![]() |
ilk yardımmm!! |
![]() |
![]() |
#16 |
izmirlihuso
|
![]() ilk yardımmm!!arkadaşlar ben ilk yardım hakkında bişey bilmiyoum mesela kalp kırızı geçirene ilk müdehale boğulana ayğı kolu kırılana nabız yoklama,tansiyon, kanaması olana ilk müdahale nasıl olamalı ne yapmam gerekiyo ben hiç bilmiyorum bana bunuu bilenn birii anlatırsa yada araştırıp yazarsa çok memnun kalırım |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : ilk yardımmm!! |
![]() |
![]() |
#17 |
Aragorn561
|
![]() Cevap : ilk yardımmm!!Acil ve İlk Yardım Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar,hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla, ilaçsız olarak yapılan uygulamalara ilkyardım denir ![]() ![]() İlk Yardımın 3 temel amacı vardır: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() İlk yardım esnasında sırası ile yapılması gerekenleri şöyle sayabiliriz: İlk Yardımı yapan kişi öncelikle sakin ve telaşsız olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk Yardımda öncelikle hastanın Soluk yolunun açılması Solunumun düzeltilmesi ve Dolaşımın etkinliğinin sağlanması hedeflenir ![]() Çeşitli Durumlara Göre Uygulanacak İlk Yardım Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılır? Doğrudan ateş ya da yüksek ısı veren fiziksel kimyasal etkenlerl karşılaşma sonucu yanıklar oluşur ![]() ![]() Yanık cilt, açık yara gibi değerlendirilmelidir ![]() ![]() ![]() Yanıklar, ortaya çıkan tahribata göre derecelendirilir: 1 ![]() En çok güneşte fazla kalma nedeniyle olur ![]() Cildin kızarması ve şiddetli ağrı ile tanınır ![]() Kendiliğinden iyileşip, cilt normal görünümünü alabilir ![]() Elbisesi tutuşan kişi yere yatıp kendi etrafında dönmelidir 2 ![]() Kızarıklığa ek olarak su dolu keseciklerin görünmesi ile tanınır ![]() En sık sıcak sıvılar ile olur ![]() ![]() Su keselerini patlatmak sakıncalıdır ![]() Doğru bakım yapılmaz ise iz kalır ![]() ![]() 3 ![]() Cildin tamamı etkilenmiştir ![]() ![]() ![]() Yanıklarda ilkyardımcının ilk amacı, yanığa neden olan madde ya da kaynağın uzaklaştırılmasıdır ![]() Tutuşmuş kazazedenin kaçması önlenir ![]() ![]() Yanıklı kazazede soyulurken cilt de soyulabileceğinden elbiseler kesilerek çıkartılır ![]() Tüm Yanıklarda Yapılacak işlemler: İlk yapılacak işlem, yanık bölgenin ağrı geçene ve sonrasında 10 dakika kadar soğuk suda tutulmasıdır ![]() Yaralının üzerinde yüzük, bilezik, saat, künye varsa çıkarılır ![]() Yanık bölge üzeri ıslak, temiz bir bezle örtülür ![]() Bu nitelikte malzeme yoksa açık bırakılır ![]() Bilinç açık ise ağızdan sulu gıdalar ve su verilir ![]() ![]() İkinci ve üçüncü derece yanıklar var ise kişi nakledilir ![]() Güneş Çarpmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır? Güneş Çarpması, Güneşte fazla kalma sonucu vücut sıcaklığının aşırı yükselmesiyle ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneş çarpmasına uğrayan kişinin bilinci kapalı ise; Öncelikle kazazede gölge, serin bir yere taşınır ![]() Soluk yolunun açıklığı, düzenli solunum yapıp yapmadığı ve kalp atışları kontrol edilir, kazazede serinletilir ![]() Kazazedenin bilinci açık ise; Kazazede serin bir yere taşınır, yarı oturur pozisyon verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Suda Boğulmada İlk Yardım Nasıl Yapılır? Boğulmakta olan kişiye ilk önce can yeleği, can simidi gibi suda batmayan bir cisim veya yüzme aracı atılması gerekir ![]() ![]() ![]() Sahile ya da tekneye çıkarılan kazazedenin soluk yolunun açık olup olmadığı, düzenli solunum yapıp yapmadığı ve kalp atışları kontrol edilir ![]() Kazazedenin ağzındaki takma dişler veya yabancı cisimler derhal çıkarılmalı ve boğazı temizlenmelidir ![]() Başı iyice arkaya yatırılarak, alt çenesi iki elle kavranıp geriye doğru çekilmelidir ![]() ![]() Eğer solunum durmuş ise; bir el kazazedenin alnına, diğer elin işaret ve baş parmakları burnu kapatacak şekilde yerleştirilmelidir ![]() ![]() ![]() Kalp atışları durmuş yada çok yavaşlamışsa; bu suni solunum işlemi 2 kere tekrarlandıktan sonra, göğüs kafesine bastırılarak kalp masajına başlanmalıdır ![]() ![]() Akciğerlere dolan suyun boşaltılmasına çalışılarak zaman kaybedilmemeli, derhal yapay solunuma başlanmalıdır ![]() Kazazedeyi baş aşağı getirerek çıkarılan suyun çoğunun