Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dördüncü, hali, maddenin

Maddenin Dördüncü Hali

Eski 08-29-2009   #1
Şengül Şirin

Maddenin Dördüncü Hali

Maddenin Dördüncü Hali

Madde hal değiştirerek katı, sıvı ya da gaza dönüştüğünde atomlar hiçbir değişikliğe uğramaz Ama bir gazın sıcaklığı sürekli artırılırsa, belirli bir sıcaklığın üzerinde atomlar parçalanır ve yüklü parçacıkları serbest kalır (bak Temel Parçaciklar) Bu durumda gazın özellikleri de değişir Örneğin, çok iyi bir elektrik iletkeni olur ve magnetik akımlardan etkilenmeye başlar

Ama bu yeni hale geçiş sıcaklığı milyonlarca derece santigradı bulduğundan, gazları ısıtarak, bu dönüşümü sağlamak pek kolay değildir Oysa Güneş'in ve öbür yıldızların iç katmanlarındaki sıcaklık hep bu düzeyde olduğundan, yıldızlardaki maddeler için bu dönüşüm olağandır Maddenin işte bu dördüncü haline plazma denir Çekirdek kaynaşması (füzyon) tepkimeleri de plazma halindeki maddede gerçekleşir (Ayrıca bak NÜKLEER ENERJİ)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com