Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dedikodu, dinimizde, gıybet

Dinimizde Dedikodu (Gıybet)

Eski 04-01-2009   #1
Equinox
Icon4

Dinimizde Dedikodu (Gıybet)

Gıybet; "Bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şekilde konuşmak" demektir Türkçe'de bu kavramın karşılığı olarak "dedikodu" ve "çekiştirme" kelimeleri kullanılır İslam'da büyük günahlardan biridir Hucurat suresi 12 ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin etini yemeye benzetilmiştir

Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz Örneğin, herhangi bir haksızlığa uğramış birinin, sorununu, çözebilecek birine anlatması veya bir kişiyi ona zarar verebilecek birine karşı (iddia tahminlerle değil, bir bilgiye dayanıyorsa) uyarmak gıybet kapsamına girmez

Konuyla ilgili âyet ve hadisler aşağıdadır:

"Ey iman edenler! Çokça zan etmekten kaçınınız, şüphe yok ki, zannın bazısı günahtır ve birbirinizin kusurunu araştırmayınız ve bazınız, bazınızı gıybet etmeyiniz Sizden biriniz, ölü kardeşinin etini yemeği sever mi? -Bilâkis- onu çirkin görmüş olursunuz Artık Allah'tan korkunuz, şüphe yok ki, Allah tevbeleri kabul edicidir, çok esirgeyicidir" (Kur'an, Hucurat/12)

"Hakkında bilgi sahibi olmadığın bir şeyin ardına düşme Çünkü kulak, göz ve kalpten her biri bundan sorumludur (Kur'an, İsra/36)

Muhammed Peygamber "Gıybet nedir bilir misiniz?" diye sordu Yanında bulunanlar: "Allah ve onun elçisi daha iyi bilirler" dediler "Gıybet, kardeşini onun hoşlanmadığı bir sıfat ile vasıflandırmaktır" buyurdu "Kardeşimde söylediğim sıfat bulunuyorsa?" diye sorulduğunda: "Söylediğin sıfat eğer kardeşinde bulunuyorsa gıybet etmiş olursun, bulunmuyorsa iftira etmiş olursun" buyurdu (Tirmizî)

'Ya şimdi biliyorum gıybet olucak; ama'demeyin Çünkü gıybet olur 'Ben gıybet etmiyorum kidoğrusunu söylüyorumo bunların hepsini yapıyor zaten'en çok kullanılan ifade kalıbıdır Zaten kişide olan şeyleri onun arkasından söylemek gıybettir Eğer söylenilen şeyler kişide yoksa o zaman o kişiye iftira atılmış oluyor ki bu daha kötü bir günahtır 'Ben arkasından konuşmuyorum kişimdi burada olsa yüzüne karşıda söylerimbu da ayrı bir gıybet lafzı Aslında itiraf etmek gerekir ki,o kişi o anda orada olsa söylediği şeyleri yüzüne söylemesi mümkün deyilİnsanı sevmek ve saygılı olmak Yaratıcıya saygılı olmanın ifadesidir Dedikodu,basit ruhlu insanların eğlencesidir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com