akciğerlerden değil mideden geldiği bilinmelidir ![]() Taşıma sırasında yapay solunum ve kalp masajı imkanı varsa kazazede hemen hastaneye kaldırılmalıdır ![]() ![]() Suya dalma ya da düşme esnasında boyun kırıkları, karaciğer ve dalak yırtılmaları olabileceği unutulmamalıdır ![]() Hayvan Isırığı, Arı, Yılan ve Akrep Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır? Hayvan Isırığı: Bir tahrik olmaksınız saldırarak ısıran kedi ya da köpeğin kuduz olmasından şüphe edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zehirli Hayvan Sokmaları: Arı Sokması İğnenin girdiği yerde kızarıklık, ağrı, kaşıntı, şişme olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yılan Sokması Yılan zehirlenmelerinde ısırık yerinde ağrı, şişlik, morluk, hassasiyet vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akrep Sokması Akrep sokmasında yara yerinde ağrı ve uyuşukluk olur ![]() ![]() ![]() Kanamalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır? Kanın, damar bütünlüğünün bozulmasıyla, normal olarak içinde bulunduğu kalp ve damarlardan dışarıya çıkmasına kanama denir ![]() Nedeni ve yeri ne olursa olsun, durmayan ya da durdurulamayan her kanama, şok, hatta ölüme yol açar ![]() ![]() ![]() Zedelenen damar çeşidine göre kanamaları üçe ayırabiliriz; 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Kanamaları konumu ve yönüne göre de üçe ayırmak mümkündür: Kanın kaçışının gözle izlenebildiği kanamaya dış kanama adı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kanamada ilkyardımcının amacı, önce damardan kan kaçışını önlemek, sonra da, kan hacmi azaldığı için şoka karşı önlem almaktır ![]() Kanamaya müdahalede en basit, risksiz, malzeme gerektirmeyecek yöntemden daha etkili, ancak uygulaması daha zor, riskler taşıyan yönteme doğru bir sıra izlenir ![]() ![]() Kanamayı durdurmak için kullanılan ilkyardım yöntemleri sırayla; 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() ![]() Ufak bir keside ,kesi yerinin su ve sabunla yıkanıp üzerine birkaç dakika bastırılması yeterli olacaktır ![]() ![]() Daha büyük bir yaralanmada, yara bezi üzerinden avuç ya da parmaklarla yapılacak baskı ile kanama durdurulduktan sonra, yeniden açılmayı önlemek için rulo, ya da, bohça haline getirilecek yara bezleri ile, üzerine sıkı bandaj yapılması uygun olur ![]() ![]() ![]() Doğrudan baskı ile kontrol edilmeyen kanamalarda, ilkyardımcı kanamanın yerine uygun bir noktadan, baş parmağı ya da yumruğu ile baskı yaparak, kanı getiren atardamarı sıkıştırır ![]() ![]() ![]() ![]() Kan dolaşımının tam olarak kesilmesi kalıcı doku hasarlarına neden olabileceği için istenmeyen bir uygulamadır ![]() Her yüz kanamalı olaydan doksanının yara yerine baskı yapılarak, geri kalan on olayın dokuzunun özel noktalara baskı ile kontrol altına alınabileceği, turnike-boğucu sargının çok az başvurulacak yöntemler olduğu unutulmamalıdır ![]() İç Kanamalarda İlkyardım İç kanamada ilkyardımcı kanamanın varlığını dışarıdan göremez ![]() ![]() Kazazede huzursuzluk, halsizlik, uyuklama hali, görme ve işitme sorunları, soğuk, soluk ve nemli bir cilt, karında sertlik ve bastırınca ağrı, vücutta yaygın sıyrık, morluk ve şişlikler, susuzluk hissi, zayıf fakat hızlı solunum ve nabız varsa iç kanama düşünülmelidir ![]() İç Kanama Düşünülen Kazazede İçin Yapılacaklar: Kazazedenin ayakları yüksekte olacak şekilde yatırılıp, kazazede ısıtılır ve vakit kaybetmeden hızlıca bir sağlık kuruluşuna sevk edilir ![]() devamı gelecek
![]() |
Cevap : ilk yardımmm!! |
![]() |
![]() |
#18 |
Aragorn561
|
![]() Cevap : ilk yardımmm!!Kırık, Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır? Yüksekten düşen, üzerine bir cisim düşen, trafik kazası geçiren kazazedelerde kırık, çıkık ve burkulmalara sıklıkla rastlanır ![]() ![]() ![]() Kırık, çıkık, burkulma gibi kemik ve eklemi ilgilendiren olaylarda ilkyardımcının temel hedefi, sorunlu vücut uzantısı ya da bölümünü hareketsiz hale getirerek, kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek, ağrısız ve güvenli bir şekilde naklini sağlamaktır ![]() Kırıklarda İlkyardım Kemik bütünlüğünün çarpma ya da düşme sonucu ortadan kalkmasına kırık denir ![]() ![]() Aşağıdaki maddelerin birkaçının varlığında kırıktan şüphelenmek gerekir ![]() Düşme, üzerine