Magnezyum |
05-17-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
MagnezyumMAGNEZYUM : Erkeklerde 350 mg, Bayanlarda 280 mg, Hamile bayanlarda 320 mg Birçok enzimin tepkimesi için gereklidir ATP- ADP döngüsünde koenzim (bak enzimler) rolü vardır Kasların ve sinirlerin düzenli çalışması için, kemiklerin sağlığı için gereklidirKalsiyumun emilimine yardımcı olur Azlığında damar genişlemesi, kan miktarında artma, aşrı duyarlılık, beyindeki Purkinje hücrelerinde bozukluk, böbrek bozuklukları, kramplar, büyümede durgunluk, saç dökülmesi, ödem ve sonuçta ölüm ortaya çıkarBu bozukluklar çok uzun süre mağnzyum alınmadığı zaman meydana gelir ; çünkü vücuttaki magnezyumun % 70'i kemiklerde depo edilmiş olarak bulunur Magnezyumun büyük bir kısmı, organizmalar tarafından kalsiyum ile birlikte kabonat halinde tortul kayaçlar içersine depo edilmiştir Temel kaynakları : Süt ürünleri, fındık, bütün tahıllar, baklagiller DEMİR : Yetişkinlede 10 mg , Hamile bayanlarda 30 mg Vücut için gerekli esansiyel minerallerden biridir Hemoglobin (kırmızı kan hücresi),miyoglobin (kas pigmenti) ve enzim üretimi için gereklidir Vücuttaki demirin sadece %8'i kan damarlarından absorblanır Demir vücutta büyümeye yardım eder, yorgunluğa karşı ve hastalıklardan korunmada kullanılır Demir özellikle kadınlar için daha önemlidir Çünkü kadınlar 1 ay içinde erkeklerin kaybettiklerinden 2 kat daha çok miktarda demir kaybederler Bugün demir kadınlarda eksikliği en çok görülen mineraldir Ayrıca demir, vücuttaki B-grubu vitaminlerinin kullanımını arttırır Temel kaynakları : Kırmızı et, tavuk, deniz ürünleri ve diğer hayvansal kaynaklarda, koyu yeşil sebzelerde, bütün tahıllarda, kuru meyveler ve diğer bitkisel kaynaklarda bulunur BAKIR : Yetişkinlerde 15 mg - 3 mg Melanin (derimize renk veren pigment) ve hemoglobin pigmentlerinin sentezinde kullanılır Bakır olmazsa, demir hemoglobine bağlanamaz Kan basıncını ve kalp atışını düzenlemede yardımcıdır Kan damarlarını, kemikleri, tendonları, sinirleri güçlendirir Bağışıklık sistemini destekleyebilir Temel kaynakları : En zengin bakır kaynakları deniz ürünleri ve sakatatlardır Bunun dışında pekmez, fındık-fıstık, yeşil sebzeler, karabiber, kakao ÇİNKO : Yetişkinlerde 15 mg, Hamile bayanlarda 30 mg Bir çok olayda görev alır : * DNA ve RNA sentezinde * Kemiklerin gelişimi ve büyümesinde * Hücre solunumunda * Sindirim enzimlerinde ve enerji metabolizmasında * Yaraların soyulmasında * Karaciğerin zehirli maddeleri atımında * Kalp atışı ve kan basıncının ayarlanmasında * Tat ve koku alımında Temel kaynakları : Yağsız et, deniz ürünleri, yumurta, soyafasulyesi, peynir, istiridye, bira mayası, tahıllarda İYOD : Yetişkinlerde 150 mg Bir çok tiroit hormonun yapısına katılır Sinir ve kas hücrelerinin çalışmasında, tırnak, saç, deri, dişlerin gelişiminde ayrıca fiziksel ve zihinsel gelişimde etkilidir Temel kaynakları : Deniz ürünlerinde ve özellikle tuzlu su ürünlerinde Sardalya, istiridye, midye ve tuzlu su balıkları FLOR: Yetişkinlerde 15 mg - 4 mg Sağlıklı dişler ve kemikler için gereklidir Dişlerde mine tabakasının sert oluşmasında yardımcıdır ve dişleri çürümekten korurFazla dozlarda toksik etki yapar Temel kaynakları : Deniz ürünleri özellikle som balığı ve sardunya, peynir, et, çay, florlu su KROM : Yetişkinlerde 50 mg - 200 mg İnsülin hormonu ile beraber çalışarak , vücudun şeker kullanımını düzenler ve yağ asidi metabolizması için de gereklidir Temel kaynakları : Maya, karaciğer, yağsız et, kümes hayvanları, şeker pekmezi, yumurta, peynir ve bütün tahıllar __________________ |
