLAH demek lazımdır

Onun için çok Şükür Elhamdülillah deyip ikisini birbirine karıştırdımı insan, Bunların ikisini birbirinden ayıran ESTAĞFURULLAH’tır Demek ki tövbe ESTAĞFURULLAH demek lazımdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com