Cuma Namazı Ile Ilgili çeşitli Sorular |
09-04-2009 | #1 |
b@ron
|
Cuma Namazı Ile Ilgili çeşitli SorularSual: Kazası olmayan, cuma günü ahır zuhuru kılarken her dört rekatinde de zamm-ı sure okumalı mıdır? CEVAP Kazası olmayan, ahır zuhurun dört rekatinde de zamm-ı sure okumalıdır Cuma namazı kabul olmazsa, öğlenin farzı yerine geçer Farzın her rekatinde zamm-ı sure okumak zarar vermez Kazaya kalmış öğle namazı olan kimse ise, üçüncü ve dördüncü rekatlerde zamm-ı sure okumaz Çünkü, Cuma kabul olmazsa, öğlenin farzı yerine geçer Kabul olmuş ise, kaza yerine geçer Kazası olmayan, sünnet yerine kaza kılarsa, bunlar nafile olur Nafile sevabı sünnete göre çok azdır Bu bakımdan kazası olmayan, sünneti kılarken, hem vaktin sünnetine, hem de ilk kazaya kalan namazına diye niyet etmelidir Sual: Misafir, Cuma günü ahır zuhur namazını kaç rekat olarak kılar CEVAP İki rekat olarak kılar Sual: Mahkumların cuma günü öğle namazını cemaatle kılmaları mekruh olur mu? CEVAP Mahkumların cuma namazı kılmaları farz olmadığı için, öğle namazını cemaatle kılmaları mekruh olmaz Sual: Hutbeleri nutuk çeker gibi okumak caiz midir? CEVAP Cuma namazında hutbe okumak, Cumanın edasının şartlarındandır Hutbeye dünya sözü karıştırmak haramdır Hutbe nutuk, konferans şekline sokulmaz Hutbeyi nutuk çeker gibi, şiir söyler gibi okumak uygun değildir Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Şairlerin şiirlerine itina ettikleri gibi, hutbedeki konuşmasına itina edenlere Allah lânet etsin!) [Taberânî, İAhmed] Sual: Cuma namazının hükmü farzı ayn olduğu ilmihal kitaplarında yazılı İşveren veya vekili, işçilere cuma namazı için her hafta içinizden bir kaçınız nöbetçi kalsın, diğerleri kılsın dese, bu sebepten dolayı nöbetçi kalanlar o hafta cuma namazını kılamadıkları için farzı yerine getirememiş olacaklar, bu durumda hüküm ne olur CEVAP Vebali varsa, işverene olur Sual:Camiye, Cuma namazına gidince namaza yeni başlanmışsa ne yapmak lazım? CEVAP Camiye girince eğer imama ilk tekbirde yetişeceğini zannederse sünnete kılmaya durur, ilk tekbire yetişemiyeceğini zannederse sünneti kılmaz Cuma günü ise, imam minbere çıkmadan sünneti yetiştireceğini zannederse sünneti kılar, zannetmezse sünneti kılmaz Sünnet ile farz, farz ile sünnet arasında konuşulmaz İmam hutbedeyken de konuşulmaz Hadisi şerifte sus diyenin namazı yok buyuruluyor, sevabı olmaz demektir Sual: Biz ABD'de yaşıyoruz ve bulunduğumuz yerlerde (bize yakın) câmi bulunmuyor Fakat, İslamic Center diye yerler var (genelde Suudi Arabistan'lıların yaptırdıkları yerler) ve oralar bile uzak kalıyor, yani araba ile gidilecek mesafede Bir kaç kere gittim oralara Adamlar namaz hareketlerini değişik yapıyorlar, Kur'ân-ı kerîme hiç hürmetleri yok, yere koyup (bazıları yatarak) okuyorlar Türk câmilerinin sayısı da çok az Bu sebeplerden dolayı, Cuma namâzlarını kılmağa gidemiyoruz Kazâ etmemiz gerekir mi? CEVAP Cuma namazı kaza edilmez, o günkü öğle namazı kılınır Sual: 1-Cuma namazında kesinlikle yapılması gereken olmazsa olmaz olan kısımlar (namaz ve hutbe olarak) nelerdir? CEVAP Olmazsa olmaz ifadesi tuhaftır Farz vacip tabirleri geçer Olmazsa olmaz diye bir tabir yok Cuma namazı ve hutbe farzdır 2-Farzdan sonra kılınan ikinci dört rekat olan zuhri ahir namazının farz, vacip, sünnet olma durumu nedir? CEVAP Eğer cumanın şartlarından biri noksansa, bu namazı kılmak farz olur Bu da kesin olarak bilinmediği için her zaman farzmış gibi düşünerek kılmalıdır Sual: Cuma namazının ilk sünneti ne zamana kadar kılınır? CEVAP Hutbe başlayıncaya kadar kılınır Hutbe okunurken kılınmaz Eğer hutbe başlayana kadar yetiştirilememişse, cumanın