Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyüklenmek, kibir

3- BÜYÜKLENMEK (Kibir)

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

3- BÜYÜKLENMEK (Kibir)

Bir insan kendini, iyiliklerini ve ibâdetlerini üstün görmesi, kötü bir huydur Allahü teâlâ, kendini başkalarından üstün görmeyi ve üstün bilmeyi haram etmiştir Nitekim Sevgili Peygamberimiz (Kalbinde zerre kadar kibir "büyüklük" bulunan kimse Cennete giremez) buyurdu İnsanlardan, Allahü teâlâya karşı bile üstünlük taslayanlar oldu Nemrud ve Firavun böyleydiler Tanrılığını ilân ettiler Allahü teâlânın nasihat vermek için gönderdiği peygamberini, Nemrud ateşe attı Firavun da öldürmek istedi Her ikisi de aciz, zavallı bir insandı Allahü teâlâ Nemrudun canını, burnundan beynine giren bir sinek ile aldı Firavunu da Kızıl Denizde boğdu Her asırda böyle ahmaklar gelmiş tir Mao ve Stalin gibi zalimler, milyonlarca insanı öldürerek ve işkence yaparak, din adamlarını ve müslümanları, din kitaplarını yok ederek, milletlerini sindirmişler, korkutarak kendilerine taptırmışlardır

Peygamberlere karşı büyüklük gösterenler oldu Şeytan, ilk peygamber Âdem aleyhisselâma secde etmeyerek ilk kibirli kimse oldu Sevgili Peygamberimiz İslâmiyeti açıkladığı ve yaymaya başladığı zaman, (Bu din, Mekkenin ileri gelenlerine indirilseydi daha iyi olurdu) dediler Büyüklük ve azamet, Allahü teâlâya mahsustur Kullarına tevazu, alçak gönüllülük yakışır Nitekim Sevgili Peygamberimiz (Allahü teâlâ buyuruyor ki, üstünlük ve azamet, bana mahsustur Bu ikisinde bana ortak olanı Cehenneme atarım, hiç acımam) buyurdu Fakat kalbinde zerre kadar îmân olan, Cehennemde sonsuz kalmayacak, Cennete girecektir Büyük günah işleyip de tövbe etmeyen, şefaata, affa kavuşamıyan mü'min, Cehennemde günahlarının karşılığı olan azapları çektikten sonra çıkarılacak, Cennete sokulacaktır

Cennete giren, oradan hiç çıkmayacaktır Hadîs-i şerîfde (Kibri, hıyaneti ve kul borcu olmayan mü'min, hesapsız Cennete girecektir) ve (Kul hakkı, mü'minin aybı, kusurudur) buyuruldu

İnsanlardan cahil olanlar, yedi şeye kavuşunca, kendilerini başkalarından üstün, büyük görürler Büyüklenmeye sebep olan yedi sıfat şunlardır: Din ve fen bilgilerinde yükselmek, yapılan ibâdetler, mensup olduğu ailenin soyu-sopu, güzellik, kuvvetli olmak mal ve mevki-rütbe sahibi olmak Bunlar, iyi niyetlerle yapılırsa her biri, Allahü teâlânın rızasını kazanmaya da sebep olur İnsanlara faydalı olmaya yarar Bu sıfatları ile büyüklük, üstünlük taslayanları Allahü teâlâ sevmez Haset, kin tutmak ve riya (gösteriş) da büyüklenmeye sebep olur

Büyüklüğün ilâcı tevazudur Tevazu alçak gönüllü davranmak, büyüklenmemek demektir Yüce Rabbimiz, (Büyüklenenleri sevmem, tevazu edenleri severim) buyuruyor Sevgili Peygamberimiz de, (Allahü teâlâ tevazu üzere olmayı bana emretti Hiçbiriniz, hiçbir kimseye büyüklük, üstünlük göstermeyiniz) buyurdu

) Allah'a karşı kibirli olmak:

Allah'a karşı kibirlenmek, O'na karşı durmak, Allah'lık iddiasında bulunmak veya ona isyan ve azgınlık ruhuyla karşı gelmek, emir ve nehiylerini reddetmektir Firavunlar, Nemrutlar, Şeddatlar gibi

Evet Allah'a karşı tekebbür, ya ilahlık iddiası yapmak, ya O'nun ibadet ve itaatinden, büyüklenerek çekinmek, hatta tekebbür ve büyüklük taslayarak Allah'a dua edip O'ndan hacet dilemeye dahi tenezzül etmemek, hatta bunu hurafe ve akılsızlık olarak nitelemek, Allah'a karşı tekebbürdür ve insanın küfrüne yol açar

Evet en kötü ve korkunç tekebbür Allah'a karşı olan tekebbürdür Bu konuda bir ayetin mealini vererek geçeceğiz; Mu'min suresinin 60 ayetinde şöyle buyuruyor:Rabbimiz dedi ki: Bana dua edin, size icâbet edeyim Doğrusu bana ibadet etmekten büyüklenen (Müstekbirler) cehenneme boyun bükmüş kim Sabit Kontrol

Madde 8- Sabit kontrol; bir ihbar olmaksızın araçların sondajlama usulü seçilerek kontrol cebine alınması ve burada; sürücüye ve araca ait belgeler ile Karayolları Trafik Yönetmeliği, Ek-1 sayılı cetvelinde araçta bulunması gereken zorunlu gereçler,

“Araçların İmal Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelikte belirlenmiş olan teknik şartlar ile tescil ve trafik belgelerine göre aracın uygunluğunun denetimi amacıyla yapılır

Sabit Kontrollerde Aşağıdaki Belge ve Avadanlıklar Kontrol Edilir

a) Sürücülere ait belgeler,

b) Sürücülerin sağlık durumlarında araç kullanmayı engelleyici bir durumun olup olmadığı,

c) Araçlara ait belgeler,

d) Araçların tescil maksadı dışında kullanılıp-kullanılmadığı,

e) Araçlara ait trafik ayrım işaretleri ve diğer işaretleri,

f

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com