Kriz Türkiye'yi İşte Bu Şekilde Vurdu... |
11-11-2008 | #1 |
Şengül Şirin
|
Kriz Türkiye'yi İşte Bu Şekilde Vurdu...Kriz Türkiye'yi işte bu şekilde vurdu Kriz Türkiye'yi sert vurdu Rakamlarla birlikte krizin Türkiye haritası Eylülde, geçen yılın aynı ayına göre genel sanayi üretimi yüzde 55, imalat sanayi üretimi yüzde 64 düştü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayıyla ilgili sanayi üretimi verilerini dün açıkladı Geçen yılın eylül ayına göre bu yılın eylül ayında genel sanayi üretim endeksi yüzde 55 düşerek 1428 puana indi Sanayinin en büyük alt kolunu oluşturan imalat sanayi üretim endeksi ise yüzde 64 düşerek 1396 puana geriledi Yine madencilik üretimi endeksi de yüzde 43 düşerek 1263 puana inerken, elektrik - gaz - su üretim endeksi yüzde 16 artarak 1865 puana çıktı 9 AYLIK ARTIŞ YÜZDE 25 Sanayinin eylül ayındaki gerilemesinde, özellikle televizyon gibi haberleşme cihazları, giyim, tekstil, deri, ana metal, tütün ürünleri gibi sektörlerdeki düşüşler etkili Bu arada, Ford Otosan dün 13-26 Kasım arası üretimini ara verdiğini açıkladı İlk 9 ayda ise genel sanayi üretimindeki artış yüzde 25’e geriledi Yine ilk 9 ayda imalat sanayi üretimi yüzde 19, madencilik üretimi yüzde 71 ve elektrik - gaz- su sektörü üretimi yüzde 62 arttı BÜYÜME YÜZDE 25’TE KALABİLİR İlk 9 aylık sanayi üretimi verileri 2008 için yıllık yüzde 55’lik ilk büyüme hedefinden daha da uzaklaşıldığını gösteriyor Bu hedefin gerçekleşme tahmini daha sonra yüzde 4 olarak revize edildi ama bunun da tutması zor görünüyor Bilindiği gibi ilk 6 aylık büyüme hızı yüzde 42 olarak açıklanmıştı Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu, 2008 genel büyüme hızının yüzde 25’e doğru gerilediğini vurguladı Fındıkçıoğlu ayrıca, bu yılın henüz açıklanmayan çeyrek dönemlik gelişme hızlarının da negatif çıkabileceğini belirtti |
|