|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
boynunda, cemal, ermeni, kadınların, paşa’nın, resmi, vardı |
![]() |
Ermeni Kadınların Boynunda Cemal Paşa’nın Resmi Vardı |
![]() |
![]() |
#1 |
KRDNZ
![]() |
![]() Ermeni Kadınların Boynunda Cemal Paşa’nın Resmi VardıSefa KAPLAN Ermeni kadınların boynunda Cemal Paşa’nın resmi vardı Türk Tarih Kurumu’nun eski Ermeni Masası Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() Kitapta, İttihat ve Terakki’nin üç liderinden biri olan Cemal Paşa’nın, Suriye’ye tehcir edilen Ermeni göçmenlere yaptığı yardımlar, Ermeni çocuklar için kurulan yetimhaneler anlatılıyor ![]() ![]() ![]() İTTİHAT ve Terakki’nin ünlü üçlüsünden Enver ve Talat Paşalar için bir hayli araştırma yapıldı, kitap yazıldı, 1915 Ermeni tehcirindeki rolleri ve insiyatifleri tartışıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte, Türk Tarih Kurumu eski Ermeni Masası Başkanı olan ve Ermeni Tehciri ile ilgili pek çok çalışması bulunan Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "1915 Ermeni Krizi nedeniyle bir kısım Ermenilerin yerlerinin değiştirilmesi kararı alınması karşısında İttihat ve Terakki Hükümeti’ni en sert eleştirenlerden Halide Edip Adıvar, Cemal Paşa hakkında görüş ve değerlendirmelerine gerçekten kıymet verilmesi gereken bir tanıktır ![]() ![]() Hızır gibi yetişti Halide Edip Adıvar, Cemal Paşa’nın, Ermeni meselesinde Osmanlı devlet adamına yakışır bir tutum aldığını yazmıştır: ’Hattá, Suriye’de Ermeni kıtali çıkarmaya sebep olabilecek bir vaziyet için bir müteşebbisini idam ettirmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halide Edip Adıvar’a göre; Cemal Paşa ve İzmir Valisi Rahmi Bey, İttihatçılar arasında Ermeniler tarafından en fazla saygı duyulan şahsiyetlerdir ![]() ![]() Yine Halide Edip Adıvar’ın anlatımına göre; Cemal Paşa, Ermeni kadınları ve çocukları için büyük bir insani yardım projesi başlatmıştır ![]() ![]() İsimler neden değiştirildi Prof ![]() ![]() "Ben, Ermeni çocuklarının Türk veya Müslüman ismi taşımalarına itiraz ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşin arka planında ise İstanbul hükümetinin 27 Mayıs 1915’teki Tehcir Kararnamesi’nden sadece 33 gün sonra Ermenilerin tehcir edildiği Suriye, Halep ve Musul valilikleri ile Urfa ve Zor mutasarrıflıklarına gönderdiğini bir telgraf yatmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Halide Edip’in gözlemi "Ayin Tura sadece Müslüman çocukları için olup, orada henüz yer vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Osmanlı Paşası’nın ihtişam ve sefaleti 6 Mayıs 1872’de Midilli’de doğan Cemal Paşa, 1893’te Harbiye’den mezun oldu ![]() ![]() Rumeli Demiryolları Müfettişi’yken de İttihat ve Terakki’nin Rumeli’de teşkilátlanmasını sağladı ![]() 1907’de atandığı 3 ![]() ![]() Babıali Baskını (23 Ocak 1913) olarak bilinen hükümet darbesinin ardından iktidarı İttihatçılar ele geçirince, İstanbul Muhafızlığı’na getirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birinci Dünya Savaşı yenilgisinden sonra 1-2 Kasım 1918’de İttihat ve Terakki’nin lider kadrosuyla birlikte ülke dışına kaçtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başkomutanlığın şifreli telgrafı 1 Rusya sınırına yakın Doğu Anadolu ile Zeytun, Suriye, Adana bölgesinden oralara dağınık bir şekilde çekilen ve çekilecek olan Ermenilerin gerek ülke içi ve gerekse dışı haberleşmesi ancak Türkçe olacaktır ![]() 2Yeni kurulacak Ermeni bölgesinde Ermeni okulu açılmasına kesinlikle izin verilmeyecek ve bütün Ermeni gençleri ve çocuklar hükümet okullarında eğitim göreceklerdir ![]() 3Şimdilik yalnızca İstanbul’da Ermenice gazetelerin yayımlanmasına izin verilerek diğer vilayetlerdeki Ermeni gazeteleri kapatılacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ermeni Kadınların Boynunda Cemal Paşa’nın Resmi Vardı |
![]() |
![]() |
#2 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Ermeni Kadınların Boynunda Cemal Paşa’nın Resmi VardıCemal Paşa harpten sonra Afganistan'a giderek orada Kral Emanullah Han'ın modernizasyon projesinin sorumluluğunu almıştı (aynı dönemde Enver Paşa'nın da Batı Türkistan'da olduğunu hatırlayalım)
![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Paşa boğazda botla seyahat ederken Cemal Paşa'nın Ermeni tehcirinde takındığı tutuma gelince; bu, diğer arkadaşlarından çok daha farklıydı ![]() ![]() ![]() Paşa yetim Ermeni çocuklarına savaş koşulları içinde mümkün olan en iyi muameleyi göstermiş, onların eğitim ve iaşelerine özellikle ihtimam göstermiştir ![]() ![]() I ![]() Cemal Paşa; Halide Edip Hanım ve Ali Münif Bey'le birlikte Ayn Tura girişinde, 1916 Cemal Paşa Şam'daki Ermeni yetimhanesini ziyaretinde, 1917 Halide Edip Adıvar (siyahlı) Ayn Tura Yetimhanesi'ndeki çocuklarla, Beyrut 1917 Halide Edip Hanım Ermeni kızlarıyla Ayn Tura'daki Ermeni çocuklar beden eğitimi dersinde, 1917 Ayn Tura'daki sınıflardan birinde Ermeni çocuklar Ayn Tura'daki çocuklar bir merasim esnasında Cemal Paşa kesinlikle Ermeni katili değildir, eline Ermeni kanı değmemiştir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ermeni Kadınların Boynunda Cemal Paşa’nın Resmi Vardı |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Ermeni Kadınların Boynunda Cemal Paşa’nın Resmi VardıEmeğine sağlık arkadaşım |
![]() |
![]() |
|