Cevap : Magnezyum |
08-25-2009 | #2 |
Şengül Şirin
|
Cevap : MagnezyumMagnezyum, İngiliz kimyacı Sir Humphry Davy 1808'de magnezyumu bileşiklerinden ayırarak element halinde elde etmişti (bak Davy Sir Humphry) Ama elementin katışıksız halde elde edilebilmesi için aradan 20 yıl daha geçmesi gerekti Magnezyumun sanayi çapında üretimini ise ancak 20 yüzyılda Almanlar başlattılar Yerkabuğunun yaklaşık yüzde 2'sini oluşturan magnezyum, Dünya'da en bol bulunan elementler arasında sekizinci sırayı alır Ama, başka maddelerle çok kolay tepkimeye girdiği (birleştiği) için doğada katışıksız halde bulunmaz Başta dolomit (bütünüyle dolomitten oluşmuş sıradağlara rastlanır), magnezit ve karnalit olmak üzere pek çok mineralin yapısında magnezyum vardır Ayrıca deniz suyundan ve doğal tuzlu su kaynaklarından da magnezyum elde edilebilir Magnezyum, bitkilerdeki yeşil klorofil pigmentinin (renk verici maddenin) bileşenlerinden biridir ve bütün canlılardaki yaşamsal süreçler için gereklidir Magnezyumun cevherlerinden özütlenmesi oldukça karmaşık bir süreçtir Doğada karnalit minerali halinde bulunan ya da dolomitin asitte eritilmesiyle elde edilen magnezyum klorür çözeltisi, içinden güçlü bir elektrik akımı geçirilerek bileşenlerine ayrılır (bak ELEKTROLİZ) Böylece açığa çıkan magnezyum kalıplara dökülerek kullanıma sunulur Tek başına kullanılamayacak kadar yumuşak ve dirençsiz bir madde olan magnezyumu sertleştirmek ve dayanıklılığını artırmak için, ağırlığının en çok onda biri oranında alüminyumla karıştırılır Ayrıca, deniz suyunda paslanmaması için alaşıma az miktarda çinko ya da manganez katılır Bu tür alaşımlar çelik kadar sağlam ve dayanıklı, üstelik çelikten çok daha hafiftir Bu nedenle uçaklarda, güdümlü füzelerde, uzay araçlarında, bilgisayarlarda, yüksek devirli makinelerde, otobüs, kamyon gibi büyük motorlu taşıtların şasi ve kaportalarında, elektrikli süpürgelerde, fotoğraf makinelerinde ve daha birçok üründe magnezyum alaşımları kullanılır Büyük dokuma makinelerinin bobin, makara gibi çeşitli parçaları da gene magnezyum alaşımlarındandır Ayrıca eski tip nükleer reaktörlerde uranyum çekirdeğin yerleştirildiği bölme dayanıklı bir magnezyum alaşımından yapılır ve bunlara Magnox reaktörleri denirdi (Ayrıca bak NÜKLEER ENERJİ) Kapalı ya da karanlık yerlerde fotoğraf çekerken kullanılan flaş ampullerinin içinde de magnezyum ve alüminyum levhacıklar vardır Havai fişekler ile işaret fişeklerinde de magnezyum tozu kullanılır Magnezyum tuzları (magnezyumun başka maddelerle oluşturduğu kimyasal bileşikler) birçok ilacın hammaddesidir Örneğin, kabızlığa karşı kullanılan İngiliz tuzu ya da Epsom tuzu ilk kez 1695'te İngiltere'nin Surrey ilindeki Epsom'da bulunan bir magnezyum sülfat bileşiğidir Magnezyum hidroksit yapısındaki magnezya sütü, sindirim bozukluklarına ve mide ekşimesine karşı kullanılır Magnezyum oksit ile magnezyum klorürden oluşan bir macun, donduğunda beyaz bir kütle halinde katılaştığı için diş hekimliğinde dolgu maddesi olarak kullanılır Sanayi fırınlarının içine döşenen ateşe dayanıklı tuğlalar da magnezyum oksitten yapılır Ayrıca buhar ve sıcak su borularındaki ısı kayıplarını önlemek için, boruların çevresi magnezyum oksitle kaplanır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|