farzından sonra kılınır Sual: Cuma namazındaki sünnetleri kılarken de kazaya da niyet edilmeli midir? CEVAP Evet Sual: 1-Cuma namazı hutbesinde imam efendi hutbeyi bitirdikten sonra dua ediyor dua ederken biz nasıl davranacağız? Elimizi açıp duaya amin dememizde bir mahzur var mı? CEVAP Açıktan amin dememiz caiz değildir Namaz kılar gibi sessiz durmamız gerekir 2-Aynı şekilde cumanın farzından sonra hemen imam efendi salâten tüncina duasını okuyor bu durumda nasıl davranmamız gerekir? CEVAP Okunması doğru değil, fakat biz bir şey yapmayız Biz ayetel kürsiyi okuyup tesbihleri çekeriz Sual: Yazın cuma namazlarında cami tıkabasa dolu oluyor Camilerde klima da yok Bu seneki sıcakları biliyorsunuz Cumayı kılarken içerde kan-ter içinde kalıyoruz Çok sıkıntılı bir durum olduğu için huşu da kayboluyor Böyle durumda farzdan sonra çıkıp cumanın son sünneti ve son öğleyi evde kılmak uygun olur mu? CEVAP Evet olur Sual: Cuma namazında iç ezânı, cemaatin tekrarlaması lazım mı? CEVAP Sadece dinler Tekrarlamaz Sual: Amerikada yaşıyorum Geçenlerde buradaki bir türk camisine Cuma namazına gittiğimde imam efendi sohbetinde cumanın farz olduğunu fakat patrondan cuma için izin istendiğinde vermiyorsa yapacak birşeyin kalmadığını söyledi CEVAP Amerikada cuma namazı kılmak farz değildir Hoca yanlış söylemiş Cumaya gidemeyince öğle namazı kılınır İzin almak zor ise gidilmez öğle kılınır Sual: 1-Beyim 8 aydır Cuma namazına gitmiyor Bir kişi ile tartışmıştı onun için gitmiyor O kadar üzülüyorum ki, iki arada bir derede kaldım Ben Cuma namazına git dediğim zaman bana kızıyor ve evde kavga çıkarıyor Benim annem ve babamla da küs, konuşmuyor Acaba bizim nikah tehlikeye giriyor mu? CEVAP Sorunuz eksik Beyiniz diğer vakit namazlarını kılıyor mu? Kılıyorsa cuma namazına gitmemesi o kadar tehlikeli sayılmaz Çünkü Almanya gibi kafir ülkelerinde cuma namazı kılmak şart değil Vakit namazlarını da kılmıyorsa çok kötü Çünkü namaz kılmamak büyük günahtır Namaz kılmayan diğer günahlardan korkmayabilir, küfre düşmesi kolay olur Büyük günah da olsa cuma namazı kılmayan ve diğer vakit namazlarını kılmayanın nikahı düşmez Ancak küfre düşürücü kelimeler kullanırsa hem dini hem de nikahı gider Zaman zaman nikah tazelemek iyi olur 2-Beyime baskı yapmam uygun mu? CEVAP Uygun bir şekilde, yani onu kızdırmadan söyleyebilirsiniz Söylemeniz lazım değildir Çünkü onun günahından siz sorumlu değilsiniz Ama o sizin günahlarınızdan sorumludur 3-Beyimin, benim anne ve babama dargın olması ve bana baskı yapması dinen nasıl ve benim ne yapmam lazım? CEVAP Beyinizin uygunsuz olmasında sizin de rolünüz vardır Çünkü genelde bize gelen belalar kendi günahlarımız sebebiyle geliyor Namaz kılıyor musunuz, tesettürlü müsünüz? Yapacağınız işi, beyinize dua etmek Mazlumun duası makbüldür Bir de bizim yayınlardan İslam ahlakı kitabını evinizde bulundurun, imkan olursa okutun ben dinleyim dersiniz ve o da böylece okumuş olur Orada iyi müslüman olmak için neler yapılması gerektiği yazılıdır Sual: Ramazanın son cuması, 4 rekat namaz kılınırsa bu namaz kazaya kalan namazların günahına kefaret olur Bu meseleyi ayrıntılı olarak cevaplamanızı istirham ediyorum CEVAP Ramazan-ı şerif ayının son Cuma namazından sonra, (Kefaret-i namaz) olarak dört rekat kılınırsa, bu namaz ve mubarek zamanlarda yapılan diğer ibadetler, kaza edilmiş olan farz namazların vakitlerinde kılınmadıklarının büyük günahlarının affı için yapılan tövbenin kabul olması içindir Yoksa, kılınmamış namazlar, kaza edilmedikçe, hiçbir suretle af olmazlar Nitekim oruç kefareti de, oruç borcunu ödemiyor Gün sayısınca orucun ayrıca kaza edilmesi de lazım oluyor