düşme, çarpma tarif edilmesi Sorunlu bölgede hareketle ya da temasla çok şiddetlenen ağrı İlgili vücut bölümünde şekil bozukluğu, simetrinin kaybolması Kırılma sırası ya da sonrasında kırık sürtünme sesinin duyulmuş olması Kırık bölgesinde şişlik, morarma Kol ya da bacakta kısalma Eklem olmayan bir yerde, eklem varmış gibi açılaşma olması Deriyi parçalamış kırık kemik ucunun dışarıdan görülmesi Hareket kısıtlılığı ya da hiç hareket ettirememe İlgili bölgede hissetmede azalma, uyuşma, karıncalanma Dolaşımda aksama sonucu soğuma Kırığı olan, ya da kırık şüpheli kazazedeye ilkyardım uygularken, aşağıdaki ilkelere uymak gerekir: Kırık olmadığına kanaat getirilmiş bir kazazede kesinlikle yerinden oynatılmamalıdır ![]() ![]() Kazazedenin oturması ya da sağa sola kımıldamasına izin verilmez, kırık şüpheli bölge hareketsizleştirilmeden taşıma yapılmaz ![]() Kaza ortamında hayatı tehdit eden bir zararlı etkenin bulunmadığı her durumda kırığa müdahale bulunduğu ortamda yapılır ![]() Kırık açık kırık şeklinde ve kopuk kemik parçaları görünüyorsa parçalara dokunulmaz ![]() Kırıklı uzvun bileğinden nabız ve bölgede kanama olup olmadığı kontrol edilmelidir ![]() Açık kırıklarda görünen kemik parçasını içeri sokmaya, kemik uçlarım birleştirmeye, kol ya da bacakta bozulmuş şekli düzeltmeye çalışmamak gerekir ![]() Kırıkla beraber kanama-şok belirtileri varsa öncelikle bunlara müdahale edilir ![]() Boyun kırıklarında hatalı taşıma ve gereksiz hareketler omurilik zedelenmesi sonucu tüm vücutta felçle sonuçlanabilir ![]() ![]() Başa gelen darbeden sonra burun ve kulaktan su gelmesi; gözlük şeklinde morarma, bayılma, uyku hali, nabız ve solunum zayıflaması, gözbebeklerinde büyüklük farkı, püskürür tarz kusma, kafa kemiklerinde çökme şeklinde şekil bozukluğu varsa; kafatasında kırıkla beraber beyinde de sıkıntı var denektir ![]() ![]() Sorunlu bölgenin hareketsizleştirilmesi, yani tespit edilmesi ağrıyı azaltacak, kırık uçlarının çevre dokuları zedelemesini önleyerek, kırık uçların birbirinden ayrılması ya da deriden dışarı çıkmasına engel olacaktır ![]() ![]() Tespit işlemi, kırık kemikleri ilgilendiren iki eklemin sert-uzun bir cismin yardımıyla hareketsiz hale getirilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Çıkıklarda İlkyardım Bir eklemi meydana getiren kemiklerden birinin, bir dış etki sonucu normalde bulunduğu yerden ayrılmasına çıkık denir ![]() ![]() Eklemin ve vücut uzantısının görünümünde bozukluk Ağrı nedeniyle kısıtlanmış ya da tamamen ortadan kalkmış hareket Hassasiyet ve şişlik görülmesi çıkık düşündürmelidir ![]() Çıkmış bir kemiği, eklem boşluğuna ancak yetkili ve deneyimli bir kişi yeniden yerleştirebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Burkulmada İlkyardım Eklem bağlarının kopması, ya da kısmen zedelenmesine burkulma denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elektrik Çarpmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır? Elektrik çarpması ev ve işyerlerindeki pirizler ve elektrikli aletlerden kaynaklanan elektrik kaçakları, enerji iletim kablolarının kopması ya da direklere tırmanılması, yıldırım düşmesi gibi durumlarla ortaya çıkabilir ![]() Deri üzerinde oluşan yanık, solunum ve dolaşım sisteminde bozukluk, bilinç kaybı sonucu düşme ve buna bağlı kırıklar elektrik çarpmasının muhtemel sonuçlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlkyardım Müdahalesi Üç Aşamadan Oluşur: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Donmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır? Donmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır? Aşırı soğuk ortamda uzun süre kalınması sonucu donma ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karla ovuşturmak, masaj yapmak, kumaş parçaları sürterek ısıtmaya çalışmak, sıcak odaya ya da sıcak suya sokmak, bandaj yapmak, cilde ilaçlar sürmek,alkol ya da sigara vermek sakıncalıdır ![]() İlkyardımcı önce kazazedenin ıslak giysilerini çıkartıp kurumasını sağlamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Cevap : Acil Durumlarda İlk Yardım |
![]() |
![]() |
#19 |
Gözyaşı
|
![]() Cevap : Acil Durumlarda İlk YardımSevgili izmirlihuso_1989 ilk yardım hakkında herşeyi burada bulabilirsiniz konunuz birleştirilmiştir saygılar
|