Divan-ı Lügati’t Türk’ten Dörtlükler |
05-11-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Divan-ı Lügati’t Türk’ten Dörtlükler Divan-ı Lügati’t Türk’ten Dörtlükler (Savaş) Karahanlı Türkçesiyle Türkiye Türkçesiyle vı çuvaş kuruldıTuğum tikip uruldı Süsi otun uruldı Kançuk kaçak ol tutar Hakan otağı kuruldu Tuğ dikildi kös vuruldu, Düşman ot gibi biçildi Beği benden nasıl kaçar? Eren arıg örpeşür Öçin kekin irteşür Sakal tutup tartışur Köksi ara ot tüter Erler yaman kabarır, Öçle kinle bakışır Sakal tutup çekişir Göğüsler ateş tüter Alplar arıg alkışur Küç bir bir üze alkaşur Bir bir üze alkaşur Edgermedip ok atar Alplar yaman vuruşur, Sırt verilir, güç birleşir, Övgü övgüye karışır, Ölümü unutur, ok atar Öpkem kelip ogradım Arslanlayu kürkredim Alplar başın togradım Emdi meni kim tutar Öfkem gelip uğradım, Arslan gibi kükredim, Alplar başın doğradım, Şimdi beni kim tutar? Tokış içre urıştım Ulug birle karıştım Tüküz atın yarıştım Aydım emdi al Utar Savaş içre vuruştum, Ulularla karıştım, Akıtmalı atla giriştim, Bağırdım: Al! Utar! Alp erenni ödürdüm Boynm arung kadirdim Altun kümüş yüdürdüm Süsi kaim kim öter Düşman erini dağıttım, Onların boynunu kırdım, Altın gümüş yağma ettim, Askeri çok, kim geçer? Küçi tengi tokıştı Oguş konum okuştı Çerig tapa yakıştı Bizge kelip öç öter Son gücüne dek vuruştu, Evi obayı çağırdı, Askere doğru yaklaştı Bize gelip öç ister Tıgraklamp seğirtti Erin atm yügürti Bizni kamug angıttı Andag süge kim yeter Yiğitlenip seğirtti, Er atını koşturdu, Hepimizi şaşırttı, Bu orduya kim yeter? Tını yeme öçükti Eri atı içikti Işı takı çölükti Sözin anmg kim tutar En sonuda yoruldu, Er atı esir alındı, Hali perperişan oldu, Artık sözünün kim tutar? Kanı akıp yuşuldı Kabı kamug teşildi Ölüg bile koşıldı Togmış küni üş batar Kanı akıp fışkırdı, Yücudu hep deşildi, Ölülerle koşuldu, Doğmuş güneşi batar Yabaku’larla Savaş Budraç yeme kudurdı Alpagutm adırdı Süsin yana kadirdi Kelgeli met irkeşür Budraç yine kudurdu, Alpların ayırdı, Ordusunu yine döndürdü, Gelmek üzre toplaşır Usıtgan kuyaş kapsadı Umunçlug adaş tepsedi Ertiş suvın keçsedi Budun anın ürküşü Bunaltıcı güneş bastırdı, Umulan dost bizi kıskandı, Düşman İrtiş’i geçmeğe kalktı, Millet onun için ürküşür Ertiş suvı Yemigi Sıtgap tutar bileği Kür met anmg yüreği Kelgeli met irkişür İrtiş suyu Yimeği, Sıvadılar bileği, Pektir onun yüreği, Gelmek için toplaşır Kelse apang terkenim İtilge met Türkünim Yadılmagay terkinim Emdi çerig çergeşür Gelse eğer hakanım, Tamamlanır birliğim, Dağılmaz obam evim, Şimdi asker dizilir Bıçgas bitig kılurlar And key yeme birürler Handın basut tiler Basmıl Çomul tirkeşür Ant bitiği yazıyorlar, Bağlılık andı içiyorlar, Handan yardım diliyorlar, Basmıl Çomul toplaşır Basmıl süsin komıttı Barca kelip yumıttı Arslan tapa emitti Korkup başı tezginür Basmıl ordusu coştu, Hepsi gelip toplaştı, Arslan’a doğru koşuştu, Korkup başları dolanır Tünle bile köçelim Yamar suvın keçelim Terngük suvın içelim Yuvka yağı ovulsun Geceleyin göçelim, Yamar suyunu geçelim, Kaynak sudan içelim, Yufka düşman didilsin Tang ata yortalım Budruç kanın irtelim Basmıl begin örtelim Emdi yiğit yuvulsun Tan atanda yürüyelim, Budruç kanın isteyelim, Basmıl beyini yakalım, Haydi yiğitler toplansın Kıkrıp atıp kemşelim Kalkan süngün çumşalım Kaynap yan yumşalım Katgı yağı yuvılsun Haykmp atı sürelim, Kalkan süngü vuralım, Kaynayıp yine duralım, Katı düşman yumşasm Tegre alıp egrelim Attm tüşüp yügrelim Arslanlayu kükrelim Küçi anıng kevüsün Çepe çevre kuşatalım, Attan inip koşuşalım, Arslan gibi kükreyelim, Gücü onun gevşesin …Diğer Şiirler… Kış ile Yaz Alp Er Tonga Bahar Geldi Dedim Dedi Ağıt Bilgi Aşk Savaş Kurt Peşinde Türk Gece
|
|